Neem een stuk katoenkoord van 90 cm en rijg de cabochon op het midden van het koord. Plaats de cabochon onder de klem op het klembord en begin met knopen. Het knopen gaat zoals je in de video hieronder kunt zien. Als je op de gewenste lengte bent voor de helft van je armband, dan knoop je de andere kant.
Hoeveel draad heb je nodig? Hoeveel koord je in moet slaan, hangt af van het werkstuk dat je gaat maken en de dikte van je koord. Macraméknopen gebruiken veel koord en elke draad moet daarom minstens 3,5 keer zo lang zijn als de lengte van het te maken project.
Om de knoop te maken, draai je het uiteinde van het koord 3 tot 5 keer om zichzelf en het andere koorddeel heen. Duw nu het einde van het koord door de lussen – ook door de eerste lus. Trek nu aan het einde van het koord om de lussen vlak en strak te trekken. Knip het einde van het koord dicht op de knoop af.
Stap 1: Buig de paperclip in een S-vorm. Stap 2: Maak de paperclip vast aan het uiteinde van je armband die om je pols zit. Positioneer het stukje armband vervolgens in de bocht van de S. Stap 3: Houd met de hand waar de armband omheen zit de paperclip vast.
Samen met de 0,8mm de meest gebruikte maat. Dun genoeg om door bijna alle kralen te rijgen, sterk genoeg voor de iets zwaardere kralen. Heb je nog weinig ervaring met elastiek knopen, ga dan voor de 0,7mm. Ook als je geen kraal met groot gat in je armband hebt zitten, dan kan je beter de 0,7mm gebruiken.
Een wurgsteek is een knoop waarmee een lijn aan een paal of iets dergelijks bevestigd kan worden. De knoop lijkt enigszins op de mastworp, maar kenmerkend voor deze knoop is dat hij zichzelf steeds verder vast trekt.
Armbandjes knopen
Waxkoord is een stevig en stug draad van katoen en hierdoor ideaal voor zowel eenvoudige als gecompliceerde knooptechnieken. Met deze knooptechnieken, ook wel macramé knopen genoemd, maak je leuke creaties voor je armbandjes, sleutelhangers of andere DIY handwerken.
Nylondraad gebruik je voor armbandjes en kettingen. Dun maar sterk en soepel genoeg om rijgpatronen mee te maken. Nylondraad werk je af met knijpkralen en een karabijn sluiting aan de ene kant en een splitring of verlengketting aan de ander kant.
De knopen die gebruikt worden zijn niet moeilijk, er zijn een aantal basisknopen, die op verschillende herhaald, gevarieerd of gecombineerd worden. Bij macramé kan met zeer verschillende materialen worden gewerkt, de materiaalkeuze zal bepalend zijn voor het eindresultaat.
Knip de losse strengen af, maar houd nog wel wat lengte over om het armbandje mee om je pols te knopen. Je macramé armband is klaar!
Omgewikkelde Knoop
Deze knoop wordt veel gebruikt om plantenhangers af te werken met een grote kwast en natuurlijk om kleine kwastjes te maken aan je macramé project. In essentie wikkel je een draad om alle andere draden heen om ze zo bij elkaar te houden!
Je rijgt het knijpkraaltje op gecoat staaldraad. Vervolgens rijg je bijvoorbeeld een slotje op het draad en steek je de draad terug door de knijpkraal. Daarna knijp je de kraal plat met een platbektang. Je armband of ketting is nu mooi afgewerkt.
Hoewel het wordt geschaard onder de macramé projecten gebruik je hier geen knopen voor. Gebruik een koord van 20mm dik – maar voor een grotere regenboog kun je ook nog dikker touw gebruiken!
De mooiste dingen maak je met dit macrame touw van Xenos! Bijvoorbeeld een unieke plantenhanger of wanddecoratie. Op de rol zit 40 meter koord met een dikte van 5 mm. Ook verkrijgbaar in de kleur groen en oudroze.
Gedraaide armbandjes knopen
Je knoopt steeds een streng touw om de rest van de touwtjes heen, waardoor er een gedraaid patroon – een spiraal – ontstaat. Je kunt het armbandje in één kleur maken of de strengen met elkaar afwisselen, waardoor je een armbandje krijgt met meerdere kleuren.
Welke maat heb je nodig? 0.8mm >> Voor 8mm kralen, grote rocailles, edelstenen. 1.0mm >> Voor grote kralen, 10mm edelstenen. Voor doorzichtig elastiek heb je niet perse een rijgnaald nodig.
De schootsteek is een simpele knoop om twee touwen aan elkaar vast te maken. Hij is in principe hetzelfde als de paalsteek, maar er ontstaat geen grote lus. Het is een sterke knoop die niet zal gaan schuiven.
Een door zeelieden gebruikte knoop om een touw vast te maken.
De kindermaten varieren van 9 tot en met 16 centimeter. Maten voor dames armbanden vallen meestal tussen de 17 cm en de 20 cm, met voor de Nederlandse en Noord-Europese markt wat extra ruimte tot 24 cm bij verstelbare armbanden. Heren armbanden hebben meestal een lengte van 22 tot 24 centimeter of meer.
Stap 1: Wikkel een meetlint of een touwtje om je pols, plaats dit net achter het knokkeltje. Stap 2: Lees de maat af op het meetlint. Indien u een touwtje gebruikt; leg het touwtje op de liniaal om de maat af te lezen. Stap 3: Voeg er het gewenste aantal centimeters aan toe en voilà: u heeft uw armband maat bepaald!
Neem dan de polsomtrek en tel er + 1,5 cm bij op. Voor een normaal zittende armband: dit is de polsomtrek + 2 cm. Voor een los zittende armband kan je de volgende vuistregel aanhouden: polsomtrek + 3 cm.