Water. Naast haarlak en antistatische spray, kan je ook gebruik maken van water. Vul een plantenspuit met water en spray vervolgens elk plekje in waar je voelt dat je kleding aan je lichaam plakt. Je hoeft zeker niet te veel te gebruiken en zodra het water is opgedroogd zal de stof niet meer statisch zijn.
Was uw kleren met een beetje azijn (niet te vaak, in verband met de rubbers van de machine) of plaats een kleine bal van zilverfolie in de wasmachine. Ook wasverzachter werkt antistatisch.
Spray wat water op de plekken van je kleding die het vervelendst plakken. Hiervoor kan je bijvoorbeeld een plantenspuit gebruiken. Er bestaan ook speciale “antistatische sprays” die je kan kopen. Wat je ook kan gebruiken is bodylotion.
Statische kleding wordt veroorzaakt door het drogen of dragen van (meestal synthetische) stoffen die elektrische lading verzamelen. Er ontstaat een elektrostatische lading in jouw kleding doordat verschillende stoffen tegen elkaar wrijven.
Het gevaar van statische elektriciteit
De elektrostatische lading zelf kan weinig kwaad, de ontlading echter wel. Deze gaat vaak samen met een vonk. Mogelijke gevolgen zijn: ontsteken van brandbaar gas, poeder of fijn stof; beschadiging van elektronische onderdelen zoals printkaarten of zelfs complete apparaten.
Statische elektriciteit ontstaat wanneer isolerende materialen in contact komen met elkaar. Als jij bijvoorbeeld de hele dag op je bureaustoel zit te schuiven, ontstaat er wrijving tussen de stof van je broek en de stof van je stoel. Hierdoor word je elektrisch geladen.
Pak een metalen kledinghanger
Vlak voordat je je trui aandoet, haal je een metalen kledinghanger door de binnenkant van je trui. Het metaal ontlaadt, de statische lading verdwijnt, en je kan daarna schokvrij naar buiten.
Voorbeelden hiervan zijn de stoffen polyamide, acryl en wol. Als je een wollen trui uittrekt, kun je de statische elektriciteit vaak zelfs horen in de vorm van geknetter! Stoffen zoals katoen, linnen en leer veroorzaken veel minder snel statische elektriciteit.
Satijn geweven van polyester is erg glad, niet luchtdoorlatend en statisch. Het is een feestje voor huisstofmijt en pollen (iew) en – niet onbelangrijk – brandgevaarlijk. Tijdens de productie van deze synthetische stof worden chemicaliën gebruikt die je het beste kunt mijden in je beddengoed.
Welke factoren hebben invloed op statische folie? Luchtvochtigheid; Een lage luchtvochtigheid zorgt voor een kleiner geleidingsvermogen. Tijdens de wintermaanden wil de lucht nog wel eens droog zijn wat voor een toename aan statische lading kan zorgen.
Voorkomt statische lading op kunststof, glas of textiel oppervlaktes. Voorkomt statische lading op kunststof, glas of textiel oppervlaktes. Vermindert het aantrekken van stof en beschermt apparaten tegen de opbouw van statische elektriciteit.
Doei statische elektriciteit! Nog een hele simpele maar effectieve tip: stop een ijzeren veiligheidsspeld in je zak. Dankzij het metaal ontlaad je en zal je geen schok krijgen wanneer je bijvoorbeeld de kraan of de printer aanraakt.
Elektrische schoksensaties zijn gevoelspercepties die lijken op korte elektrische schokken, voornamelijk in het hoofd. Deze duren kort, in de regel een paar seconden.
Onder stroom staan lijkt iets onschuldigs maar er kunnen grote onderhuidse letsels optreden. Dit door de warmte en samentrekken van spieren. Letsels die kunnen optreden zijn bijvoorbeeld: brandwonden, botbreuken, bewusteloosheid of een hartstilstand.
Een elektrische schok is een lichamelijke sensatie die iemand ervaart als een elektrische stroom via de huid het lichaam in of uit vloeit. Dit gaat gepaard met een onwillekeurige samentrekking van spieren. De sensatie is meestal een onaangenaam prikkend tot pijnlijk gevoel.
Statische elektriciteit bij de mens ontstaat hoofdzakelijk door wrijving tussen de kleding en de ondergrond, zoals: kleding en lichaam. kledingstukken onderling. kleding en stoelbekleding.
Gelijk geladen voorwerpen stoten elkaar af, ongelijk geladen voorwerpen trekken elkaar aan. Een statisch geladen voorwerp kan in een geleider influentie veroorzaken, positieve en negatieve lading worden van elkaar gescheiden.
#8 Kies voor natuurlijke materialen.
Zo draag je bij aan een duurzamere modewereld én heb je minder last van statische kleding. Materialen als katoen en linnen gaan schokken namelijk juíst tegen.
Viscose blijft koel aanvoelen op de huid en de stoffen zijn vaak net iets dunner dan katoen. Het is de perfecte stof voor zwierige (zomerse) kleding. De stof valt soepel en wappert in de wind, maar is niet statisch!
In de kledingindustrie wordt polyester vaak gecombineerd met andere (natuurlijke) vezels. Stoffen waarin polyester is gebruikt zijn glad, licht, duurzaam en voelen zacht aan. Het materiaal is vormvast, kreukt bijna niet, behoudt zijn kleur goed en gaat lang mee maar het materiaal heeft niet alleen maar voordelen!