Gevolgen van te veel werken En deze stress brengt weer andere problemen met zich mee, zoals vermoeidheid, hoofdpijn, gastritis, concentratieproblemen, prikkelbaarheid en gespannenheid. Daarnaast hebben personen die zoveel uren op hun werk doorbrengen, vaak de neiging minder gezond te leven.
Krijg ik een boete als ik te veel werk? Als de inspectie SZW erachter komt dat u meer werkt dan in de Arbeidstijdenwet is toegestaan, krijgt uw werkgever een boete.U krijgt zelf geen boete.
Werkdruk kan leiden tot stress en ziekteverzuim en uiteindelijk tot langdurige uitval en mogelijk zelfs arbeidsongeschiktheid. Werknemers die langdurig te maken hebben met te hoge werkdruk raken niet alleen gestrest, maar ook gedemotiveerd. Als zij uitvallen, is de stap terug naar werk extra moeilijk.
Maximaal aantal uren werktijd
Over een periode van 4 weken mag u gemiddeld 55 uur per week werken. Bij cao of bedrijfsregeling mag hiervan worden afgeweken, maar u mag nooit meer dan 60 uur per week werken. Over een periode van 16 weken mag u gemiddeld maximaal 48 uur per week werken.
Als je vaak meer uren werkt dan de uren die in je arbeidsovereenkomst staan vermeld, dan wordt aangenomen dat je arbeidsomvang in uren gelijk is aan het gemiddeld aantal uren in de drie voorafgaande maanden. We spreken hier ook wel van een zogenaamd rechtsvermoeden.
Wanneer je overuren uitbetaald in de vorm van extra loon, valt dit onder het belastbare inkomen. Dit omdat het als normale salaris wordt behandeld. Het is gelukkig niet zo dat uitbetaalde overuren zwaarder belast worden. Wel worden deze overuren in dezelfde belastingschijf (schijf 1) belast als de normale werkuren.
Vaak staat in uw contract of cao wat overuren zijn, of overwerk verplicht is en of uw werkgever deze overuren extra moet betalen. In de wet staan wel regels over werktijden en rusttijden. Uw werkgever mag u niet te vaak en te lang laten werken. Zo mag u niet langer dan 12 uur per dienst of 60 uur per week werken.
Waar acht uur werken per dag bij vrijwel ieder bedrijf de standaard is, kunnen we beter wat minder uren maken op een dag. "Onderzoek laat zien dat mensen zich maximaal vijf uur per dag kunnen concentreren," aldus Alex Pang, oprichter van consultancybedrijf Strategy and Rest, tegenover het Britse WIRED.
Een werkdag duurt maximaal 9 uur.
Als je werknemer overwerkt, moet je rekening houden met regels uit de Arbeidstijdenwet. In het kort mag je werknemer: maximaal 12 uur per dienst werken. maximaal 60 uur per week, maar dan niet een aantal weken achter elkaar.
Overspanning geeft klachten zoals moeheid, slaapproblemen, prikkelbaarheid, piekeren, concentratie- en geheugenproblemen. U heeft het gevoel dat u geen grip meer heeft op uw situatie. Het lukt u niet meer om uw dagelijkse bezigheden goed te blijven doen.
Teveel spanning
Je voelt je gespannen en gestrest en je weet niet hoe je dit moet veranderen. Het gevolg is dat je je overal aan gaat irriteren, zowel in je werk als in je privéleven. Je snauwt mensen onterecht af en houdt ze op afstand. Je slaapt slechter en piekert teveel.
Overwerkt en overspannen
Als je overwerkt bent, heb je te lang onder spanning gestaan in jouw werkomgeving. Dit kan zich uiten in moeite hebben met druk en presteren, vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen.
Wat is de invloed van hard werken op de gezondheid? Hard werken vormt op zich geen gevaar voor de gezondheid. Het hoeft geen extreme vermoeidheid/stress op te leveren of nog erger, een burn-out. Veel energie geven is geen probleem, als na het werk de energie weer wordt opgeladen.
Je mag niet iedere week 12 uur per dag (het maximale aantal uur) werken. Over een periode van 4 weken mag je gemiddeld 55 uur per week werken.Over een periode van 16 weken maximaal 48 uur gemiddeld.
Hoe lang en hoe vaak pauze
Als u langer dan 5,5 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op minimaal 30 minuten pauze. U mag de pauze splitsen in 2 keer een kwartier. Als u langer dan 10 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op 45 minuten pauze. De pauze mag u splitsen in meer pauzes van minimaal een kwartier.
Je kunt deze pauze splitsen in meerdere pauzes van ten minste 15 minuten. Pauze is geen werktijd.
Wanneer douchen en omkleden verplicht is voor de werknemer, bijvoorbeeld omdat het noodzakelijk is in het kader van goed arbobeleid – de werknemer werkt bijvoorbeeld met gevaarlijke stoffen – dan zal douchen en omkleden tot de arbeidstijd horen.
Als deze pauzekorter is dan 15 minuten, dan behoort de pauze tot je werktijd. Als de pauze 15 minuten of langer duurt is het eigen tijd. Voorwaarde daarbij is dat je niet gestoord wordt in je pauze. Als je in je pauze wel opgeroepen kunt worden, dan wordt de pauze beschouwd als werktijd.
In Nederland werd eeuwenlang de zesdaagse werkweek gehanteerd. Met de industrialisatie in de 19e eeuw kwam ook de roep om een kortere werkweek op gang. Fabrieksarbeiders moesten vaak 75 uur per week werken en ook deels op zondag. Ook kinderarbeid kwam veel voor.
Volgens hen doe je er goed aan om een kwart van de dag te staan. En dan het liefst deze periode te vervangen voor zitten. Maken we een kleine rekensom dan komt dit neer op, 24 : 4 = 6 uur per dag staan. En daar valt wat voor te zeggen, Europeanen zitten namelijk gemiddeld 3,2 tot 6,8 uren per dag.
Werk is belangrijk om ons goed te voelen, is al uit eerder onderzoek gebleken. Werken geeft structuur aan onze dagen, zorgt voor sociale verbondenheid en helpt ons bij het vormen van onze identiteit. Werkloos zijn kan daarom schadelijk zijn voor onze geestelijke gezondheid.
Werk weigeren mag over het algemeen alleen wanneer je gezondheid of veiligheid in het geding is. Dit geldt onder meer wanneer het werk dat je krijgt toegewezen, in strijd is met de regels en richtlijnen van de Arbowet of de Arbeidstijdenwet.
Overwerken is niet verplicht
In de wet staat niets over overwerk. Maar je werkgever kan en mag verwachten dat je soms overwerkt. We raden dus aan overwerk niet meteen te weigeren. Je werkgever laat je vast ook wel eens wat eerder naar huis gaan om een persoonlijke reden.
Wanneer je minder uren wilt gaan werken, dan moet je je verzoek schriftelijk indienen. Je hoeft geen reden voor je verzoek te geven. Dit mag natuurlijk wel, maar weet dat je daar niet wettelijk toe verplicht bent. Je werkgever heeft tot uiterlijk één maand voor de gewenste ingangsdatum om te reageren op jouw verzoek.