De hoeveelheid brokken voor een konijn is ongeveer (afhankelijk van de voedersamenstelling) 30g/kg/dag. Dit geldt voor een volwassen konijn, een jong konijn mag dezelfde hoeveelheid op basis van zijn volwassen gewicht. Een gemiddeld dwergkonijntje mag dan ongeveer 30g voeding per dag.
De maximale hoeveelheid droogvoer voor een konijn zou niet meer dan 25 gram per kg. lichaamsgewicht per dag mogen bedragen. In sommige gevallen is het voor een konijn zelfs beter om nog minder droogvoer te krijgen. Een jong konijn tot de leeftijd van 6 maanden, mag meer krijgen, zolang hij goed hooi blijft eten.
Een konijn jonger dan 7 maanden mag zoveel droogvoer eten als hij wil. Konijnen ouder dan 7 maanden mogen maximaal 25 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag, verdeeld over 's morgens en 's avonds. Dit lijkt heel weinig, maar is meer dan voldoende voor een gemiddeld konijn.
Hoeveel voer mag ik volledig uitgegroeide konijnen (1 tot 5 jaar) geven? Alle konijnen hebben altijd beslist dag en nacht ongelimiteerd hooi nodig. 25 Gram biks per kg. lichaamsgewicht (hangt af van het energieverbruik van het konijn, als het konijn magerder wordt mag je meer geven).
De vuistregel is om te voeren naar toekomstig gewicht. Een volwassen konijn mag 25 gram brokjes per kilo per dag. Dus als jouw konijn bijvoorbeeld 1,5 kilo uiteindelijk gaat wegen voer je hem ongeveer 60 gram brokjes per dag.
Wanneer een konijn te veel biks eet en te weinig hooi, dan kan het konijn snel darmproblemen krijgen. Ze krijgen dan namelijk te weinig vezels uit het ruwvoer binnen en te veel snelle koolhydraten (suikers) uit de biks.
Geef kleine beetjes tegelijk, verdeeld over 6-8 keer per dag (liefst zo vaak mogelijk). Zorg dat een ziek konijn zoveel binnenkrijgt dat het niet afvalt (dagelijks wegen). Een richtlijn voor de hoeveelheid dwangvoer is 25 - 50 ml per kg lichaamsgewicht per dag.
Als uw konijn helemaal niet meer eet, dan kan dit binnen een dag leiden tot een levensbedreigende situatie. Zodra de darmen geen voedsel hebben om te verteren, dan gaan bepaalde bacteriën gassen vormen. Door deze gassen worden de darmen langzaamaan uitgerekt. Dit heet een gasbuik, ofwel trommelzucht of tympanie.
Wanneer de baby konijnen ongeveer drie weken oud zijn kunnen ze zo nu en dan een klein stukje droogvoer dat hun moeder eet proberen. Tegen de tijd dat ze gespeend zijn dient dit, naast hooi, het enige te zijn wat ze eten. Vers voer dient heel geleidelijk en in kleine hoeveelheden te worden geïntroduceerd.
Minder geschikt voer voor konijnen:
Appels.
Zorg voor regelmaat, dat is heel belangrijk voor de spijsvertering van je vriendje. De juiste dagelijkse hoeveelheid voeding hangt af van het ras, het lichaamsgewicht en de leeftijd van je konijn. Een algemene richtlijn: voeder je konijn dagelijks 35 à 40 g per kg lichaamsgewicht.
Daarnaast is het belangrijk het hooi, minimaal 1x per dag te verversen, dan blijft het het aantrekkelijkst voor het konijn en je kunt natuurlijk ook nog voor een kruiden variant kiezen om mee te beginnen.
Het ene konijn zet snel aan op wat meer brokken, terwijl het andere konijn soms wel wat extra brokken nodig heeft om goed op gewicht te blijven. Probeer een evenwicht te vinden waarbij het konijn een goede conditie heeft, en ook de blinde darm keutels opeet, en voldoende hooi eet.
Een konijn moet 24 uur per dag zoveel hooi kunnen eten als het wil. Zonder hooi heeft een konijn geen goede spijsvertering en op een gegeven moment krijgt het daar last van en wordt ziek. Droogvoer is oorspronkelijk ontwikkeld voor laboratorium-konijnen en konijnen in commerciële houderijen voor vlees of bont.
Konijnen eten voornamelijk hooi, biks en verschillende groenten. Konijnen zijn planteneters. Vezels zijn daarom ontzettend belangrijk, die zitten bijvoorbeeld veel in hooi. Geef je konijn gerust dagelijks onbeperkt vers hooi.
Het is voor veel konijnen niet goed om te veel wortel te eten. Er zit veel suiker in, en sommige konijnen krijgen hierdoor diarree. Een kleine wortel, of een paar plakken van een grote wortel per dag is voldoende.
Het beste kan ze wat eiwitrijker voedsel krijgen. In plaats van gewoon hooi zou ze bijv. alfalfa (luzerne) hooi kunnen krijgen. Dit hooi is erg eiwitrijk en bevat ook veel calcium, beide kan een zogend konijn goed gebruiken.
Voer de babykonijntjes drie keer keer per dag ongeveer 1,5 ml tot ze 90 gram wegen. Ga dan over op 2 keer per dag totdat ze 350 gram wegen. Daarna is 1 keer per dag voldoende.
Moederkonijnen houden hun baby's niet bij zich om ze warm te houden, zoals bijvoorbeeld katten, of vogels en kippen, die boven op hun jongen zitten. Ze maken een nest van haren, stro en hooi dat de baby's warm houdt tussen de voedingen in. Als de jonge konijntjes zelf haar krijgen houden ze elkaar heel goed warm.
De conclusie: konijnen kunnen best komkommer eten, maar geef ze niet te veel. Te veel vocht kan diarree veroorzaken. Bouw de hoeveelheid komkommer dus sowieso rustig op als je huisdier hier niet aan gewend is en stop wanneer je merkt dat de ontlasting dunner wordt.
Konijnen zorgen voor vermaak bij elkaar
24 uur per dag zijn konijnen samen. Dit is dan ook een belangrijk punt waarom een konijn niet alleen gehouden zou moeten worden. Het is onmogelijk om dit als persoon te evenaren, wij mensen moeten werken, naar school en zijn regelmatig van huis.
Oorzaken gasbuik konijn
een tekort aan hooi: hooi is belangrijk voor de werking van de darmen. te veel koolhydraten in de voeding: bijvoorbeeld uit gemengd konijnenvoer of yoghurt snoepjes. problemen in het gebit: lees ook: gebitsproblemen konijn.
Net zolang tot de patiënt én zelf eet én voldoende keutels van normale grootte en vorm maakt.
Pak met één hand het kopje van het konijn, en geef met de andere hand, vanaf de zijkant, achter de snijtanden, op het tongetje iedere maal een klein beetje voer, m.b.v. het spuitje. Geef het konijn voldoende tijd om te kauwen en te slikken, geef dan een volgend 'hapje'.