Het einde van analoge radio via FM is nog lang niet in zicht. De nieuwe uitzendlicenties hebben een duur van twaalf jaar. FM blijft dus in ieder geval tot 2035 bestaan.
Op 31 december 2027 lopen de huidige FM-vergunningen af, wat betekent dat de FM-uitzendingen op 1 januari 2028 al kunnen stoppen. Is dat niet het geval, dan is er met een eventuele verlenging nog drie jaar uitstel. Maar in 2031 moet het volgens Dalle definitief gedaan zijn met radio via de FM-band.
De nieuwe standaard voor radio is DAB+. Dat is Digital Audio Broadcasting, digitale radio dus. Deze gaat de FM-zenders vervangen. Sinds 20 december 2020 moeten nieuwe auto's voorzien zijn van DAB+-ontvangstmogelijkheid.
gaat van FM verdwijnen per 1 september. Eigenaar Mediahuis heeft maar twee frequentiepakketten verkregen bij de frequentieveiling en gaat die inzetten voor 100% NL en Radio Veronica. Toch is het bedrijf tevreden.
FM-radio wordt afgeschaft en de standaard wordt DAB+. Omschakelen heeft nu al z'n voordelen, maar het betekent niet dat je jouw oude radio de deur uit moet doen: DAB+ kun je gewoon integreren in je bestaande radio.
Met de FM-antenne kun je radio blijven luisteren als het analoge radiosignaal gestopt is. Ook zonder een digitale radio of ontvanger. Met de antenne kan je via de FM naar ruim 30 zenders luisteren. De geluidskwaliteit is afhankelijk van de ontvangst van het radiosignaal in huis.
Het belangrijkste verschil tussen DAB+ en FM is de bandbreedte. Je kan op de FM-band maar een beperkt aantal radiostations uitzenden. Bij DAB+ is dat anders.Je hebt meer bandbreedte waardoor je meer zenders kan aanbieden.
Je kunt je bestaande (auto)radio dus geschikt maken voor DAB+ door er een module op aan te sluiten. Dat gebeurt vaak via de AUX-ingang, maar er zijn ook modules die je via USB of bluetooth koppelt. De interface moet dus wel compatibel zijn.
Luisteren via DAB+
Op termijn is de vervanger voor analoge radiosignalen (FM). Om DAB+ te ontvangen heb je een DAB+ radio nodig. DAB+ biedt meer keuze in zenders en in bijna heel Nederland ontvangst in digitale geluidskwaliteit. De meeste DAB+ radio's kunnen echter ook FM-radio ontvangen.
Voor het ontvangen van muziek via de radio, heeft je telefoon een FM-ontvanger nodig én een headset die als antenne dient. Op deze manier kun je alleen radio luisteren via oortjes. Het geluid ontvang je daarmee via de radiofrequentie, niet via internet.
Voor het eerst in twintig jaar zijn de vergunningen voor commerciële radiostations geveild. Talpa, DPG Media, Mediahuis, BNR en nieuwkomer Financial News Radio mogen tot 2035 landelijk uitzenden op een FM-frequentie. Zenders SLAM!en Sublime verdwijnen van FM.
DPG Media, Business Nieuws Radio, Financial News Radio, Mediahuis en Talpa Radio hebben vergunningen gewonnen om vanaf 1 september 2023 tot en met 2035 uit te zenden met landelijke commerciële radiostations.
Wat zijn de voordelen van DAB+?
Geluidskwaliteit is hoger dan FM radio. Een DAB tuner is vaak ook te gebruiken als wekkerradio en bluetooth-speaker. Met een DAB-radio ontvang je alle radiozenders en ben je niet meer afhankelijk van goed bereik. Ook stappen veel moderne radiozenders over op DAB.
De jaarlijkse kosten per vergunning, per omroep zijn 633 euro. Daarnaast komen er per zender-opstelplaats en het kW-zendvermogen een aantal kosten bij. Deze kunnen echter gedeeld worden door het aantal vergunninghouders dat via één zender uitzendt.
Op Duitse radio's wordt dit aangegeven met UKW (Ultrakurzwelle). De Engelse afkorting luidt VHF (very high frequency, 'zeer hoge frequentie'). In het dagelijks spraakgebruik wordt altijd gesproken over FM.
Op dit moment gebruiken SkyRadio, Radio 538, Radio 10 (Talpa), Radio Veronica, 100%NL, SlamFM, Sublime (Mediahuis), Qmusic (DPG Media) en BNR Nieuwsradio (FD Mediagroep) de huidige FM-frequenties nog.
Wie een analoog signaal om wil zetten naar een digitaal signaal heeft niet voldoende aan een simpel kabeltje. Hier heb je namelijk een converter voor nodig. Het analoge signaal moet namelijk omgezet worden naar een digitaal signaal. Als dit niet gebeurt, kan het digitale apparaat het signaal namelijk niet ontvangen.
Vanaf 29 maart stopt Ziggo met de doorgifte van analoge radio via de kabel. Iedereen die wel radio wil blijven luisteren kan dat doen via digitale TV.
Je hebt analoge radio, kort gezegd is dat radio via de ether en via de kabel. Het is beide het bekende FM-signaal. Dan heb je digitale radio, kort gezegd is dat radio via een internetverbinding, DAB+, digitale kabel, satelliet, Digitenne of IPTV.
DAB+ blijft de toekomst, maar FM afschakelen voorlopig niet aan de orde. “Er zijn vooralsnog geen concrete plannen om te stoppen met de distributie van deze NPO-radiozenders via de FM-ether, gezien het grote aantal FM-ontvangers dat in omloop is en het gebruik ervan.
Met een FM-antenne
Met een radio-antenne kun je het makkelijkst radio luisteren. Je hoeft alleen maar de kabel te vervangen voor deze antenne.
De DAB ontvangst is de afgelopen jaren al flink verbeterd en men spreekt van een dekking van meer dan 97%. Je kunt DAB dus praktisch gezien overal in Nederland ontvangen.
Zie je dat niet zitten en wil je 'televisieloos' op je huidige audiosysteem van leuke radiozenders genieten? Plaats dan tussen de tv-wandcontactdoos en de versterker, receiver of soundbar een DVB-C-radio-ontvanger. Je luistert daarmee rechtstreeks naar digitale radio via de kabel.
Onderweg luisteren via DAB+ of FM
Als je een nieuwe auto hebt, dan kun je via DAB+ radio naar NPO Radio 4 luisteren. In oudere modellen zit vaak alleen een FM/AM-radio. De analoge FM-distributie zal binnen een aantal jaren verdwijnen, maar tot die tijd kun je ook nog via analoge radio naar NPO Radio 4 luisteren.
De eerste proefuitzending met het digitale systeem DAB+was al in 1992. In 2004 gingen de radiozenders van de publieke omroep ook via DAB+ uitzenden, de FM-frequenties bleven in stand.