Welke administratie moet ik hoelang bewaren? De administratie van je bedrijf moet je 7 jaar bewaren. Hierbij kun je denken aan de facturen, jaarrekeningen, uren-, of kilometeradministratie.
Financiële administratie is het systematisch verzamelen, vastleggen en verwerken van financiële gegevens ten behoeve van het besturen, functioneren en beheersen van een onderneming en het afleggen van verantwoording daarover.
U moet alle gegevens bewaren die voor de belastingheffing nodig zijn, zoals het grootboek, de debiteuren- en crediteurenadministratie, facturen, kassabonnen, maar ook e-mailverkeer en kladpapier met aantekeningen. Uw administratie moet 'binnen een redelijke termijn' te controleren zijn.
Zorg voor (digitaal) overzicht. Veel bonnen, facturen en belangrijke documenten zijn tegenwoordig digitaal. Maak daarom een aantal digitale mappen op je computer voor bijvoorbeeld bedrijfsgegevens, facturen, bonnetjes, rekeningafschriften en belastingzaken. Maak voor elk kalenderjaar een nieuwe map.
Boekhouding is een onderdeel van de administratie en betreft alleen de financiële administratie. Alles wat onder het verwerken van financiële zaken valt, is dus boekhouding. Denk hierbij aan facturen of de kasadministratie. Het bijhouden van agenda-afspraken hoort hier dus niet bij.
De kerntaak van een administratiekantoor is, zoals de benaming al aangeeft, het verwerken en het controleren van de administratie van een bedrijf. Administratiekantoren zijn er in allerlei soorten en maten. Sommige kantoren bestaan uit slechts één persoon, andere tellen honderden personeelsleden.
Particulieren hoeven hun administratieve gegevens (zoals bankafschriften en loonstrookjes) niet verplicht te bewaren. Maar de Belastingdienst mag tot 5 jaar terug belasting navorderen. Daarom is het verstandig om uw administratie in ieder geval 5 jaar te bewaren.
Het bijhouden van inkomsten en uitgaven van een bedrijf zijn de basis van een financiële administratie. Kort gezegd betekent dit dat je alles wat eruit of erin gaat goed moet bijhouden en moet kunnen verantwoorden.
Iedere ondernemer is verplicht om minimaal zeven jaar zijn of haar administratie te bewaren. Daarbij moet je in ieder geval de basisgegevens bewaren, zoals je debiteuren- en crediteurenadministratie, voorraadadministratie, in- en verkoopadministratie, het grootboek en eventuele loonadministratie.
Je kan meer leren over boekhouden door je online in te lezen, door hulp te vragen aan vrienden of kennissen die veel boekhoudkundige kennis hebben of door een cursus te volgen zoals de Basiscursus boekhouden (BKB®) / Elementair boekhouden.
Nadat de wettelijke bewaartermijn voor u is verstreken, mag u de basisgegevens van uw administratie opruimen, zoals het grootboek, de debiteuren- en crediteurenadministratie, de in- en verkoopadministratie, de loonadministratie, de kasadministratie, de voorraadadministratie en de gegevens die hieraan ten grondslag ...
Een administratie is het op een éénduidige wijze vastleggen en verzamelen van bedrijfsgegevens. Een goed opgezette administratie zorgt voor overzicht, waardoor je inzicht hebt over hoe het in je bedrijf gaat en weet je aan welke verplichtingen er moeten worden voldaan.
Je wordt goed tot heel goed betaald, zeker als je al een aantal jaren ervaring kan voorleggen. Je hebt een grote werkzekerheid (we zeiden het al: het is een knelpuntberoep!) Je hebt een ruime keuze aan werkgevers, en je kan ook als zelfstandige een prachtig kantoor uitbouwen. Je hebt heel wat doorgroeimogelijkheden.
De stichting administratiekantoor is een stichting die u opricht om uw aandelen te beheren. De STAK koppelt het stemrecht los van het winstrecht. Het stemrecht blijft bij de stichting, met u als 'overdragende aandeelhouder' in het bestuur.
Een boekhouder is goedkoper dan een accountant (meestal)
Het tarief van een accountant kan vanwege zijn verplichte opleiding, grotere bevoegdheden en uitgebreidere en complexere werkzaamheden een stuk hoger liggen. Denk aan een uurtarief tussen de 80 en 150 euro.
Verschil in werkzaamheden
Ook de werkzaamheden verschillen van elkaar. Een accountant heeft een controlerende rol en een boekhouder een uitvoerende rol. Dit betekent dat een boekhouder daadwerkelijk de boekhouding verricht, terwijl een accountant alleen de boekhouding inricht en controleert.
Op Excel-boekhouden.nl kun je een gratis sjabloon downloaden dat is gemaakt in samenwerking met e-Boekhouden. Met dit template kun je eenvoudig facturen maken en de cijfers voor de btw-aangifte verzamelen in één bestand. Zodra je de gratis Excel-boekhouding hebt gedownload kun je deze op een locatie naar keuze opslaan.
De administrateur is verantwoordelijk voor de juiste verwerking van alle administratieve werkzaamheden, financiële boekingen, rapportages intern en extern, innen van de klanten, betalen van de leveranciers, het doen van de belastingaangiften.
Boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Er zijn wel bepaalde dingen die je moet weten om de boekhouding goed te kunnen bijhouden. Het startpunt is het goed begrijpen wat de financiële administratie precies is. Met onze boekhouding tips kun je zelf eenvoudig en gestructureerd boekhouden.