Als NSAID-gebruik niet gestaakt kan worden, dan kan een maagbeschermer nodig zijn. Maagcomplicaties kunnen optreden zonder voorafgaande maagklachten; het optreden van maagklachten betekent niet automatisch meer kans op maagcomplicaties.
Maagklachten zoals pijn in de bovenbuik, brandend maagzuur, oprispingen, opgeblazen gevoel, misselijkheid en vol zitten komen veel voor. Maagzuurremmers helpen daarvoor. Die leggen de productie van het maagzuur stil.
Venkel en gember zijn natuurlijke middelen tegen maagpijn
Vooral na een zware maaltijd. Een natuurlijk middel tegen maagpijn is venkel, maar ook gember werkt goed. Beiden hebben een kalmerende werking op de maag. Zet bijvoorbeeld een lekkere thee met venkel en gember, of drink een glas alcoholvrije gemberbier.
Maagzuurremmers, proton pomp inhibitor (PPI), zijn een van de meest voorgeschreven medicijnen. PPIs remmen de aanmaak van het maagzuur en zijn het meest effectieve medicijn tegen zuurbranden.
Maagzuur-remmers zoals famotidine hebben minder bijwerkingen dan maagzuur-remmers zoals omeprazol. Stop hier na 1 maand mee. U kunt dan nog wel af en toe een maagzuur-binder zoals algeldraat nemen. Zo lukt het veel mensen om te stoppen met maagmedicijnen.
Heb je maagklachten? Mogelijk heb je moeite met het verteren van eiwitten. Eet een kiwi, ananas of mango. Hierin zitten enzymen die eiwitten splitsen.
Betaïne HCL: natuurlijk alternatief voor maagzuurremmers.
Drink genoeg: minstens 1,5 liter per dag. Bijvoorbeeld water en thee. Neem geen eten of drinken waar u klachten van krijgt. Bijvoorbeeld alcohol, pepermunt, vet eten, eten met veel kruiden, ui, chocola, zure dranken of frisdrank.
Een volle maag geeft klachten als u ligt. Let op met (cafeïnevrije) koffie, cacao, cola, chocola, vruchtensap, bier en alcoholische dranken, pepermunt, ui en knoflook en scherpe kruiden. Deze kunnen de maag prikkelen. Zorg ervoor dat uw hoofd altijd wat hoger ligt dan uw voeten.
Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen. Een efficiënt huismiddeltje tegen maagzuur is te slapen met uw bovenlichaam iets hoger, zodat het maagzuur niet in de slokdarm kan vloeien.
Melk vermindert de maagzuurklachten, maar dit is van korte duur. Melk stimuleert namelijk de productie van maagzuur en kan doordoor maagklachten doen toenemen. Bij karnemelk is dit effect er minder.
De beste manier om het branderige gevoel te verminderen is het innemen van rauwe honing. De kleverigheid van honing zorgt namelijk voor een extra beschermlaagje over het maagslijmvlies, waardoor de zure oprispingen afnemen. Daarom is honing nuttig bij de behandeling van maagklachten.
Heeft u last van brandend maagzuur of maagpijn en heeft u een pijnstiller nodig? Kies dan bij voorkeur paracetamol. Andere pijnstillers kunnen de maag irriteren, waardoor de pijn verergert.
Volwassenen (incl. ouderen) Aanbevolen begindosering 60 mg 1×/dag, vervolgens individueel aanpassen, in het algemeen 20–120 mg per dag en de behandeling voortzetten zolang dit klinisch noodzakelijk is. Doseringen boven 80 mg per dag in 2 doses innemen.
Volgens Tim Spector, professor Genetische Epidemiologie aan Kings College in Londen, is rode wijn, chocola en ongepasteuriseerde kaas gezond voor de maag vanwege de polyfenolen die erin zitten. Deze antioxidanten, want dat zijn het, hebben invloed op je darmflora.
Eet rustig en kauw voedsel heel goed. Vermijd grote hoeveelheden gasvormende producten, zoals koolsoorten, paprika, ui, knoflook, prei, noten en rauwkost. Vermijd koolzuurhoudende frisdranken en bier. Probeer regelmatig en gezond te eten, ook al heb je minder trek.
Doordat koolzuur de maag prikkelt en cafeïne de stoelgang bevordert gaan mensen boeren en poepen, wat nou precies handig kan zijn bij misselijkheid of een voedselvergiftiging.
Alcohol, pepermunt, koffie, sterke thee, chocola, scherpe kruiden, koolzuurhoudende dranken en zuur vruchtensap van citrusfruit zoals citroen, grapefruit, mandarijn en sinaasappel veroorzaken vaak brandend maagzuur. Je kunt deze voeding beter vermijden.
Als je dit middel langer dan acht weken achter elkaar hebt gebruikt, kun je beter niet in één keer stoppen. De maag reageert dan namelijk met de aanmaak van extra veel maagzuur, waardoor de klachten weer terugkomen. Je kunt het gebruik het beste in twee tot drie weken langzaam afbouwen om dit te voorkomen.
Mensen met reflux krijgen gewoonlijk de raad hun eetgewoonten aan te passen (zuinig zijn met koffie, thee, chocolade, gefrituurde vettige waren, sterk gekruid voedsel en alcohol) in combinatie met een voorschrift voor maagzuurremmers.
Vermijd erg grote en/of vette maaltijden. Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei. Drink niet te veel melk.
Pak lekker een kopje verse gember thee of gebruik wat gember in je avondmaaltijd. Groente en fruit kun je ook goed eten bij maagzuurklachten.
Als je last hebt van maagzuur is het belangrijk dat je elke twee uur twee plakjes komkommer neemt. Dit zal helpen om de klachten te verminderen en te laten verdwijnen, geeft onderstaande website aan.