Ook de vroegte van het gekrijs is verklaarbaar. Net als zangvogels zetten meeuwen hun eerste keel rond zonsopkomst op. „Zo willen ze duidelijk maken dat ze er nog zijn en dat ze hun gebied nog willen verdedigen”, vervolgt Ten Cate.
Ze roepen om aandacht van het andere geslacht, om te waarschuwen voor gevaar, hun territorium te verdedigen, jonge Meeuwen roepen (bedelen) hun ouders om eten.
Niet alleen in Eeckhoven verzamelen meeuwen massaal om veilig de nacht door te brengen. Ook het spaarbekken van Kluizen, het spaarbekken van Merkem en het Sifferdok in Gent vormen belangrijke slaapplaatsen.
De meeuwen vormen een niet alledaags schouwspel van soms hele wolken meeuwen die honderden meters boven de grond, zigzaggend door de lucht zweven, om te happen naar mieren in de lucht. Mannetjesmieren vliegen tijdens deze zogenaamde bruidsvlucht omhoog, achter de mierenkoninginnen aan.
* Zorg dat er geen vuilniszakken of ander afval op straat staan. Spreek buurtbewoners erop aan als zij hun rommel laten rondslingeren. * Geef ze geen eten. Meeuwen hebben geen extra voedsel nodig en het trekt ook nog eens ongedierte aan.
Meeuwen zien de groene laserstraal als een naderend fysiek gevaar en vliegen weg.
Geluid is een goede oplossing om meeuwen te verjagen. Het geluid schrikt de meeuwen af, waardoor ze op zoek gaan naar een andere plek om te laten.
Wanneer meeuwen aan land komen, zou er storm op komst zijn. En zwaluwen hoog in de lucht, brengen goed weer met zich mee. Kikkers zouden dan weer regen voelen aankomen.
Meeuwen zijn verdreven uit de duinen door vossen. Ook op de veiligere daken in de stad hebben ze nog steeds natuurlijke vijanden. Dat zijn natuurlijk roofvogels, maar ook de eigen soort is niet te vertrouwen.
De grotere soorten krijgen na vier jaar hun volwassen verenkleed, bij de kleinere soorten is dit over het algemeen na twee jaar al het geval. De grootste soorten hebben een hoge levensverwachting: er is een geval bekend van een zilvermeeuw die 49 jaar werd.
"Vlees moet gekweekt worden, anders mogen we het niet gebruiken voor consumptie. En de jacht wordt ook strikt gereglementeerd" aldus Hilaire. Zo is de meeuw bijvoorbeeld een beschermde diersoort. En is het verboden om muskusrat klaar te maken.
Vogels zijn 'kijkdieren', hun ogen vormen hun belangrijkste zintuig. De ogen van een vogel zijn in verhouding tot de kop zeer groot en opzij geplaatst. Daardoor kunnen ze bijna alles overzien. Het oog is zo groot dat het perfect in de oogkas past en er maar nauwelijks ruimte is voor spieren.
Het is vrijwel onmogelijk om gif bij de meeuwen te krijgen, zonder gevaar voor andere dieren of de mens. Bovendien is het vergiftigen van deze beschermde vogels verboden. In uitzonderlijke omstandigheden kan de overheid een vergunning krijgen om curatief op te treden als er reeds nesten gevormd zijn.
Als meeuwen eieren of jongen hebben, zijn ze agressief en kunnen ze mensen aanvallen en verwondingen toebrengen. Broedende meeuwen zorgen met hun ontlasting of met de inhoud van hun krop voor vervuiling van gebouwen, installaties en auto's wat tot aanzienlijke schade kan leiden.
Begin maart zijn de paringsrituelen in volle gang en eind april zijn de nesten klaar voor gebruik. In de laatste dagen van april en begin mei worden er drie eieren per meeuwenpaar gelegd. Tot het moment dat de eieren uitkomen, blijft de overlast meestal redelijk binnen de perken.
Meeuwen leven vaak in grote, lawaaierige kolonies wat hun aanwezigheid des te storender maakt. Meeuwen zijn intelligente, nieuwsgierige en vernuftige vogels die heel wat lawaai maken met hun schelle, krijsende roep. Meeuwen hebben over het algemeen een bijzonder hoge levensverwachting, vooral de grote exemplaren.
Ze kunnen niet zoals een koolmeesje tussen takjes en gebladerte laveren. Ze zouden hun vleugels kwetsen aan al dat klein gedoe. Meeuwen hebben ruimte nodig om te landen, en om te starten. Geen bomen dus.
Simpel: het dier staat, anders dan de eend, fazant of houtdief, niet op de jachtlijst. Je mag er dus niet op jagen. En als er wel een meeuwenpasteitje op het menu stond, zou dat maar een klein hapje zijn. Want een meeuw lijkt behoorlijk groot, maar bestaat goeddeels uit veren.
Regen deert de meeste vogels niet erg. Ze gaan gewoon door met voedsel zoeken, met vliegen of zingen. Bij noodweer zullen vogels een schuilplaats zoeken. Voor zeevogels is dat onmogelijk, maar die kunnen wel tegen een stootje.
Het gehoorbereik van vogels verschilt per soort, maar is vergelijkbaar met dat van mensen (20-20.000 hertz). Vogels kunnen tóch veel beter horen, want ze kunnen beter details onderscheiden (grotere gehoorscherpte). Vogels zijn vooral ontvankelijk voor geluiden die dezelfde toonhoogte hebben als hun eigen geluiden.
Vogel houdt zich vast met klauwtjes
Het ziet er misschien niet uit alsof ze heel stevig vastzitten, maar schijn bedriegt. Hun klauwen vouwen zich vakkundig om het oppervlak en gaan pas weer open als de vogel besluit dat het tijd is om verder te vliegen. De vogel waait dus nooit weg.
Hoe lok je vogels? Je kunt ze lokken met wat brood of een visje. Maar de meeste kleine vogels zijn dol op vogelzaadjes omdat die supergezond zijn. Tijdens warme dagen kun je een waterbakje neerzetten voor de vogels, op een plek waar er geen katten bij kunnen komen.
Uiteraard zijn vogels zoals pinguïns, eenden, zwanen, aalscholvers, pelikanen, meeuwen, futen, meerkoeten, e.v.a. voorbeelden van vogels die niet alleen kunnen zwemmen, maar waarvoor dit zwemmen zelfs essentieel is voor hun voortbestaan (voeding).
De beste manier om het dak vrij te houden van meeuwen en nesten is het laten aanbrengen van meeuwenwering zoals vogelnetten en vogelpinnen. Dit doet een professioneel bedrijf. De kosten hiervoor zijn bij een doorsnee plat dak zonder obstakels 300 euro tot 800 euro.