Corrosie in koperen leidingen kan o.a. ontstaan als deze onbeschermd (zonder kunststof mantel) in de betonnen vloer zijn gestort. Het komt in zowel koud- als warmwatersystemen voor. Laat de kwaliteit van de standleiding van uw riolering beoordelen door een deskundig bedrijf.
Alle leidingen voor de riolering, elektra en het gas kunnen gewoon worden ingestort in de betonvloer. Je kunt ze over de isolatieplaten leiden, maar ommantel ze wel goed met PVC. CV-leidingen en waterleidingen mogen niet direct met het beton in aanraking komen! Deze leidingen kunnen namelijk uitzetten.
Er zijn veel verschillende soorten corrosie die tot de lekkage kunnen leiden; denk bijvoorbeeld aan putcorrosie, erosie-corrosie of spanningscorrosie. De mogelijke oorzaken zijn talrijk.
Ze hebben een gemiddelde levensduur van ongeveer 50 jaar. Oudere buizen werden gemaakt van staal en koper. Hun levensduur is aanzienlijk korter en ligt rond de 30 jaar. Dit betekent dat voor huizen die in de jaren '70 en '80 zijn gebouwd, de leidingen vandaag de dag zeker moeten worden gerenoveerd.
Een flexibele kunststof waterleiding is, zoals het woord al aangeeft, zeer flexibel. Voor de aanleg van leidingen in muren is daarom een meerlagenbuis een betere en makkelijkere optie. Werken in bochten is heel eenvoudig met flexibele kunststof leidingen.
Waterleidingen van koper
Koper is een materiaal met gunstige eigenschappen. Dit metaal is redelijk flexibel en kan men daardoor goed in verschillende bochten buigen. Doormiddel van messing knelkoppelingen kan met koperen leidingen aan elkaar bevestigingen. Daarnaast kan men koperen leidingen ook solderen.
Knelkoppelingen willen nog wel eens na verloop van tijd een (heel) klein beetje gaan lekken. In de open lucht trek je dan die moer even wat vaster en het is over. In de muur lukt het niet meer! Het heeft dus ongetwijfeld met gevaar op lekkage te maken.
Elementair kopermetaal is in water onoplosbaar, wat ook voor koperoxide geldt. Bovendien is koper(I)sulfaat bijna onoplosbaar. Koper(I)chloride heeft echter een oplosbaarheid van 200 mg/L en kopervitriool is zelfs tot 220 g/L in water oplosbaar.
Koper roest niet, maar er kan wel sprake zijn van corrosie. Dat zit zo. Corrosie is een natuurlijke chemische aantasting van materialen. De meest bekende vorm van corrosie is de elektrochemische reactie waarbij lucht en vocht reageren met metaal en het laten oxideren.
Dingen om te weten over koper in centrale verwarmingssystemen: Koper is een edelmetaal, wat betekent dat het niet snel roest, maar als er corrosie optreedt bij koper, zullen kleine hoeveelheden ervan oplossen in het systeemwater, wat leidt tot corrosie van andere metalen in het systeem.
U kunt koper poetsen met azijn en zout. Maak een gladde pasta van gelijke delen azijn en zout in een kom. Gebruik een vaatdoek of keukenpapier om deze onder te dompelen in de pasta. Nu kun uw koper poetsen met azijn en zout.
Koper is een rood metaal, dat door de buigzaamheid eenvoudig te vervormen is. Indien het koper langere tijd in aanraking komt met de buitenlucht ontstaat koper-hydroxycarbonaat. Dit is de kenmerkende groene laag op koper.
Koper is duurzaam en het doodt bacteriën en virussen, zoals E. Coli, Salmonella en Vibrio Cholerae. Daarnaast verlaagt koper de zuurtegraad in het water. Het heeft een helende werking op je lichaam.
Hoe dik een betonvloer is, is afhankelijk van de locatie waar de vloer komt en of het enkel een leefvloer is of ook een constructievloer. Een betonvloer begint bij minimaal 7 centimeter dik en bijvoorbeeld buiten kan een minimale dikte van 15 of zelfs 20 centimeter nodig zijn.
Leg de leidingen in de muur in een mantelbuis, dat vangt uitzetting en krimp op en voorkomt eventuele schade aan tegel- of stucwerk. Bij het leidingwerk dat in het zicht blijft, zijn knelfittingen handig. Ook voor het bevestigen van de waterleiding wat tips.
Regelmatig krijgt hij vragen over het gebruik van koper en messing in de interieur- en exterieurbouw. “Waar je buiten rekening mee moet houden is dat non-ferro materiaal reageert met de buitenlucht. Wanneer je het niet behandelt gaat het verkleuren en oxideren (roesten), dus moet je je daar goed van bewust zijn.
Vertinnen biedt een voordeel voor verschillende metalen. Op koper kan het bijvoorbeeld oxidatie voorkomen. De galvanische tinlaag is ook een roestwerende laag. Passiveren: deze methode houdt in dat de zinklaag passief wordt gemaakt zodat deze laag nog beter bestand is tegen corrosie.
Als koper reageert met de zuurstof in de lucht wordt koperoxide (CuO) gevormd, dat geeft koper die groene kleur waar veel mensen van houden vanwege de antieke uitstraling. Als koper op een natuurlijke wijze veroudert kan het jaren duren voordat er een kopergroene patina ontstaat, zeker in droge klimaten.
Kopervergiftiging. Koper is een essentieel mineraal, dat nodig is in kleine hoeveelheden. Bij hogere concentraties is het uiterst giftig. Kopervergiftiging ontstaat wanneer er te veel wordt opgeslagen in de zachte weefsels van het lichaam.
Koper is een half edelmetaal. Dat wil zeggen dat koper reageert op lucht en vochtigheid, dat heet oxideren. De oxidatie vormt een donkere, luchtdichte laag waaronder het koper goed blijft. Het oxideren verkleurt het koper van zijn oorspronkelijke kleur naar een donkerder minder glanzende tint.
De koperen bodems van potten en pannen worden weer glanzend schoon als je ze 'au bain-marie' een paar uur laat pruttelen in sodawater. Daarna opblinken met koperpoets. Koper blijft langer glanzen als je het na het poetsen opwrijft met citroenolie. Voor het koper buiten gebruik je beter vaseline of kleurloze was.
Beide verbindingen zijn betrouwbaar mits ze goed zijn uitgevoerd. Als jij ervaring hebt met knellen en dat gaat altijd goed dan zou ik het knellen. Mocht je aanwijzingen willen voor solderen dan roep je maar.
Vervolgens de moer met een sleutel volgens voorschrift aandraaien. Eén complete draai voor de diameters 12 en 15 mm, voor de 22 mm een 1/2 – 3/4 draai en voor diameters groter dan of gelijk aan 28 mm circa 3/4 draai. Het overmatig aandraaien van de knelmoer kan leiden tot breuk of lekkage.
Specialist Bouw/Sanitair
Meestal kun je de knelring niet meer loskrijgen. Dus die moet je vervangen. Andere onderdelen kun je hergebruiken.