Je kunt malware op je telefoon opsporen met antivirus-apps. Goede gratis varianten die dat doen zijn de apps van AVG, Kaspersky, Avast en Bitdefender. Deze scannen je telefoon op verdachte apps en programma's. Perfect om malware en virussen op je telefoon op te sporen.
Nee, Android-telefoons kunnen niet worden geïnfecteerd met virussen. Maar Android-apparaten zijn wel kwetsbaar voor andere soorten malware die nog meer chaos op uw telefoon kunnen veroorzaken. Android-dreigingen zijn wijdverbreid: van schadelijke adware tot spionage-apps en zelfs Android-ransomware.
Android-apparaten kunnen in aanraking komen met virussen en malware. Ze kunnen schade toebrengen door dure sms-berichten te verzenden, uw apparaat te versleutelen voor losgeld, geld te stelen via uw bankieren-apps, uw wachtwoorden te stelen, enzovoort.
Bijna alle malware beschadigt de computer en schendt de privacy van de gebruiker. De ernst van malware kan erg verschillen. Soms is malware slechts lichtelijk irritant. Dan krijgt een gebruiker bijvoorbeeld met enige regelmaat een advertentie te zien, of wordt er een extra taakbalk geïnstalleerd in de webbrowser.
Virusscanner Android
De Consumentenbond adviseert Androidgebruikers om een virusscanner te installeren, net zoals je gewend bent op Windows. Maar in zijn advies gaat de bond helaas zelf de mist in: gebruik een betaalde antivirus-app, want die zijn beter in het herkennen van malafide apps en phishingsites.
Malware is een samenstelling van 'malicious' en 'software', oftewel kwaadaardige software. Het gaat om een stuk code dat is geschreven met het doel om gegevens, netwerken of hosts te stelen, beschadigen of verstoren. Meestal wordt malware gemaakt door (groepen) hackers om geld te verdienen.
De functie veilige modus is alleen beschikbaar op Samsung smartphones. Met behulp van deze stand kun je je toestel opstarten zonder geïnstalleerde apps van derden. Hierdoor start je smartphone of tablet alleen op met de standaard geïnstalleerde apps zoals contacten, instellingen en berichten.
Een antivirus-software beschermt dus niet alleen tegen computervirussen, maar ook tegen andere malware en helpt je om alle soorten malware te verwijderen.
De stappen variëren dan op basis van je telefoon en Android-versie en eventuele schil. Selecteer de optie Nummer blokkeren of selecteer Details en tik vervolgens op Blokkeren en spam melden. Op een Android-telefoon kun je alle mogelijke spamberichten uitschakelen via de Berichten-app van Google.
Android bevat overigens wel standaard bescherming tegen malware. Google Play Protect controleert apps bij installatie en scant geregeld je apparaat. Bovendien geeft de functie Safe Browsing in de Chrome-browser waarschuwingen voor websites die mogelijk gevaarlijk zijn.
Het is technisch niet mogelijk een simkaart te hacken en op andermans kosten te bellen. Wel is het zo dat smartphones tegenwoordig dezelfde mogelijkheden hebben als 'gewone' computers. Helaas betekent dat ook dat ze slachtoffer kunnen worden van kwaadaardige software (malware), net als 'gewone' computers.
De grootste oorzaak van een malwarebesmetting is 'gaten' in de software. Deze gaten kunnen via een exploit misbruikt worden, waardoor kwaadwillenden de computer kunnen infecteren.
Schakel automatische updates in. Maak regelmatig een back-up van uw gegevens. Pas op voor e-mails of sms-berichten met links of bijlagen erin. Bezoek geen onveilige websites.
Beveilig uw telefoon met een wachtwoord. Dat klinkt misschien logisch, maar er zijn nog steeds genoeg mensen die het niet doen. Op Android-smartphones komen meerdere vormen van beveiliging voor: een pincode, een wachtwoord, een patroon en, afhankelijk van het model telefoon, soms een vingerafdruk of gezichtsherkenning.
Download een hulpprogramma voor het verwijderen van spyware
Download en installeer AVG AntiVirus voor Android. Open de app en tik op Nu scannen om uw apparaat te controleren op malware, zoals spyware, adware en virussen. Uw apparaat wordt grondig gescand om zelfs de best verborgen spyware op te sporen.