Controleer bijvoorbeeld hoeveel zout, alcohol of koffie u gebruikt. U kunt ook zelf de zwelling van het ooglid verminderen. Leg hiervoor voor het slapengaan een koude, natte washand of natte kompressen op uw ogen. Als u zich zorgen maakt over uw dikke oogleden kunt u het beste even langs de huisarts gaan.
Een dik ooglid duidt meestal op een ontsteking en komt vaak voor. Voornamelijk kinderen onder de vijf jaar hebben vaak last van een dik ooglid en meestal trekt het na een paar dagen weer weg. Heb je langer last van een dik en ontstoken ooglid, dan heb je misschien last van blefaritis.
Je huisarts of specialist kan ooggel of oogdruppels met antibiotica voorschrijven. Deze breng je plaatselijk op de huid aan om bacteriën te doden en (verder) infecties te voorkomen.
Dikke ogen of lippen komt door vocht in uw huid of slijmvliezen. Ook uw tong, keel, handen, voeten en geslachtsorganen kunnen dik zijn. De oorzaak blijft vaak onbekend. Medicijnen, virussen, voeding of insectenbeten kunnen een oorzaak zijn.
Meestal ziet de afwijking er uit als een ronde glazige zwelling op de lidrand, soms bevindt zich in het midden een zweertje dat makkelijk bloedt. Van alle kwaadaardige tumoren is dit de meest goedaardige: de tumor zaait niet uit en groeit traag.
Warm water. Een beginnend chalazion kan het best behandeld worden met warme kompressen. Leg minimaal twee keer per dag gedurende 15 minuten een in heet water gedrenkte schone zakdoek/ washand op het gezwollen ooglid. U kunt ook de warme douche op uw gesloten oog richten.
De gemakkelijkste oplossing om van gezwollen ogen af te komen zijn ijsblokjes. Door deze op uw ogen te leggen zorgt de plotselinge kou er namelijk voor dat de bloedvaten samentrekken waardoor de zwelling vermindert. Let wel op dat u de ijsblokjes nooit direct op uw huid legt.
Haal slijm en pus regelmatig weg met een wattenstaafje of wattenschijfje met kraanwater (ongekookt). Bij veel slijm of pus kunt u ook een schoon nat washandje gebruiken. Strijk van de buitenste naar de binnenste ooghoek (richting de neus). Draag een zonnebril, vooral bij veel licht.
Oogontstekingen komen veel voor. Vaak zijn beide ogen tegelijk ontstoken. In de meeste gevallen gaat het om milde klachten, zoals roodheid, zwelling, jeuk, tranende ogen en een onprettig gevoel in het oog. Deze klachten gaan meestal na een paar dagen vanzelf over.
Bij herhaaldelijk optreden van oogontstekingen of heel ernstige oogontstekingen is het vaak nodig om bloedonderzoek te verrichten, een longfoto te maken en eventueel zelfs een beetje vocht uit het oog te laten onderzoeken.
De meest voorkomende oorzaak is een infectie met een virus of een bacterie. Ook een allergie, het “droge ogen” syndroom of irriterende stoffen in de omgeving kunnen een rood oog veroorzaken. De meest voorkomende oorzaak van een rood oog is een slijmvliesontsteking (conjunctivitis).
Dompel het wattenstaafje in lauw warm water, en beweeg de wattentip op de rand van de oogleden (zonder het oog zelf aan te raken), zonder al te veel druk uit te oefenen. Let op dat u ook de bovenooglidranden schoonmaakt, een minuut per ooglidrand is al voldoende.
Chlooramfenicol is een antibioticum. Het werkt tegen veel soorten bacteriën. Artsen schrijven chlooramfenicol in het oog voor bij ontstoken ogen door infectie met bacteriën of om ontstoken ogen te voorkomen, bijvoorbeeld na een operatie.
Hoe vaak moet je een ontstoken oog schoonmaken? Maak je ontstoken oog een paar keer per dag schoon met (ongekookt) kraanwater en een wattenschijfje. Hiermee kun je eenvoudig het slijm en/of pus van je ontstoken oog verwijderen.
Een uveïtis is een ontsteking in het oog. Hierbij zijn de “uvea”-structuren (iris, straallichaam en vaatvlies) van de oogbol ontstoken, maar ook het netvlies, de bloedvaten in het netvlies en het glasvocht kunnen ontstoken zijn.
Net zoals bij de meeste types zwelling, kan kou wonderen doen. U kunt een koud theezakje op de gezwollen oogleden leggen (groene thee ontzwelt) of u kunt een verkoelend komkommermasker op uw ogen leggen. Houd er rekening mee dat sommige mensen een allergische reactie kunnen vertonen op een zakje zwarte thee.
Wist je dat… thee helpt tegen wallen en kringen onder je ogen? Leg je natte (afgekoelde) theezakje met groene, witte of zwarte thee op je gezwollen ogen of wallen. De theïne die ze bevat, stimuleert de bloedsomloop waardoor vocht sneller wegtrekt. Tannine verbetert zwelling en verkleuring.
Als het gaat om de behandeling van gezwollen of vermoeide ogen, zijn er tal van huismiddeltjes beschikbaar: gekoelde komkommerschijfjes, theezakjes, meer water drinken of met je hoofd omhoog moet slapen. Met zoveel tips en trucs om gezwollen ogen te behandelen, is het gemakkelijk om overweldigd te raken.
Een talgkliercarcinoom op of in het ooglid ziet er meestal uit als hard, geel knobbeltje. Het kan er ook uitzien als een rood plekje op of vlakbij de rand van het ooglid. Bijna altijd is het knobbeltje of plekje geen talgkliercarcinoom, maar is er iets anders aan de hand.
Als de talgkliercyste erg gaat ontsteken is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. Hij kan de verstopte talgklier (cyste) eventueel opensnijden en verwijderen. Om te voorkomen dat het probleem enkel erger wordt, wordt het afgeraden om een verstopte talgklier zelf te verwijderen.
Een talgkliercyste is een onschuldige aandoening. Het uit zich in een onderhuids knobbeltje dat ontstaat wanneer een haarzakje verstopt raakt. Het is een holte waarin zich dode huidcellen, talg en zweet ophopen. Talgklieren komen op het hele lichaam voor, uitgezonderd op de handpalmen en de voetzolen.