Vissen: Serveer geen vissen die geen schubben hebben (denk aan zwaardvis en paling) en geen schaal- en schelpdieren (dus geen garnalen, kreeft, mosselen, coquilles of krab). Wat wel? Alle vissen met vinnen schubben, zoals zalm, tonijn, tong, makreel, enzovoorts. Zoogdieren die in het water leven zijn niet kosjer.
Aas en insecten met vleugels zijn verboden en niet alle vogels mogen gegeten worden. Dieren die wel gegeten worden: rund, schaap, geit en hert. Dieren die niet gegeten worden: kameel, varken, haas, paling, garnaal en kreeft.
Koosjer vissen en zeedieren
Voorbeelden van vissen die koosjer zijn: baars, kabeljauw, snoek, ansjovis, haring, zalm, karper en tonijn. Voorbeelden van vissen die verboden zijn: aal, paling, steur, rog, meerval, zwaardvis en zeewolf. Tevens zijn alle week- en schaaldieren verboden.
Joden moeten hun fietsen afgeven. Joden mogen niet in de tram. Joden mogen niet meer in auto's rijden. Joden mogen alleen van 3-5 uur boodschappen doen en alleen in Joodse winkels, waar 'Joods lokaal' op staat.
Koosjere joden zweren bij witte eieren, omdat daar –in tegenstelling tot bruine eieren– vrijwel nooit een druppel bloed in zou zitten. Want bloed, dat mag niet van de voedselvoorschriften.
Zo schrijft de Appellation d'Origine Côntrolée het voor. Toch is het ons niet toegestaan om de reguliere roquefort te eten. Kaas is namelijk alleen kosjer als hij door Jidden is gemaakt, een voorschrift dat ook geldt voor wijn en brood. Het is daarom de rabbi zelve die het kalfsstremsel toevoegt aan de melk.
Spijswetten light
Landdieren: Een dier is kosjer wanneer het gespleten hoeven heeft én zijn eten herkauwt. Varkens, konijnen, beren, honden, katten, kamelen en paarden zijn niet kosjer. Maar geiten, schapen, koeien en herten wel. Vogels: Kippen, kalkoenen, eenden en ganzen zijn wél kosjer.
Ook buiten de diensten is alcoholconsumptie toegestaan. In het Jodendom maakt drinken van koshere wijn (jajin) deel uit van verschillende rituelen tijdens de sabbat en het inwijden en uitluiden van feestdagen. Hierbij zijn alleen koshere wijnen, die onder het toezicht van een rabbinaat zijn gemaakt, toegestaan.
De Duitsers konden de naleving van de regel echter makkelijk controleren; de Jodenster moest zichtbaar op borsthoogte aan de jas worden vastgenaaid. Wie werd betrapt op het niet-dragen van de ster moest vreselijke gevolgen ondergaan: een boete van duizend gulden of zes maanden 'hechtenis' in een Duits kamp.
Joden bidden drie keer per dag. 's Morgens, 's middags en 's avonds. Bidden kan zowel thuis als in de synagoge. Bij het morgengebed dragen de mannen behalve hun keppeltje, ook een gebedskleed of tallith. Op werkdagen dragen strenge joden 's morgens ook twee gebedsriemen met daaraan twee kleine doosjes.
Vissen zijn kosher als ze vinnen en schubben hebben. Aan hun slacht worden geen specifieke eisen gesteld. Voorbeelden van toegestane vissen: kabeljauw, tonijn, haring, snoek, snoekbaars, baars, ansjovis, zalm, karper, forel. Alle week en schaaldieren zijn verboden.
Het heeft de vorm van ossenhaas en weegt tot maximaal 450 gram. De naam is waarschijnlijk doordat orthodoxe Joden dit deel eten in plaats van de ossenhaas(tournedos), die volgens de Joodse spijswetten niet voldoet aan de voorschriften. Ossenhaas is niet per definitie kosher. Jodenbiefstuk wel.
Een halal-keurmerk staat op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de regels uit de Koran. Halalvlees is vlees waarbij al het bloed is verwijderd. In het Jodendom gelden ook bepaalde spijswetten. Eten dat aan deze wetten voldoet wordt koosjer genoemd.
Zo is één van de meest gehoorde redenen dat kosher voedsel gezond zou zijn. Nu blijkt kosher eten inderdaad gezonder te zijn dan niet-kosher voedsel, maar dit is totaal niet de reden waarom Joden kosher eten. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat een plakje ham mogelijk gezonder is dan een koshere chocoladereep.
Kreeft, garnalen, inktvis, haai, of mosselen zijn niet kosjer. Toch is het niet altijd duidelijk wat men onder schubben verstaat. Paling bijvoorbeeld heeft wel kleine schubben, maar die zitten onder een slijmlaag.
Achtergronden van het gebod melk en vlees te scheiden
Er zijn verschillende verklaringen voor dit verbod: Avraham ibn Ezra (1092-1167): een maatregel tegen wreedheid (barbaars om een jong bokje in de moedermelk gaar te koken). Maimonides (1135-1204): het koken van vlees in melk zou een heidense gewoonte zijn.
Een ster kostte 4 cent, door de drager zelf te betalen, en per vier sterren moest een distributiebon ('textielpunt') worden ingeleverd. De Nederlandse sterren werden in Enschede door textielfabriek De Nijverheid vervaardigd.
Vanaf december 1939 wordt gespecificeerd dat het een gele ster moet zijn met daarin het woord 'jood'. Tsjechoslowakije en Duitsland volgen snel (1941). In Duitsland is de jodenster vanaf 19 september 1941 verplicht voor Voljoden (berichtgeving is op 1 september).
De nationaalsocialisten gebruikten de davidster op een gele achtergrond als 'jodenster' om daarmee de joden te onderscheiden van de overige bevolking en het gemakkelijker te maken ze op te pakken, te deporteren en ten slotte te vermoorden.
Inmiddels zijn er al 35.000 biertjes van het merk Simcha (Hebreeuws voor vreugde) verkocht. Feitelijk is het predicaat een lege huls want bijna elk bier dat volgens het Reinheitsgebot is gebrouwen kan koosjer genoemd worden, omdat het slechts water, hop en graan en gist bevat, meldt de Telegraaf.
Een van de bekendste is de gemberbolus, waarvan het recept hieronder. Maar ook kunnen we denken aan de Zeeuwse bolus, boterkoek, latkes (aardappelkoekjes), bagel, charoset, gefilte fisj, hamansoren, maror, pom, challe (gevlochten brood), ossenworst, matzes (tijdens de Pesach) en knishes.
Matsemeel wordt beschouwd als meel. Van matsemeel worden matseballetjes gemaakt als vulling voor soep. Alternatieve naam: matzemeel.
De Nederlandse kasjroetlijst voor chocolade- en kruidnootproducten is per direct aangepast omdat pure en melk chocolade niet meer standaard als kosjer kan worden beschouwd.
Tegenwoordig heeft het Joodse volk geen koningen meer, maar nog wel rabbijnen. Elke joodse gemeenschap heeft een rabbijn. Rabbijn betekent letterlijk leraar. Een rabbijn leert mensen over het geloof, geeft raad en weet alles over de joodse tradities en de regels van het jodendom.
Veel van het werk heeft te maken met sabbat en elektriciteit. Tot de 39 werkverboden voor de sabbat behoort het maken van vuur (Exodus 35 vers 3); licht aandoen, de auto starten wordt daaronder gerekend. Licht aanlaten tijdens de sabbat mag weer wel en ook het licht aan laten doen door een niet-jood.