Je kunt baklava in een goed afgesloten bak ongeveer een week bewaren op kamertemperatuur.
Baklava is op kamertemperatuur, buiten de koelkast, nog een week goed. Zorg er dan wel voor dat je de baklava in een goed afgesloten plastic bak bewaart zodat de suikersiroop niet opdroogt. Baklava kan ook in de vriezer worden bewaard: de baklava is dan 3 maanden houdbaar bij een temperatuur van -18°C.
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Het bestaat uit meerdere laagjes filodeeg. Dat is een soort bladerdeeg met daarin gemalen nootjes, meestal pistachenoot, maar soms ook wel walnoten. En het is dan allemaal doordrenkt in boter en suikersiroop. Baklava wordt in heel veel landen gegeten en iedere regio kent zijn eigen versie.
Je kunt baklava in een goed afgesloten bak ongeveer een week bewaren op kamertemperatuur. Door de suikersiroop wordt het gebak niet droog, en de suiker helpt om het langer goed te houden. In de vriezer is baklava maximaal 3 maanden houdbaar.
Baklava (spreek uit: 'BAK-lah-vah') is zoete Turkse lekkernij bestaande uit afwisselende laagjes fijngehakte noten en knapperig filodeeg, overgoten met een zoete suikersiroop. De soorten noten verschillen, van walnoten in het koelere noorden tot amandelen en pistachenoten in het zuiden en oosten.
1 kilo = 7000 kilocalorieën
Bij mannen en vrouwen is de vuistregel dat 7000 kilocalorieën zorgen voor 1 kilo gewichtstoename. Dat komt neer op ruim 20 stukjes baklava.
Een restje eten dat je in de koelkast bewaart, kun je binnen 2 dagen nog opeten. Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter.
Vaak wordt de baklava op een grote schaal gemaakt en vervolgens in kleine stukjes gesneden. Omdat de baklava erg zoet en vet is, is hij ook zeer machtig en calorierijk. Daarom wordt er vaak koffie bij gedronken en in de toeristische gebieden wordt de baklava met een bolletje ijs geserveerd.
Baklava is een zoet gerecht dat bestaat uit laagjes filodeeg met daartussen een notenvulling. Na het bakken wordt dit overgoten met een suikersiroop. Het resultaat is heerlijk plakkerige baklava, die je vaak tegenkomt als dessert in Griekse en Turkse restaurants.
In 2013 werd baklava uit de Turkse delicatessenprovincie Gaziantep het eerste Turkse product dat werd geregistreerd op de lijst met beschermde oorsprongsbenamingen en beschermde geografische aanduidingen.
Bewaar de baklava wanneer ze zijn bezorgd in het afgesloten doosje en op kamertemperatuur. Je kunt ze niet bewaren in de koelkast. Om de juiste smaak te ervaren, adviseren wij u om uw baklava uiterlijk zeven dagen na de aankoop te consumeren.
Als u zich afvraagt wat nu het verschil is tussen deze twee, dan kunnen we dit beantwoorden met een heel simpel 'niks'. Het is exact hetzelfde gemaakt en ook wordt het op dezelfde manier geserveerd en gegeten. De Grieken noemen het loukoumi en de Turken noemen het, u raadt het al, Turks fruit.
Aangezien het Midden-Oosten, het oostelijke Middellandse Zeegebied en de Balkan ooit het Ottomaanse geografische gebied vormden, kan worden aangenomen dat baklava als een Ottomaans dessert wordt beschouwd.
Bij 7 graden in de koelkast bewaar je eten ongeveer 2 dagen. Is je koelkast 4 graden?Dan kun je eten 3 dagen in de koelkast bewaren. Volgens het Voedingscentrum is 4 graden de ideale temperatuur voor de koelkast.
Kliekjes in de koelkast
Doe het in luchtdichte plastic of glazen bewaarbakjes of plastic druk- en sluitzakjes. Bewaar de kliekjes dan maximaal drie dagen in de koeling.
Het Voedingscentrum adviseert om kliekjes twee dagen te bewaren, mits de koelkast op maximaal 7 graden Celsius staat. "Bij 4 graden Celsius kun je het eten drie dagen bewaren, maar vaak staat de koelkast niet zo koud", zegt woordvoerder Oene van der Wal.
Er zitten 138 kilocalorieën in 1 stukje (30 gram) baklava. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'baklava'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Ook ondernemer Can van de baklavabakkerij haalt zijn pistachenoten uit Turkije. De prijs ligt volgens hem op dit moment op de 41 euro voor een kilo, wat de baklava duur maakt.
Een portie baklava, turks gebak komt overeen met 75 gram.
Tijdens het Islamitische suikerfeest wordt veel baklava gegeten. Baklava wordt in kleine stukjes geserveerd. Het is erg zoet en vet. Hierdoor is baklava rijk aan calorieën en vaak erg machtig.
Na 2 dagen is de kans dat er gevaarlijke bacteriën op het eten groeien namelijk een stuk groter. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. Sommig eten kun je namelijk veel langer bewaren in de koelkast.