We gebruiken 2 lagen verf wanneer we buitenschilderwerk uitvoeren. Te veel schildersbedrijven gebruiken maar 1 laag wanneer ze buiten schilderen.
Populaire kleuren buitenverf
Wittinten zoals RAL 9010 (zuiver wit), RAL 9001 (crèmewit) en RAL 9016 (verkeerswit) worden geregeld gekozen. Ook grijze kozijnen buiten zijn een populaire optie. Daarnaast kan er gekozen voor een wat donkerdere kleur, bijvoorbeeld antraciet kozijnen buiten.
Wat we wel aanraden, is om minimaal 24 uur voor het gaat regenen, het schilderwerk te laten drogen. Het beste is dus om het weerbericht in de gaten te houden ook al biedt dat niet altijd zekerheid. Probeer niet voor de regen nog het schilderwerk aan te brengen.
Grondverf vult oneffenheden in het hout (butsen, kleine gaatjes e.d.) en zorgt voor een glad resultaat, na het aflakken. Dus grondverf is ook altijd een goed idee bij kleine oneffenheden. Wanneer je een donkere ondergrond hebt zou ik sowieso 2 lagen grondverf opzetten, wanneer ik in een lichte kleur wil aflakken.
Met de Histor Kleurkiezer zie je in één oogopslag welke kleuren goed bij elkaar passen en het best matchen met de meubels en accessoires. Maak je kleurkeuze, upload een foto van een ruimte in je huis die aan een likje verf toe is, schilder deze digitaal en bekijk het resultaat.
RAL 9010 is zuiver wit van kleur en zit dichterbij een puur witte tint. RAL 9001 is crèmewit van kleur en heeft hierdoor een wat meer gelige uitstraling. Je kunt geen verkeerde keuze maken. Bekijken we welke keuze populairder is op dit moment, dan wordt vaker voor RAL 9010 voor kozijnen buiten gekozen.
Grijze kozijnen en zwarte kozijnen buiten
Bijvoorbeeld RAL 7016 voor de kozijnen of RAL 7021 voor de kozijnen met RAL 9010 als wittint. Deze kleurencombinatie kan zowel bij nieuwe als bestaande woningen goed worden gebruikt. De combinatie kan ook heel goed wanneer de kap van riet is.
Is de temperatuur met verven binnen lager dan 5 graden Celsius, dan zal de verf slecht drogen en ook vreemde plekken kunnen gaan vertonen. Is het boven de 30 graden Celsius, dan ook zal het drogingsproces niet optimaal kunnen verlopen. Het beoogde resultaat kan dan niet worden gegarandeerd.
Als de dagtemperaturen echter stijgen tot ongeveer 15 ° C, is het mogelijk om op droge dagen rond 10 uur te schilderen. Maar ook 's avonds ontstaat door de temperatuurdaling condensvorming. En op een vochtige ondergrond zal een verflaag slecht hechten en drogen.
Het is aan te raden om altijd te schuren tussen grondverf en aflakken. Fijn schuren levert het beste resultaat op. Na grondverf schuren zorgt ervoor dat de houtvezels die omhoogkomen na het verven weg kunnen worden geschuurd. Vooral bij kaal hout is dit een mogelijkheid.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Kan je zomaar over bestaande verf heen schilderen? Ja dat kan; je hoeft niet altijd de oude verflaag te verwijderen. In sommige is gevallen is het nog goed genoeg om overheen te schilderen. In dit artikel lees je welke verfsoorten goed over elkaar kunnen en welke verfsoorten niet.
Een gemiddelde rijwoning heeft 20 m² houtwerk aan buitenkozijnen en deuren en daarvoor is dus 1,25 liter verf nodig en 2,5 liter voor de 2 lagen die altijd nodig zijn. Met 1 liter verf kun je dus ruim 16 m² kozijn schilderen en 8 m² in 2 lagen.
Hoogglans is voor buiten standaard de beste keuze. De verf heeft minder last van vuilaanhechting, waardoor het schilderwerk er langer mooi uit blijft zien. De zijdeglans producten zorgen voor een meer matte uitstraling, maar zijn ook minder 'flexibel'.
Zoals gezegd is RAL 9016 verkeerswit en dat wil zeggen dat deze variant dicht tegen spierwit aanschurkt. Ben je op zoek naar iets minder zuiver wit? Dan is RAL 9010 waarschijnlijk de juiste keuze voor jou. RAL 9010 is crèmewit en oogt meer beige wanneer je de kleur naast RAL 9016 legt.
Ral 9010 heet officieel 'Zuiver wit', bij ons wordt hij 'Echt wit' genoemd, maar deze kleur is niet 100% wit. Hij is wel een stuk witter dan de RAL 9001 en wordt tegenwoordig veel gebruikt voor muren, kozijnen en deuren. Omdat hij minder hard is dan puur wit, oogt hij heel fris.
Over het algemeen laten koude kleuren een kamer groter lijken, kies dus de koude kant van een kleurenpalet. Overweeg kleuren als paars, blauw en groen. Gebruik voor kleine ruimtes ook kleine prints, op bijvoorbeeld kussens of gordijnen.
Daarbij is er nog steeds een grote rol weggelegd voor groen-, blauw- en zandtinten. Daarnaast zitten er telkens ook een aantal vrolijke en heldere kleuren in de trendkleurenpaletten, die het hernieuwde optimisme in de wereld weergeven. Geel, koraal en roze fleuren in 2022 mee de interieurs op.
Kies je een wand waar weinig licht opvalt, dan valt de kleur donkerder uit. Heb je een redelijk donkere accentkleur in gedachten, of zelfs al in huis, neem dan een muur waar het meeste licht op valt. Komt het toch beter uit om een donkerdere muur te nemen, kies dan een iets lichtere variant van jouw gewenste kleur.
Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Grondverf is niet altijd nodig, in de meeste gevallen is grondverf de hechting dussen de ondergrond en de nieuwe verflaag. De basis van je schilderwerk is misschien wel het belangrijkste van de gehele klus. Als de ondergrond niet correct is zal de verf altijd weer loslaten.
Een primer gebruik je zeker en vast bij een bepleisterde muur. Een primerlaag neemt immers de zuigkracht van de bepleistering voor het overgrote deel weg. Als je met gewone verf op een bepleisterde muur schildert, zonder dat je een primer gebruikt, dan zuigt de muur die verf volledig op.