Peterselie is een tweejarig kruid dat graag in de halfschaduw staat op voldoende vochtige en humusrijke grond.
Peterselie blijkt een heel gezond kruid te zijn dat boordevol vitaminen en mineralen zit. Zo bevat peterselie veel vitamine C , E en K, bètacaroteen, foliumzuur en de mineralen ijzer, silicium en calcium. Dertig gram peterselie blijkt al onze dagelijkse behoefte aan vitamine C te dekken.
Deze bescheiden specerij is heerlijk, heeft een felgroene kleur en zorgt voor balans in praktisch iedere hartige maaltijd, waardoor het in iedere keukenkast thuishoort. Er bestaan twee soorten: platte peterselie en krulpeterselie.
Het grootste verschil tussen platte peterselie en normale krulpeterselie? De bladeren zijn platter, gladder, hebben een hoger watergehalte en een fijnere, pittigere smaak.
Bladselderij heeft dezelfde frisse, hartige smaak als peterselie. Bladselderij heeft in tegenstelling tot peterselie een veel sterke smaak. Bladselderij is lekker bij wortelen, prei, bloemkool, sperziebonen, vis, gehakt, varkensvlees, bami en nasi.
Voeg de blaadjes kort voor het serveren aan het gerecht toe. Kook ze niet mee, want het aroma verdwijnt dan en de smaak kan zelfs bitter worden.
Je kunt peterselie het beste met stelen en wortels in een glas water zetten of het kruid in vershoudfolie in de koelkast bewaren. Zo is het kruid een paar dagen houdbaar. Je kunt peterselie ook invriezen. In een goed gesloten bakje of zakje is het tot wel 12 maanden houdbaar (minimaal -18°C).
Met het koksmes waaier je in een driehoek vorm over de peterselie heen. Hierbij moet de vrije hand op de punt van het koksmes gehouden worden en de andere hand houdt het mes bij het handvat vast. Nu maak je een wiegende en hakkende beweging over de peterselie.
Peterselie kun je prima vervangen door salie. Dit kruid is iets minder bekend maar bevat veel meer vitamine K dan peterselie en het is goed voor je geheugen. Gebruik salie het liefst in warme gerechten zodat alle vitamines vrijkomen.
Gebruik en toepassing van peterselie
Men doet de blaadjes en stengels (zowel vers als gedroogd) in salades en pikante gerechten. Het blad maakt onderdeel uit van het klassieke bouquet garni. Verder kun je het in allerlei denkbare vlees- en visgerechten, bij groentes, zuivel, eieren en in sauzen gebruiken.
Basilicum is een kruid.
Bij verse basilicum bestaat bij meekoken echter het gevaar dat deze zijn smaak verliest, deze moet dus pas op het laatste moment worden toegevoegd. Verse blaadjes basilicum kun je het makkelijkste in kleine stukjes snijden door eerst de blaadjes bij elkaar te doen en op te rollen.
Eigenlijk zou je elke dag wat peterselie kunnen eten, omdat het zo rijk is aan voedingsstoffen. Als je een flinke bos koopt kun je elke dag wat fijnhakken voor over je salade, door je groene smoothie, over groente gestrooid, als pesto of door je soep.
Want te veel peterselie eten kan leiden tot bijwerkingen zoals: verhoogde prikkelbaarheid, maagoprispingen, plotselinge daling van de bloeddruk.
Kruiden en specerijen
Bovendien hebben sommige kruiden een gunstig effect op de bloeddruk. Dit zijn onder andere peterselie, selderie, bieslook en paardenbloem.
Wil je dit kruid vervangen? Je raadt het misschien al, maar peterselie komt het dichtst in de buurt en is dan ook de beste keuze.
Als je een hekel hebt aan de smaak van koriander, kun je dus prima peterselie proberen. Hak wat blaadjes fijn en verwerk deze in je gerecht, maar let op dat je niet overdrijft. Peterselie is namelijk iets bitterder dan koriander en is daardoor een stuk meer aanwezig in je eten.
Koriander. Koriander lijkt qua smaak op peterselie. Koriander is echter veel intenser en heeft een citroen-achtige nasmaak. Het kruid wordt voornamelijk gebruikt in de Aziatische keuken en Latijns-Amerikaanse keuken.
Gebruik steeltjes van bijvoorbeeld peterselie, koriander of dille om bouillon smaak te geven. Bind de kruiden eventueel samen met keukentouw of stop stukjes in een bouillon- of thee-ei. Voor gerechten waarin je de kruiden fijnmaalt, kun je ook de steeltjes gebruiken. Ze hebben net zoveel smaak!
Peterselie heeft een frisse, peperige en enigszins aardse smaak, waardoor het breed inzetbaar is in de keuken. Ieder blad bevat een natuurlijke, aromatische olie die verantwoordelijk is voor de onmiskenbare smaak van peterselie.
Italiaanse peterselie staat ook wel bekend als platte peterselie. De platte peterselie is wat sterker van smaak dan de krulpeterselie. Een takje (of een paar blaadjes) is heel geschikt als garnering op koude schotels en soep.
Een potje peterselie met een inhoud van 5 gram kost in de supermarkt 1,39 Euro. Dat komt neer op een prijs van 278 euro per kilo. Daarmee is peterselie een van de duurste groenten die er bestaat.
Verwijder de steeltjes van de peterselie. 2. Hak met het koksmes in een wiegende beweging de peterselie zo fijn mogelijk. Dit doe je door regelmatig van richting te veranderen en de peterselie op een hoopje te schuiven.
Peterselie heeft een milde, peperige en bittere smaak. Het kan de smaak van elk hartig gerecht gelijkmatig maken.