Laat het cement tussen de 48 en 72 uur drogen en neem dan de stutten terug weg. Eens de stutten zijn verwijderd kun je de muur helemaal vervolmaken en de latei in de muur verwerken.
Na 28 dagen mogen de stempels er onderweg. dan is het beton uitgehard langer niet nodig als de temperaturen maar boven de 5 graden zijn gebleven in de beton gemeten. onder de 5 graden doet de cement in de beton bijna niets meer.
Over het algemeen kan er van uitgegaan worden dat voor 1 cm gestort beton rekening gehouden moet worden met een uithardingstijd van een week. Na ongeveer 28 dagen is het beton volledig uitgehard. In veel gevallen is het beton echter reeds na 1 – 2 dagen beloopbaar, maar nog niet optimaal belastbaar.
De droogtijd van net gestort beton is zo'n 4 tot 8 weken. Dit hangt af van de dikte van de betonvloer. De stelregel is dat er per 1 cm gestort beton 1 week droogtijd geldt. Na 4 weken zal het gestorte beton in ieder geval zijn gegarandeerde sterkte hebben.
Om ervoor te zorgen dat de vloer zijn eigen stortfasebelasting op- neemt, kan het nodig zijn om de vloer te laten 'schrikken'. Hierbij worden de stempels tijdelijk losgedraaid en ver- volgens weer handvast aangedraaid of teruggezet.
Als er meer dan één verdiepingsvloer in het werk wordt gestort, is het noodzakelijk deze betonvloer te laten schrikken. De stempels en onderliggende vloer kunnen de belasting van een nieuw te storten vloer dan beter dragen. Aannemers die dit herstempelen vergeten, roepen daarmee een hoop ellende over zichzelf af.
Gemiddeld 18% van de warmte gaat verloren via de gevel en 16% via de vloer.
Het is belangrijk om te wachten tot het beton voldoende is uitgehard voordat het wordt belast. De tijd die nodig is voor de uitharding is afhankelijk van de omstandigheden, zoals het weer en de omgevingstemperatuur. Over het algemeen is het betonoppervlak beloopbaar na 24 tot 48 uur.
Dus wanneer de dikte van uw vloer 6 of 7 cm is, is de droogtijd doorgaans 6 tot 7 weken. Dit is echter niet altijd het geval omdat de juiste temperatuur en relatieve luchtvochtigheid ook van belang zijn. De vloer is overigens beloopbaar na 24 uur.
De droogtijd van beton is ongeveer één dag. Dan kan de bekisting verwijderd worden. Na circa vier weken is het beton helemaal uitgehard en de vloer, wand of het dak op volle sterkte.
De droogtijd van beton is ongeveer 28 dagen. Na deze 28 dagen heeft het beton zijn gewenste sterkte bereikt. Na deze periode gaat het uitharden echter nog steeds een aantal weken door. In de zomer gaat het drogen meestal nog wat sneller dan tijdens de koude wintermaanden.
Beton wordt vaak gewapend met ijzer. De droogtijd van beton kan versneld worden wanneer calciumchloride aan de betonvloer wordt toegevoegd.
Corrosie en vorst kunnen slecht ontworpen of uitgevoerde gewapend betonconstructies beschadigen. Als ijzer roest, zet het uit. Daardoor leidt het roesten van wapening tot scheuren in het beton en kan het beton afbrokkelen. Vorstschade ontstaat doordat water door het betonoppervlak naar binnen dringt en bevriest.
De stut-alone stempel plaatst u aan één kant van de muur in een kleine holte in het metselwerk.Vervolgens draait u de schroefstempel aan om het metselwerk van de gevel te ondersteunen. Door de unieke bouw van deze stempel kan hij in z'n eentje een relatief groot gewicht kan dragen.
Er zijn verschillende manieren om het beton voldoende vochtig te houden: Afdekken van het betonoppervlak met plastic folie. Vrijkomend water uit het beton kan daardoor niet verdampen. Een dampdichte vloeistof, op het oppervlak aanbrengen.
In de algemene regel bedraagt de droogtijd van beton vier weken, of 28 dagen.Dan is het volledig uitgehard. In het geval van een betonvloer kun je er wel al eerder overheen lopen, vaak al na 1 of 2 dagen. Uiteindelijk is de precieze droogtijd van een betonvloer afhankelijk van meerdere factoren.
Houdt er ook rekening mee dat lijm minimaal 2 uur moet drogen voordat je over de vloer mag lopen.
De egaline is sneldrogend en na ca.4 uur beloopbaar.
Wanneer de cementdekvloer te vochtig is, kunt u bij ons direct een bouwdroger huren.Dit raden we aan in combinatie met een krachtige ventilator. Dit zorgt voor een goede luchtcirculatie direct over de vloer, waardoor het vocht makkelijker verdampt en de vloer sneller droogt.
Gebruik van plastic folie op pas gestort betonvloer
Om de binding van het cement te optimaliseren, kan deze direct na het storten nat gemaakt worden, waarna een standaard plastic afdekfolie over het natte beton gelegd wordt. De folie heeft daarbij tot doel om snel uitdrogen van het beton te voorkomen.
Kan ik beton storten wanneer het regent? Een beetje regen tijdens het storten en verwerken is geen probleem maar wanneer het hard gaat regenen kan dat wel een probleem opleveren. Het regenwater kan zich vermengen met het beton of kraters in het oppervlak slaan.
Het uitharden van beton moet niet te snel gebeuren omdat daardoor de kwaliteit van beton achteruit kan gaan. Daarom worden na het storten van beton verschillende nabehandelingstechnieken toegepast.
Waar gaat warmteverlies verloren? Warmte gaat verloren via de gebouwschil. Deze bestaat uit de begane vloer, de buitenmuren, de ramen, de deuren en het dak. Warmte gaat dan ook vaak verloren via ramen, deuropeningen, het dak, de vloer, langs warmwaterleidingen en langs naden en kieren.
TEGEL, STEEN & GIETVLOER
Het beste type vloer om te gebruiken met vloerverwarming is tegels en steen. Tegel en steen hebben een hoge thermische geleidbaarheid, wat betekent dat de warmte van een vloerverwarmingsbuis of draad snel naar het vloeroppervlak overgaat.
Met stip op nummer één op het gebied van warme vloeren staat natuurlijk tapijt. Met een lekker knusse tapijtvloer zult u niet snel koude voeten krijgen. De tapijtvloer is helemaal terug van weggeweest.