Natte macula degeneratie is wel te behandelen, maar niet te genezen. Wel kunnen we ervoor zorgen dat uw zicht minder snel achteruitgaat. Dat doen we door te zorgen dat er minder snel nieuwe bloedvaatjes worden gevormd onder en in het netvlies.
Verschijnselen van droge maculadegeneratie
De achteruitgang van het zicht gaat meestal heel langzaam: in de loop van jaren wordt het midden van wat u ziet waziger. De meeste mensen met maculadegeneratie blijven daaromheen goed zien.
Omdat er in de macula zo veel kegeltjes bij elkaar liggen, ziet u met dit deel van het netvlies het scherpst. Het is de meest voorkomende oorzaak van slechtziendheid bij ouderen. Het leidt meestal niet tot blindheid.
Er is helaas weinig wat u zelf tegen leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) kunt doen. Studies hebben aangetoond dat gezonde voeding de macula mogelijk kan beschermen. Vooral groenten als boerenkool, spinazie, broccoli, groene erwten, paprika en tomaat zouden de achteruitgang bij LMD mogelijk kunnen vertragen.
Droge maculadegeneratie is helaas nog niet te behandelen. U gaat steeds iets minder goed zien. Die achteruitgang gaat meestal langzaam.
Als u slecht ziet of een oogaandoening heeft zoals staar, glaucoom of maculadegeneratie, kan dit risico's opleveren in het verkeer. U kunt bijvoorbeeld moeite hebben met diepte zien, verkeersborden lezen of gevaar zien aankomen.
Natte maculadegeneratie verloopt veel sneller dan droge maculadegeneratie. U kunt binnen een paar weken slechtziend worden. Natte maculadegeneratie begint vaak eerst in één oog. Later volgt ook het andere oog.
Een speciaal voedingssupplement kan soms helpen bij droge LMD. De bestanddelen uit deze voedingssupplementen, zoals zink, vitamine C en luteine, helpen schadelijke stoffen die in uw netvlies ontstaan, onschadelijk te maken. Voor meer informatie kunt u advies vragen aan uw oogarts.
Symptomen natte maculadegeneratie
Slechter zien > In korte tijd gaat u slechter zien. Vervormingen zien > Het beeld dat u ziet vervormt. Rechte lijnen lijken krom of golvend. De regels van een tekst lijken bijvoorbeeld krom te lopen.
Bijvoorbeeld roken, oudere leeftijd, hoge bloeddruk, eten met veel vet, met veel suiker en met te weinig van bepaalde stoffen (anti-oxidanten en zink), overgewicht en (teveel) zonlicht.
Dus: eet veel groente en fruit, neem één of liever twee keer in de week vette vis. Als je daar niet toe komt, neem dan bijvoorbeeld sardientjes. Eet niet te veel rood vlees, ook niet op het brood en als je barbecuet zorg dan dat je vlees niet aanbrandt. Varieer zoveel mogelijk en eet niet teveel.
De enige behandelmogelijkheid is een operatie. De meeste macula puckers worden niet geopereerd, omdat de klachten niet heel storend zijn en/of de afwijking stabiel lijkt te blijven (75% kans). Een operatie is ook best risicovol.
Net daarom is een snelle diagnose ontzettend belangrijk. Aangepaste Low Vision hulpmiddelen en extra UV-bescherming van een aangepaste zonnebril bij fel zonlicht zijn altijd aangeraden om versnelde slijtage van het netvlies te voorkomen. Voor die visuele hulpmiddelen kan u rekenen op de expertise van Optiek Collette.
Hoe maculadegeneratie voorkomen
Eet gezond, met vooral genoeg fruit en groene bladgroenten (spinazie, groene kool en boerenkool). Uit onderzoek is gebleken dat fruit en groene bladgroenten een gunstig effect hebben op maculadegeneratie. Stop met roken. Roken vergroot de kans op maculadegeneratie.
De beginsymptomen. De beginsymptomen van de ziektes verschillen beduidend. Waar maculadegeneratie vrijwel direct klachten oplevert, gebeurt dit bij glaucoom erg geleidelijk. Zo subtiel dat het vaak niet eens opvalt.
Uw netvliesaandoening kan behandeld worden met anti-VEGF injecties in het oog. Het doel van de behandeling is de lekkage van bloedvaten en groei van nieuwe bloedvaten af te remmen door het molecuul VEGF te blokkeren.
Zo'n 135.000 Nederlanders hebben leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Bij deze aandoening raakt een deel van het netvlies (de macula) achterin het oog beschadigd, waardoor iemands zicht snel achteruit kan gaan.
Ze adviseren 2 keer per week vette vis, zoals makreel, zalm, tonijn of sardientjes vanwege de omega-3 vetzuren. Daarnaast elke dag minimaal 200 gram fruit en 200 gram groente, met de nadruk op groene bladgroenten, rode, oranje en gele groenten en fruit.
De belangrijkste stoffen zijn carotenoïden, luteïne en zeaxanthine. Deze stoffen komen ook in de macula in het oog voor en hebben een beschermende werking tegen macula degeneratie, maar worden niet door het lichaam aangemaakt.
In de macula vormen de carotenoïden luteïne en zeaxanthine samen het gele maculapigment, dat de gele vlek zijn kleur geeft. Naast een voeding met voldoende antioxidanten, spelen omega-3-vetzuren mogelijk ook een rol in de bescherming tegen het ontstaan en de progressie van LMD.
Tussen deze injecties zit steeds vier weken tijd. Na de derde injectie wordt een vervolgafspraak gemaakt om het effect van de behandeling te bekijken. Hierna bespreekt de arts samen met u of er nog meer injecties met Avastin nodig zijn. In de loop van de tijd zijn meestal meerdere injecties nodig.
Wanneer u met beide ogen kijkt, dan is een gezichtsscherpte van 0,5 vereist. Als één oog niet meer of verminderd werkt, dan dient de visus in het andere oog minstens 0,5 (50%) te zijn. Het gezichtsveld is horizontaal 120 graden en verticaal 40 graden. In het centrale deel van het gezichtsveld mogen geen defecten zijn.
De droge vorm van macula degeneratie begint als u in de macula kleine lichtgele eiwitafzettingen (drusen) krijgt. Deze ophoping van drusen zorgen er op den duur voor dat de zenuwcellen in de macula afsterven. Daardoor gaat u slechter zien. Dit proces verloopt heel langzaam: het kan zelfs jaren duren.
Uw patiënt moet een minimale visus van 0,5 met één of twee ogen hebben om te mogen rijden. Dit mag ook met bril of lenzen zijn. Verder mogen er geen ernstige afwijkingen zijn in het centrale deel van iemands gezichtsveld. Het gezichtsveld van uw patiënt moet horizontaal 120 graden zijn en verticaal 40 graden.
Net als onze huid, kan ook ons hoornvlies verbranden door UV-straling. Verbrand hoornvlies komt in de meest gevallen door de onzichtbare straling, zoals infrarood (warmte) en ultraviolet (UV). Wanneer je hoornvlies verbrandt zal je dat merken aan tranende, brandende ogen, hoofdpijn en tijdelijk wazig zien.