Arubanen – een mix van Indianen, Afrikanen en Europeanen – delen het eiland van slechts dertig bij negen kilometer met Nederlanders, Colombianen, Venezolanen, Filippino's en ruim zeventig andere nationaliteiten.
Alle Antillianen en Arubanen hebben de Nederlandse nationaliteit, ze worden wel 'Caribische Nederlanders' genoemd.
Ruim 700 mensen zijn geboren op Aruba, Sint-Maarten of Curaçao, van wie 426 op Sint-Maarten. Uit de Dominicaanse Republiek komen 291 mensen (9 procent) en 200 (6 procent) uit Europees Nederland.
Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn, net als Nederland, zelfstandige landen. Bonaire, Sint Eustatius en Saba, zijn bijzondere gemeenten van Nederland. Samen heten deze drie bijzondere gemeenten: Caribisch Nederland. Ze worden ook wel de BES-eilanden genoemd.
De Arubaanse bevolking
De moderne Arubaan is meestal van gemengde afkomst, met Caquetio-indiaanse, Afrikaanse en Europese wortels.
De inwoners van het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden hebben de Nederlandse nationaliteit en genieten ook van het Europees burgerschap.
De bevolking van Aruba stamt af van de oorspronkelijke Indiaanse bewoners, Europeanen (voornamelijk Nederlanders en Spanjaarden) en in mindere mate Sefardische Joden en Afrikanen. De oorspronkelijke inwoners behoorden tot de Zuid-Amerikaanse stam van de Arawakken.
Bonaire, Sint Eustatius, Saba zijn bijzondere gemeenten en hebben een aparte status binnen Nederland. Zij heten Caribisch Nederland. Met de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten vormen ze het Caribisch deel van het Koninkrijkrijk.
Het eiland investeert al tientallen jaren miljoenen guldens in Amerikaanse marketing. Wat ook opvalt: Amerikanen kiezen vaak voor Aruba omdat ze het er 'veilig' vinden. Op dit eiland zouden ze zich 'beter beschermd voelen tegen het virus dan in eigen land', is een van de veelgehoorde reacties.
Waarom kwamen de Antillianen naar Nederland? Vanaf 1954 kregen de inwoners van de voormalige Nederlandse Antillen het recht op een Nederlands paspoort. De Antillianen die daar gebruik van maakten, waren vaak hogeropgeleiden die in Nederland wilden studeren om daarna weer terug te keren naar huis.
Een heel legertje BN'ers is je al voorgegaan. Henny Huisman, Camiel Eurlings, Paul Haarhuis, Piet Boon, Rik Felderhof, Joke Bruijs, Gert Berg, Erik Staal, Lex Harding en Leo Dijkgraaf hebben allemaal een fraaie residentie op het duikeiland gekocht of laten bouwen.
Om te wonen op Aruba heb je een verblijfsvergunning nodig. Als je in het bezit bent van een Nederlands paspoort, mag je 180 dagen op Aruba verblijven. Blijf je langer? Dan moet je een verblijfsvergunning aanvragen.
Nederlands en de lokale taal Papiamento zijn de officiële talen van Aruba, maar de meeste Arubanen spreken minimaal vier talen, waaronder Engels en Spaans. Papiamento belichaamt de vriendelijkheid waar de lokale bevolking om bekend staat.
Is Aruba duur? Ja. De gemiddelde prijzen van bijvoorbeeld boodschappen liggen wel wat hoger dan in Nederland. Ook de sigaretten zijn in de supermarkten wat duurder (op het vliegveld natuurlijk niet).
Met een Caribisch visum kort verblijf mag u maximaal 90 dagen binnen een periode van 180 dagen in de Caribische Koninkrijksdelen verblijven. Met een Caribisch visum kort verblijf mag u geen betaald werk doen. Als u wilt werken, heeft u een werkvergunning nodig.
365 dagen per jaar geniet je hier van tropische temperaturen en vele zonuurtjes. Het eiland staat bekend om haar hagelwitte zandstranden, de turquoise zee die schreeuwt om een duik, het gezellige Oranjestad en de unieke bezienswaardigheden.
Kies voor het eiland Curaçao als je van cultuur, ongerepte baaitjes en afwisseling houdt. Iedereen kan hier uitstekend uit de voeten. Kies voor het eiland Aruba als je van romantiek en uitgaan houdt. Zon, zee en strand, een uitstapje aangevuld met veel vertier is de ideale combinatie.
Dan raden we Bonaire of Curaçao aan.
Over het algemeen zijn deze twee eilanden vaak goedkoper dan Aruba, vooral als het gaat om accommodatie en eten. Aruba is meestal duurder vanwege de populariteit als toeristische bestemming.
Bonaire is het meest rustige eiland van de drie. De voertaal is voornamelijk Nederlands. De sfeer is gemoedelijk, vrolijk en ongedwongen. Bonaire in vergelijking met Aruba en Curaçao de mooiste ongerepte natuur.
De kosten voor een verblijf op Aruba, verschillen niet zoveel met een verblijf in Nederland. Boodschappen kunnen iets duurder zijn omdat Aruba maar beperkte eigen landbouw heeft en dus bijna al het voedsel moet importeren. Prijzen kunnen ongeveer 5 tot 6% hoger uitvallen.
Het woord Arubaanse staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
De Arubaanse Cultuur
De vrolijke Arubaanse cultuur wordt mede gevormd door de inwoners van Aruba. Een eiland met straten vol pastelkleuren om te verkennen, huisgemaakte delicatessen om te proeven, calypsomuziek om op te dansen en 100.000 gastvrije mensen om mee te praten.
Aruba werd in 1845 officieel onderdeel van de Nederlandse Antillen.
Op Aruba is de deels vulkanische oorsprong nog het gemakkelijkst zichtbaar aan de gesteenten. Zelfs de mooie verschijnselen die horen bij gebergtevorming, zijn op dit relatief kleine eiland aanwezig.
Betreft een samentelling van de eilanden die tot het grondgebied van de Nederlandse Antillen en Aruba van vóór 10 oktober 2010 behoorden. Het gaat om de eilanden Bonaire, Curaçao, Saba, Sint-Eustatius, Sint-Maarten en Aruba.