Het materiaal. Bij de correctie van een liesbreuk wordt er gebruik gemaakt van een 'bare mesh', dit is een ongecoat matje gemaakt van polypropylene. In ziekenhuis Bernhoven kan dit een Prolite zijn (bij de open behandeling van uw liesbreuk) of een Vitamesh (bij een matje die geplaatst wordt middels een 'kijkoperatie').
Om een nieuwe liesbreuk te voorkomen wordt er een kunststof matje gebruikt om de breuk te repareren. Zo'n vijfhonderd patiënten kampt na deze ingreep met aanhoudende liespijn. Het is de meest hardnekkige complicatie na een liesbreukoperatie.
Lange termijn effect op het lichaam
Toch kunnen we wel vaststellen dat het matje vaak de aanstichter is van vele problemen bij patiënten met chronische pijn. Het lichaam heeft vaak moeite met het aanpassen aan het matje, wat op lange termijn kan leiden tot: Infectie.
Ga in de eerste week niet te zwaar tillen en zorg dat u niet overdreven hoeft te persen op de wc. Als u geen pijn meer heeft, kunt u meestal na een week uw dagelijkse activiteiten weer gaan doen. U kunt weer werken, fietsen en sporten. Wat u kunt doen, mag u doen.
Normale klachten na een liesbreukoperatie
Dit duurt gemiddeld zeven tot tien dagen. Soms houden de pijnklachten zes tot acht weken aan. Dit ontstaat doordat het matje dat uw breukpoort afdekt vocht doorlaat. Hierdoor kan de bobbel in uw lies zich vullen met wondvocht.
Een liesbreuk gaat vaak samen met pijn in de lies en/of het scrotum (balzak). Met als gevolg een negatief effect op het seksleven. Na een kijkoperatie van de liesbreuk is het grootste deel van de patiënten van hun klachten af. Dat zorgt voor betere prestaties tussen de lakens.
Patiënten bij wie een operatie of injecties niet helpen, krijgen soms medicijnen voorgeschreven. Het betreft dan specifieke pijnstillers, bedoeld voor pijn die wordt veroorzaakt door beschadiging van de zenuwen. Voorbeelden daarvan zijn: Lyrica en Tryptizol.
De eerste twee à drie weken mag u niet fietsen en niet zwaar tillen. Het is belangrijk dat u na de operatie gewoon blijft bewegen, (niet in bed gaan liggen) en de eerste week na de operatie het wondgebied ontziet. Dit doet u door niet zwaar te tillen en te persen.
Zolang u geen klachten heeft, mag u alles doen. Ook met een liesbreuk sporten. De kans dat een liesbreuk bekneld raakt is erg klein. Ook na een operatie aan de liesbreuk kan sporten zonder problemen.
De camera is verbonden met een scherm. Op het scherm volgt de chirurg zijn of haar behandelingen en legt hij of zij het matje op de juiste plaats neer. Bij de kijkoperatie krijgt u algehele verdoving. De operatie duurt gemiddeld 20 minuten.
Mesh-implantaten zijn kunststof implantaten die permanent worden vastgezet in het lichaam. Vaak worden ze geweven van draden van de kunststof polypropyleen. Dit soort implantaten worden ook wel matjes of bandjes genoemd. Matjes worden al ruim 50 jaar gebruikt door chirurgen bij behandeling van breuken in de buik.
Een liesbreuk geneest nooit vanzelf. U kunt geopereerd worden, maar dat is alleen nodig als u klachten heeft. Dan is de kans klein dat de liesbreuk ineens bekneld raakt. Een operatie is niet meteen nodig.
Een operatie is dan niet nodig. U kunt in overleg met uw huisarts of chirurg afwachten. Meestal wordt een liesbreuk wel geleidelijk steeds groter. Meer dan de helft van de mensen met een liesbreuk heeft binnen een paar jaar wel klachten waarvoor ze zich laten opereren.
Uw chirurg bespreekt dit met u. Als de chirurg een operatie onder plaatselijke verdoving niet kan aanbieden, verwijst hij/zij u naar een ander ziekenhuis. Het herstel na een open operatie duurt gemiddeld 1 tot 2 weken langer dan na een kijkoperatie.
In principe hoeft u de operatiekosten niet zelf te betalen. Deze worden in zijn geheel door uw basisverzekering vergoed. Voorwaarde is wel dat u naar een ziekenhuis gaat waarmee uw zorgverzekeraar een contract heeft.
Een liesbreuk is een zwakke plek in de buikwand. Daardoor kan buikvlies en buikvet of darm naar buiten puilen. Bij hoesten, tillen en persen puilt de zwelling naar buiten. Een liesbreuk kan pijn doen, knellen, branden of steken, maar dat hoeft niet.
Een liesbreuk is niet gevaarlijk. Maar dit verandert als bijvoorbeeld de darm beklemd raakt, waardoor deze kan ontsteken of verstopt kan raken. De pijn kan hierdoor in korte tijd erg hevig worden. Neem bij acute pijn gelijk contact op met uw huisarts, want in dit geval kan het nodig zijn om u met spoed te opereren.
Bij pijn in de lies die blijft duren of waarbij je zelf geen duidelijke oorzaak ziet, zoals een sportletsel, contacteer je best je huisarts.
De patiënt moet naar de huisarts als de liesbreuk erger wordt. De patiënt moet met spoed naar de huisarts (-enpost) als de liesbreuk ineens heel veel pijn doet, de patiënt moet overgeven en de breuk zich niet laat terugduwen. De liesbreuk zit dan mogelijk bekneld. Dan is een snelle operatie nodig.
Meestal wordt pijn in de liesstreek veroorzaakt door een blessure van één van de spieren in de lies. Maar ook darmproblemen of een liesbreuk kunnen een mogelijke oorzaak van liesklachten zijn. Daarom raden wij u aan om bij pijn in de lies altijd eerst naar de huisarts te gaan om dit uit te sluiten.
Via een kijkoperatie.
De arts maakt een aantal gaatjes in de huid van uw lies. Via deze gaatjes brengt hij een kleine camera en instrumenten in. Hiermee duwt hij de uitstulping terug en plaatst hij over de zwakke plek een kunststof matje. Met de camera kan hij volgen of het goed gaat.
De aandoening komt vaker bij mannen voor dan bij vrouwen. Ongeveer 27% van de mannen krijgt ooit een liesbreuk, terwijl dit maar 2% is bij vrouwen. Dit komt doordat de buikwand van mannen vaak minder sterk is dan die van vrouwen.
Een effectieve behandeling van pijn in de lies
Dat is niet ingewikkeld. Daarvoor moet de spier losgemaakt worden. De beste methode hiervoor is het simpelweg masseren en losduwen van de spieren. Dit kan wat gevoelig zijn, maar deze pijn is juist een teken dat er op de goede plek geduwd wordt met voldoende kracht.
Deze blessure dient behandeld te worden met rust, evt. tapen en later revalidatie met gedoseerde sporthervatting en spierversterking van de been- en rompspieren. Het genezingsproces duurt gemiddeld 6 tot 12 weken voordat volledige sporthervatting op oorspronkelijk niveau weer mogelijk is.