Vooral bessensoorten, bramen, frambozen en abrikozen. Ook dranken gemaakt van deze fruitsoorten zijn rijk aan ijzer. Vooral abrikozen, vijgen en tutti-frutti. Vooral amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, walnoten en studentenhaver.
Eet regelmatig vlees(waren). Vooral rund- of lamsvlees bevatten veel ijzer. Kies bij voorkeur vleesvervangers die ijzer bevatten, zoals ei, peulvruchten (zoals bruine bonen en linzen), tofu, tempé, noten, pinda's, pitten of kies voor kant-en-klare vleesvervangers. Gebruik volkorenbrood, volkorenpasta.
Avocado, aardbeien, watermeloen, rozijnen, dadels, vijgen, pruimen, gedroogde abrikozen en gedroogde perziken zijn ijzerrijke vruchten. IJzer is een mineraal dat het lichaam gebruikt om hemoglobine te maken, een proteïne in rode bloedcellen dat zuurstof door het lichaam transporteert.
Het meeste ijzer bevatten: volkorenbrood, roggebrood, volkorencrackers en -knäckebröd, muesli, zilvervliesrijst en volkoren macaroni/ -spaghetti, (volkoren)ontbijtkoek, tussendoorbiscuits zoals Evergreen en maaltijdrepen van Weight Care. Alle vleessoorten bevatten veel ijzer.
Zespri kiwi bevat 16 essentiële vitaminen en mineralen: vezels, calcium, ijzer, magnesium, kalium, zink, vitamine C, thiamine (vitamine B1), riboflavine (vitamine B2), niacine, pantothenzuur, pyridoxine (vitamine B6), folaat, vitamine B12, vitamine A en vitamine E.
Vooral bessensoorten, bramen, frambozen en abrikozen. Ook dranken gemaakt van deze fruitsoorten zijn rijk aan ijzer. Vooral abrikozen, vijgen en tutti-frutti. Vooral amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, walnoten en studentenhaver.
Probeer dan eens elke dag een kiwi te eten. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar volgens experts hebben kiwi's tal van voordelen. Ze zouden de spijsvertering verbeteren. Het eten van deze vrucht bij het ontbijt of voor (of na) een proteïnerijke maaltijd zou bovendien helpen tegen een opgezwollen gevoel.
Alcohol en bloedarmoede:
Rode wijn en Guinness-bier zijn iets ijzerrijker dan andere alcoholhoudende dranken. Maar ter vergelijking: vitamine C bevordert de ijzeropname in hogere mate dan alcohol. Er is verhoudingsgewijs meer ijzer te vinden in rood vlees en lever dan in wijn en Guinness-bier.
Bananen verminderen de kans op bloedarmoede
Bloedarmoede wordt veroorzaakt door een ijzertekort in je bloed. Door bloedarmoede ga je je erg vermoeid voelen. Dat komt omdat de rode bloedcelletjes verminderen en dan krijg een te laag hb-gehalte(hemoglobinegehalte).
Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen. Deze stof heeft bewezen te werken tegen kanker. Voor het sterkste resultaat is tomatensaus zelfs nog gezonder dan verse tomaten.
Bananen kunnen veel vezels bevatten, maar weinig ijzer (ongeveer 0,4 mg/100 g vers gewicht). Bananen zijn een populair fruit over de hele wereld en een basisvoedsel in veel landen, met name in Latijns-Amerika, Azië en Afrika. Bananen worden botanisch gezien beschouwd als een bes en voedzaam voedsel, maar ze bevatten niet veel ijzer.
Fruitsoorten zoals appels, bananen en granaatappels zijn een rijke bron van ijzer en moeten elke dag worden gegeten door bloedarme personen om die roze wangen te krijgen en gezond te blijven. Moerbeien en zwarte bessen zijn ook ijzerrijk.
Er wordt beweerd dat bosuitjes 2 milligram ijzer per 100 gram bevatten.
Op nummer 1 van de lijst met ijzerrijke voeding staat rood vlees! Neem gerust een stukje rundvlees, lamsvlees en kalfsvlees: hierin zit gemiddeld 2,5 mg ijzer per portie.
Is yoghurt goed voor een ijzertekort? Er zijn een aantal voedingsmiddelen die het moeilijker maken om ijzer op te nemen, yoghurt is hier eén van. Dit heeft te maken met het mineraal calcium dat voorkomt in melk, room, kaasproducten en yoghurt. Calcium gaat de ijzeropname tegen.
"Volkoren granen, peulvruchten, noten, eieren, tofu en tempé bevatten ijzer. Als je er genoeg van eet, krijgen de meeste mensen alsnog voldoende ijzer binnen. Voor kwetsbare groepen, zoals zwangere vrouwen en vrouwen die veel bloedverlies hebben, is de ijzerbehoefte hoger.
Je lichaam neemt ijzer beter op in combinatie met voeding rijk aan vitamine C (bijvoorbeeld een sinaasappel). Het helpt bijvoorbeeld om een stuk fruit te eten bij je ontbijt en wat rauwkost bij je boterhammen 's middags. Je neemt ijzer minder goed op in combinatie met koffie of thee.
De banaan is namelijk enorm gezond! Vooral wanneer je er twee per dag eet. Dan kunnen bananen namelijk helpen tegen en bij een depressie, tegen menstruatiepijn én kunnen ze ook nog eens je bloeddruk verlagen. Daarnaast helpt een banaan of twee verorberen ook nog eens tegen ochtendmisselijkheid en een kater.
Vermijd zoveel mogelijk de volgende voedingsmiddelen: ■ koffie, cacao; ■ rode wijn; ■ grote hoeveelheden kruiden. U heeft recht op juiste en volledige informatie. Pas als u voldoende inzicht heeft, kunt u weloverwogen toestemming geven voor een bepaalde behandeling of een bepaald onderzoek.
Wijn heeft vaak een hoog ijzergehalte , waardoor de hoeveelheid opgenomen ijzer aanzienlijk toeneemt (drie keer). Melk en bier hebben geen significant effect.
Gedroogd fruit
Gedroogde abrikozen, vijgen, rozijnen en dadels zitten allemaal vol ijzer. Hoewel veel vers fruit ook ijzer kan bevatten, bevatten ze gedroogd meer ijzer dan vers. Door gedroogd fruit te snacken, krijg je niet alleen een portie ijzer binnen maar ook veel vezels en antioxidanten.
De gele variant bevat net iets meer vitamine C
De gele kiwi is qua vitamine C weliswaar de winnaar, met 135 milligram per 100 gram, maar de groene variant heeft met 79 milligram vitamine C per 100 gram ook nog steeds een hoog gehalte.
Als je 250 gram komkommer eet dan heb je bijna 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K binnen, een belangrijk stof die helpt je bloed gezond te houden. Daarnaast bevatten komkommers ook vitamine B en C, en mineralen als koper, fosfor, foliumzuurm, kalium en magnesium.
Onderzoek heeft aangetoond dat het goed is voor je huid en voor je ogen om regelmatig een mango te eten. Ook zou je er een beter geheugen van krijgen, wat bijvoorbeeld bij denksporten goed van pas komt, en een beter concentratievermogen, waar je ook in vele takken van sport je voordeel mee kunt doen.