Bij een tweedelig systeem zijn de huidplaat en het zakje, twee losse elementen. Voordeel is dat het stomazakje meerdere keren verwisseld kan worden. Zonder de huidplaat te verwijderen. Deze kan een tot enkele dagen blijven zitten.
Stomazakjes bij colostoma en ileostoma
Gesloten zakjes: Mensen met een colostoma gebruiken meestal gesloten zakjes. Gesloten zakjes zijn rondom dicht en worden gebruikt bij wat meer vaste ontlasting. Je kunt ze in de wc gooien en doorspoelen. Zo ben je nooit afhankelijk van een afvalemmer.
Als u een darmstoma heeft, wordt uw ontlasting opgevangen in een opvangzakje dat op uw huid is geplakt. Er bestaat stomamateriaal (opvangzakje) voor een stoma op de dikke darm (colostoma) en op de dunne darm (ileostoma). Bij tweedelig stomamateriaal heeft u een losse huidplak of huidplaat die u op het lichaam plakt.
Bij een stoma met ééndelig opvangsysteem wordt het opvangzakje rechtstreeks op de huid geplakt. Het opvangsysteem bestaat dan uit een huidplaat en een stomazakje. Bij een ééndelig systeem zijn deze dus niet van elkaar te scheiden.Je verwijdert dus zowel de huidplaat als het zakje bij het verwisselen.
Een dubbelloops stoma is meestal bedoeld om een deel van uw darmen rust en tijd te gunnen om te genezen, bijvoorbeeld na een operatie of bij een ontsteking. Dit type stoma is dan ook meestal tijdelijk. Ook een dubbelloops stoma kan zowel worden aangelegd bij een ileostoma als colostoma.
Complicaties bij een stoma
Een breuk rond de stoma (parastomale hernia). Een uitstulping van de stoma (prolaps). Het zwart worden van de stoma door een verminderde doorbloeding (necrose). Stuwing van de stoma.
In Nederland hebben ongeveer 32.000 mensen een stoma. Jaarlijks komen er ongeveer 7.000 stomadragers bij. Stoma's kunnen enkelloops of dubbelloops zijn. Dit betekent dat de stoma één uitgang heeft (enkelloops) of twee uitgangen heeft (dubbelloops).
Verzorging stoma
Een stoma met een eendelig opvangsysteem dient één keer per dag helemaal vervangen te worden. Bij een stoma met een tweedelig opvangsysteem moet de huidplak 2 à 3 keer per week vervangen worden.
Huidplakken kunt u 2 tot 5 dagen laten zitten. Hoelang verschilt per persoon. Overleg met uw stomaverpleegkundige hoeveel dagen u de huidplak kunt laten zitten. Op de huidplak maakt u het opvangzakje vast.
Aanbrenginstructie tweedelig opvangsysteem
Het zakje voor het colostoma is gesloten aan de onderzijde. Het zakje voor het ileostoma is open aan de onderkant en kun je sluiten met klittenband of sluitclip. Het zakje voor het urostoma heeft een kraantje. De huidplaat vervang je in principe 2 tot 3 keer per week.
Er zijn twee soorten opvangsystemen: een eendelig en tweedelig opvangsysteem. Een eendelig opvangsysteem bestaat uit een huidplaat met een opvangzakje eraan vast. Een tweedelig opvangsysteem heeft een losse huidplaat, waarop u opvangzakjes klikt, klemt of plakt.
Door het ontbreken van de dikke darm is de ontlasting die via het ileostoma het lichaam verlaat over het algemeen dun tot brijachtig. Het is belangrijk om rustig te eten, het voedsel goed fijn te snijden en goed te kauwen.
De gemiddelde leeftijd van de stomadragers is 62 jaar (resultaten niet in tabel); 55% van de stomadragers is jonger dan 65 jaar.
In de beginfase is het stoma gevoelig en kwetsbaar. Het stoma bloed snel en kan relatief makkelijk infecteren. Omdat er nog geen goede barrière is, kunnen de bacteriën makkelijk het lichaam binnendringen en een infectie veroorzaken. Uw huid rondom het stoma kleurt dan rood, de stomp wordt warm, dik en pijnlijk.
Mensen met een colostoma, kunnen last krijgen van gasvorming, windjes en obstipatie.
Dikkedarmstoma: colostoma
Deze kunnen daardoor op elk moment naar buiten komen. Meestal produceert de stoma volgens een herkenbaar patroon een aantal keren per dag vaste ontlasting. Een colostoma kan op verschillende delen van de dikke darm worden aangelegd: hoger of lager.
Een darmstoma wordt zowel op de dunne als dikke darm aangelegd. Krijg je een darmstoma op de dikke darm, dan noemen we dat een colostoma. Ligt de stoma op de dunne darm, dan spreken we over een ileostoma. De darmstoma kan ook nog op verschillende manieren worden aangelegd, namelijk dubbelloops of enkelloops.
Een eindstandig stoma heeft één opening, voor zowel de ontlasting als het slijm. De dubbelloops stoma is vaak tijdelijk en wordt later weer opgeheven.
Hoe vaak moet dit? En hoe gaat dit? Voor een optimale werking van het stomamateriaal dien je het zakje één tot meerdere keren per dag te verwisselen. Als je een ééndelig opvangsysteem gebruikt, betekent dit dat je ook de huidplaat vervangt, omdat het zakje en de huidplaat bij dit systeem aan elkaar vast zitten.
De ileostoma is vaak de hele dag productief. 's Morgens, voor het ontbijt, is de stoma meestal het minst productief. Het verzorgen van je stoma is makkelijker als je vóór het ontbijt je materiaal verwisselt. Leeg altijd eerst het stomazakje voordat je gaat wisselen. Dit voorkomt geknoei met volle stomazakjes.