Het kan overigens zijn dat de glazen volledig vetvrij zijn maar je biertje alsnog doodslaat en niet schuimt. Besef dan dat dit ook kan gebeuren als je biertje te koud is. Weet verder dat het gevoelige bierglas liever eerst even afgespoeld wordt alvorens je het flesje bier er in leeg schenkt.
Er zijn diverse amateurbrouwers die om een goede schuimkraag te krijgen aan al hun bieren tarwe toevoegen. Ook donkere moutsoorten zorgen voor een betere schuimhoudbaarheid dan lichte moutsoorten. Ook oude mout kan minder schuim geven. Een andere grondstof die van belang is bij de schuimhoudbaarheid is de hop.
Alle bovenstaande punten zijn belangrijk bij het tappen van speciaalbier.In de schuimkraag van speciaalbier zitten veel aroma's. Die sluit je af door af te schuimen. Wil je de smaak van het speciaalbier goed laten beleven, dan schuim je speciaalbier niet af.
Volgens de conventie is het schuim in het glas twee vingers hoog. Een getapt pilsje wordt gewoonlijk onder een hoek van 45 graden getapt en vervolgens met behulp van een bierafschuimer afgeschuimd om een rechte schuimkraag zonder te grote schuimblazen te verkrijgen.
Op deze manier blijft het schuim langer staan en de smaak van het bier langer behouden. Bij een nat glas zit er een klein laagje water tussen het bier en het glas, wat nadelig is voor het bier en zijn smaak. Bij tapbieren geldt dit niet.
Schuim op bier ontstaat door de reactie van suiker en gist, daarbij ontstaat de alcohol uit het bier, maar ook koolzuurgas. Wanneer dat vrijkomt, kan er door de oppervlaktespanning van het bier een schuimkraag ontstaan, dat maakt het bitterder en ook zorgt het ervoor dat er geen grote schuimkraag ontstaat.
Bij veel speciaalbieren wil je juist niet zo'n schuimlaag, omdat die bitters bij zulke biertjes juist onderdeel van de smaak zijn." Wat vinden we in Nederland de perfecte schuimlaag? "Nederlands pils is perfect met een schuimlaag van twee vingers dik die bestaat uit minuscule koolzuurbelletjes.
De functie van de schuimkraag
De schuimkraag werkt als een isolerend deksel dat voorkomt dat het koolzuur minder snel vervliegt. Op deze manier wordt het bier afgeschermd van de lucht. Zonder koolzuur zal het bier zijn verfrissende pareling kwijt raken en dus minder in de smaak vallen.
Bier met stikstof
Nitro komt van het Engelse woord 'nitrogen', wat stikstof betekent. Voor het bierbrouwen gebruikt een brouwer doorgaans koolzuurgas. Afhankelijk van het type bier is het koolzuurgehalte laag of hoog. Bij een nitro bier vervangt de brouwer het koolzuurgas echter door stikstof.
De klassieke pils heeft een biertemperatuur van 3 tot 5 graden Celsius. Plaats een pils achteraan of onderaan in de koelkast waar het lekker koel is. Meer en meer wordt een pils ook rond het vriespunt gedronken. Drink de pils niet té koud, want dan blijft er niets meer over van de smaak.
- Spoel het glas. - Hou het glas in een hoek van 45° en giet het bier langzaam in het glas. - Giet in een vloeiende beweging zodat het schuim over het glas stroomt. - Hou de spatel in een hoek van 45° en snij eenmalig de dikke bellen van het schuim af, ter- wijl het schuim nog overloopt.
Hoe herken je een vies glas? Het ziet er misschien mooi uit als de binnenkant van je glas vol zit met belletjes nadat je een bier hebt ingeschonken, maar bierkenners weten beter: dit wijst op een smerig glas! Het koolzuur in het bier hecht zich namelijk aan de viezigheid in het glas.
Zware blonde bieren horen in een tulpvormig glas. Sprekend voorbeeld van een zwaar blond bier is de Duvel. In het bijbehorende tulpglas worden de aroma's op de juiste manier verspreid, zodat het bier smaakt als het bedoeld is. Als je dit niet gelooft, drink dan eens een Duvel uit bijvoorbeeld een pilsglas.
Bier tappen
Hou het in een hoek van 45 graden naast de tap. Sla de tapkraan in 1x open. Laat het eerste scheutje - de zogenaamde 'prop' buiten het glas vallen. Laat je glas nu voor circa 4/5 vollopen en trek het glas dan recht.
Bolleke De Koninck is een Pale Ale met 5,2% alcohol. Bolleke De Koninck wordt gebrouwen door Brouwerij De Koninck in Antwerpen.
(het ~, ~s) schatje, koosnaampje, voor zowel mannen als voor vrouwen gebruikt.
De temperatuur van bier heeft veel invloed op de smaak ervan. Net als bij eten en bij andere dranken geldt: hoe kouder het wordt genuttigd, hoe minder aroma's vrijkomen. En laten die vluchtige aroma's nou essentieel zijn voor de smaakbeleving van bier. De meeste bieren worden geserveerd rond de vijf graden Celsius.
De beste (gemiddelde) temperatuur om bier te drinken is tussen de 7 en 10 graden. Dan heeft het bier het meeste smaak. Als je het bier te koud serveer verliest het juist wat van de smaak. Bier op de juiste temperatuur geeft je de juiste smaak, in plaats van verdoofde smaak pupillen bijna bij bevroren dranken.
Je kunt bier een week of twee op kamertemperatuur bewaren zonder een merkbaar verschil te proeven. In sommige gevallen is dat op te rekken naar een maand, maar na zo'n lange periode op kamertemperatuur wordt de smaak van bier beduidend minder. Idealiter bewaar je bier op een temperatuur tussen de 1 en 7 graden Celsius.
In bier opgelost koolzuur kan op twee manieren ontstaan: tijdens de vergisting of tijdens het bottelen. Gist eet de suikers op, poept aan de ene kant koolzuur uit en plast aan de andere kant alcohol uit. Mooi proces met evenzoveel mooie uitkomsten.
Koolzuur heet officieel koolstofdioxide (CO2). Het is de prik in frisdrank, bier en champagne.
Bierglazen kunnen het best met de hand afgewassen worden. Zo heb je minder kalkaanslag, blijft het glas langer mooi en behoudt het bier beter zijn schuimkraag. Gebruik het best warm water (met een beetje soda) en een afwasborstel om ervoor te zorgen dat alle onzuiverheden zoals bierresten en (huid)vetten verdwijnen.
Schuim ontstaat in een mengproces tussen een gas en een vloeistof. Voor het mengproces is energie noodzakelijk. Een voorbeeld is het kloppen van slagroom. Ook kan schuim ontstaan als gevolg van een chemische reactie waarbij een gas vrijkomt.