Na het koppen van je uitgebloeide tulpen mogen ze in de grond blijven staan. De bladeren mag je gewoon aan de steel laten. Je plant haalt daar dan namelijk nog steeds voeding uit. Je mag de bollen van je uitgebloeide tulpen in de grond laten tot de bladeren bruin kleuren en de planten zijn bestorven.
Bewaar uitgebloeide bloembollen in een kartonnen doos
Je kunt de bloembollen van eind september, oktober tot zelfs in november weer planten. De meeste van de voorjaarsbloeiers uit een bol plant je in september. Denk aan sterhyacint, sneeuwklokjes, dwergiris en de krokus.
Bloembollen haal je uit de grond als ze volledig uitgebloeid zijn en het blad en de steel helemaal afgestorven zijn. Schep ze voorzichtig uit de grond en veeg de aarde van bol af. Spoel ze niet af met water! Aan de onderkant van de uitgebloeide bloembollen zie je vaak nieuwe bolletjes ontstaan.
Laat het gewas helemaal afsterven en haal de bollen in juli uit de grond. Pel de bollen: verwijder de oude huid en haal de grote en kleine bollen los van elkaar. Bewaar ze in de zomermaanden op een droge plek bv in een houten krat of gaasmand. In het najaar rond oktober kan je de tulpenbollen weer planten.
Uitgebloeide bollen in potten
Dan kun je simpelweg de potten uit het zicht zetten. Ook kun je ervoor kiezen om de bollen met kluit en al uit je mooie potten te halen, om ze in een plastic pot op een andere plek te laten afsterven. Op die manier kun je andere planten in je mooie pot zetten.
Toch bevelen wij het niet aan om de bollen in te grond te laten. Wanneer je tulpen in de grond laat zitten er namelijk kans is dat er schimmels en ziektes ontwikkelen. Dit is slecht voor de bol maar ook voor de vruchtbaarheid van de grond.
Ook de bollen van narcissen, hyacint, druifhyacint, dwergiris en krokus moeten/mogen nu de grond in. Hoe vroeger je plant, hoe vroeger ze bloeien. Voor een natuurlijk effect strooi je de bollen nonchalant uit in de border. Plant ze daar waar ze neerkomen.
Uitgebloeide bloemen gelijk verwijderen
De uitgebloeide bloemen (de zaaddozen) moeten wél (liefst regelmatig) gelijk worden verwijderd, omdat de plant anders al zijn energie gaat steken in zaadvorming. Door de bloem weg te knippen steekt de plant alle energie in de bol en heb je het volgend jaar weer prachtige bloemen.
Verwilderingsbollen zoals lenteklokjes, krokussen, narcissen, sneeuwklokjes en sterhyacinten, lijken een beetje op meerjarige bollen. Je hoeft ze ook maar een enkele keer te planten en dan komen ze ieder jaar terug. Daarbovenop vermeerderen deze bollen zich ook, zonder dat je er iets aan hoeft te doen.
U kunt de bloembollen na de bloei opgraven en bewaren of ze 2-3 jaar laten zitten. Tulpenbollen die in de grond blijven bloemen produceren. De tulpen zullen wel elk jaar kleiner worden. Welke manier u ook kiest; plant eenjarigen tussen de verdorrende Tulpen.
Zijn de tulpen uitgebloeid? Dan is het beter om de bloemen eruit te knippen. Zo voorkom je dat er zaad wordt gevormd, iets wat de bol veel energie kost. De bollen van grootbloemige tulpen kun je na de bloei het beste uit de grond halen en op een warme, droge plek bewaren.
Wacht eerst tot het blad van de tulp, bij u in de tuin of op een pot, helemaal is afgestorven. Zorg wel dat de grond, vooral in de pot, in de periode na de bloei tot het afsterven voldoende vochtig blijft. Dit is de periode dat de nieuwe tulpenbol zich ontwikkeld en ook hier is water voor nodig.
Als blauwe druifjes uitgebloeid zijn kan je ze gewoon in de grond laten zitten.
Enkeljarige bollen bloeien het eerste jaar op hun allermooist, en komen het volgende jaar ook nog op. Na verloop van tijd is de bloei over. Meerjarige bollen zijn bloembollen die meerdere jaren achterelkaar bloeien. Verwilderingsbollen komen ook ieder jaar terug, maar breiden zich ook nog eens uit.
Tulpenbollen en narcissenbollen plant je in het najaar, vanaf september tot en met december, vóór de eerste nachtvorst. Als de grond nog te warm is in september, dan zijn de schimmels nog te actief en kun je beter nog even wachten met planten.
Zijn bloembollen winterhard? De voorjaarsbloeiende bloembollen zoals krokussen en hyacinten zijn winterhard en kan je gewoon in de grond laten zitten.
Zijn de bollen goed schoon én droog gemaakt? Dan kun je ze bewaren op een koele, droge en donkere plek. Wikkel de bollen stuk voor stuk in oud krantenpapier en stop ze in een doos.Waar je deze doos vervolgens zet, dat maakt niet uit, zolang het op die plek maar donker, koud en vooral droog is.
5. Tulpenbollen bewaren mag voor maximaal 4 maanden. Je mag tulpenbollen bewaren voor een periode van gemiddeld 4 maanden. Dit is alleen zo wanneer je ze onder ideale omstandigheden bewaard, precies zoals hierboven uitgelegd.
Wil je de tulpenbollen overhouden voor volgend jaar? Dan is het belangrijk dat je de bloem van de steel haalt wanneer deze is uitgebloeid. Hierdoor gaat alle energie van het loof nu naar de bol in plaats van naar de bloem die hiervan zaad ontwikkelt. Laat de steel en blad staan tot ze verdord zijn.
Vermeerdering door deling
Gelukkig vermeerderen de meeste bolgewassen zich gemakkelijk door het afsplitsen van kleine bloembollen van de hoofdbol. Het grote voordeel van deling van de ouderplant is dat alle geselecteerde eigenschappen in de nieuwe bloembollen behouden blijven.
Zo diep moet je lentebollen planten om zeker bloemen te krijgen. Bloembollen planten, hoe diep moet dat? Plant je ze te diep of juist niet diep genoeg, dan krijg je uiteindelijk vooral veel blad maar geen bloemen. Of ze komen zelfs helemaal niet op!
Bollen die vroeger bloeien zoals crocussen of iris reticulata worden daar in lagen bovenop geplant. Bollen kunnen probleemloos boven elkaar staan. Ze bloeien dus als gewoonlijk, na elkaar, maar dan op dezelfde plek. Zo creëer je afwisseling en kun je een pot of bak wekenlang laten bloeien.