Het is belangrijk dat je eerst scheert in de richting waarin je haartjes groeien, en dat is naar beneden. Als je een gevoelige huid hebt (en dus snel last hebt van irritatie), scheer je best zelfs helemaal niet in de andere richting.
Ook kun je je benen ontharen met een ontharingscrème. In ontharingscrèmes zitten stoffen die de haren net onder de huid gedeeltelijk oplossen waardoor deze afbreken. Net als bij scheren wordt de haar dus niet in zijn geheel verwijderd en zullen binnen enkele dagen tot een week de haartjes daarom de kop weer opsteken.
Spreid de huidplooien van je vagina met je vingers, zodat het scheermesje gemakkelijk over de strakke huid kan glijden zonder deze te verwonden. Scheer met de groeirichting mee. Maar als je je vagina mooi glad wilt hebben, kun je je ook weer tegen de groeirichting in scheren.
De meeste vrouwen van alle leeftijden scheren regelmatig hun oksels en benen. Velen – vooral jonge vrouwen van onder de 40 – kiezen ook voor het intiem scheren van hun schaamstreek. Dat kan de bikinilijn zijn, maar velen kiezen voor het helemaal glad scheren, waarbij alle haren worden verwijderd.
Zo'n 25 procent van de mannen doet alle schaamhaar weg, 20 procent doet aan wildgroei en 55 procent werkt het bij. Bij de vrouwen doet 50 procent alles weg, 11 procent doet aan wildgroei en 39 procent werkt het bij. Maar liefst 96 procent van de vrouwen scheert of epileert haar okselhaar.
De groeicyclus van lichaamshaar is echter veel minder intens en duurt aanzienlijk korter; daarom wordt je lichaamshaar niet zo lang als je hoofdhaar! Het haar op je armen, benen, oksels en schaamstreek groeit maar gedurende 30 tot 45 dagen, vergeleken met de 2 tot 6 jaar die het haar op je hoofd groeit.
Een goede scheerbeurt kan ongeveer 30 minuten duren. Bij het scheren moet je op een paar dingen letten om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken.
Om de twee dagen scheren is een goede standaard om mee te beginnen als je een snelle, volle baardgroei hebt. Het is gunstiger voor je huid om niet elke dag te scheren, maar helaas heeft niet iedereen deze optie. De huid heeft meer tijd om te herstellen als je minder vaak scheert.
Met het scheren verwijder je dat dun puntje en blijft enkel een stoppel achter. Hierdoor lijken je haartjes even wat stugger en voelen ze dikker aan. Maar ook deze haartjes zullen na verloop van tijd weer dunner worden.
De meeste meiden krijgen rond hun twaalfde lichaamshaar en beginnen even later ook te scheren.
“Als je droog scheert zullen haartjes eerder afbreken. Het resultaat is dan niet alleen minder gladde benen, de kans op rode bultjes, wondjes en jeuk is bovendien veel groter. Omdat de meeste mensen van nature al een droge huid hebben, zal je huid sneller beschadigen.
In bad scheren levert je niet alleen harig badwater op, maar het maakt je ook vatbaar voor ontstekingen. Warm water opent je poriën waardoor bacteriën makkelijker in de haarschacht binnendringen. En laat vuil badwater nou net een heuse verzamelplaats voor bacteriën zijn. Niet doen!
Waarom adviseren kappers dan vaak om je haar toch regelmatig te laten knippen als je het wilt laten groeien? Dat heeft te maken met het feit dat je haarpunten kunnen splijten. Als je je haar op tijd laat knippen beperkt het splijten van het haar zich tot de puntjes.
Haren groeien niet dikker terug
Het antwoord is eenvoudig: nee. Haar groeit met een bepaalde dikte uit het haarzakje en wordt niet dikker wanneer je het scheert. Je haargroei is genetisch en hormonaal bepaald. Wanneer je ouder wordt, kan er onder invloed van hormonen wel meer lichaamsbeharing ontstaan.
Beenhaar wordt vanaf de puberteit zichtbaar, de haren worden dikker en donkerder. Het huidige Guinness Book of Record voor 's werelds langste beenhaar staat op naam van Wesley Pemberton uit Scurry, Texas, met een lengte van 16.51 centimeter.
Scrubben zorgt voor een zachte, schone en gladde huid. Daarnaast wordt je scheermes ook minder snel bot doordat dode huidcellen niet vast blijven zitten in het mesje. Scrub je lichaam altijd de dag voordat je gaat scheren en niet op de dag zelfs.
Je schaamhaar fungeert als een barrière die beschermt tegen potentieel schadelijke bacteriën en virussen die het lichaam binnendringen. Op dezelfde manier dat je wimpers ervoor zorgen dat vuil en micro-organismen niet in je ogen vallen, beschermt schaamhaar je tegen infecties door zweet, olie en bacteriën op te vangen.
De meeste mannen scheren vanwege hun eigen voorkeur, omdat ze het er frisser uit vinden zijn, of comfortabeler aanvoelen. Er zijn er ook een hoop die het doen vanwege de voorkeur van hun partner, en dat is niet gek: uit onderzoek blijkt dat mannen met minder schaamhaar vaker seks hebben.
Het grootste deel van de vrouwen - 53 procent - scheert af en toe de benen, bijvoorbeeld als ze op date gaan of naar de kinesist moeten. Een kleiner percentage van de vrouwen - 31 procent - zorgt ervoor dat het beenhaar altijd weg is.