Blijvende gehoorschade kan al ontstaan door geluid boven de 80 decibel (db), wanneer je er langer dan 8 uur naar luistert. Maar zelfs 5 minuten luisteren naar 100 db kan permanente gehoorschade veroorzaken.
Geluid van 103 decibel kan je gehoor in minder dan 5 minuten beschadigen. Voor zowel android als Apple zijn er apps beschikbaar om zelf een indicatie te krijgen van de decibellen.
Gehoorschade afhankelijk van geluidsniveau en blootstellingsduur. Dagelijks en 40 uur per week het hele jaar door in lawaai werken van 80 dB levert reeds gehoorschade op. Heel dichtbij een straaljager staan kan al binnen een minuut gehoorschade opleveren.
Schade aan je oren
Als de trilharen beschadigd zijn, geven ze geen informatie meer door, waardoor je slechter hoort. Of ze geven de verkeerde informatie door, zoals een piep of ruis. Heb je wel eens een piep in je oren na het uitgaan? Dat is een eerste teken van gehoorschade.
Te lang, te veel of te hard geluid beschadigt deze trilharen.Ze raken simpelweg overbelast door de extreme geluidsgolven, waardoor ze kapot gaan. Door beschadigde trilhaartjes is waarneming van geluid moeilijker en er ontstaat een constante piep in de oren: tinnitus. De trilharen herstellen niet.
Het gehoorverlies kan tijdelijk zijn, waarbij herstel optreedt binnen een paar uur tot dagen, of het kan blijvend zijn. Het geluid van muziek, machines, vliegtuigen of explosies kunnen het gehoor aantasten. Beschadigingen onstaan vooral door overmatige blootstelling aan tonen van een hogere frequentie.
Kun je gehoorschade oplopen als je 1 keer uitgaat? Ja. Soms staat de muziek zo hard, dat je gehoor in een keer kan beschadigen. Ook kan het zijn dat jouw gehoor net wat gevoeliger is voor hard geluid dan dat van anderen.
De meeste mensen hebben wel eens een piep in het oor ervaren. Meestal is er niks aan de hand en verdwijnt het geluid binnen dertig seconden. Gepiep in je oor kan ontstaan doordat je haarcellen in je oor gaan trillen zonder een geluid op te vangen.
Over het algemeen blijkt tinnitus niet erger te worden. De psychische toestand van een persoon met tinnitus heeft wel invloed op de sterkte van het geluid en de irritatie (hinder) die dit geluid oplevert. Tijdens een rustigere periode hebben mensen vaak minder last van de tinnitus.
U kunt eerst zelf een hoortest doen via internet of telefoon. Deze testen zijn minder betrouwbaar. Ze geven een grove inschatting van uw gehoor. Zorg dat u op een stille plek zit als u zo'n test doet.
Ook als je oren plotseling een hard geluid registreren kun je last krijgen van oorsuizen. Andere oorzaken van de bekende piep in het oor zijn vermoeidheid, een hoge bloeddruk, stress, een klap op je hoofd of te veel oorsmeer.
Met oorsuizen hoort u steeds een geluid in uw hoofd. Dit zou kunnen komen door overactieve hersencellen en zenuwcellen die voor het gehoor zorgen. Andere mogelijke oorzaken zijn afwijkingen aan bloedvaten, gehoorbeentjes of aan het binnenoor. Er is meestal geen behandeling die oorsuizen geneest.
Neem vaker pauze met de 60/60-regel
Luister je veel naar muziek, neem dan regelmatig een pauze om je gehoor rust te geven. Zo kunnen de fijne haarcellen in het oor zich herstellen. Bij hard en voortdurend lawaai beschadigen de haarcellen, omdat ze onvoldoende zuurstof krijgen, aan elkaar kleven of afbreken.
Er is meestal geen behandeling die oorsuizen geneest, maar er zijn wel een aantal mogelijkheden die sommige mensen verlichting kan bieden. Bij slechthorendheid kan een hoortoestel helpen.Wanneer je geluiden uit de omgeving beter hoort, overstemmen deze het oorsuizen. Het tinnitus wordt als het ware teruggedrongen.
Het kan pijn doen als uw trommelvlies scheurt.Daarna merkt u er meestal niets van.U kunt ook last hebben van minder horen, een loopoor, oorsuizen of duizeligheid. Meestal geneest een trommelvlies vanzelf binnen 2 maanden.
Hoe kun je het herkennen? Een scheur van het trommelvlies gaat meestal gepaard met plotse pijn, al dan niet met een kleine bloeding uit het oor, onmiddellijk gevolgd door gehoorverlies. Zelfs wanneer het trommelvlies intact blijft, kan er gehoorvermindering zijn (gevoel dat het oor dicht zit).
Waarom hoor je je hartslag in je oor? Een 'hartslag in het oor' komt door een probleem in het netwerk van bloedvaten. Door een verhoogde bloedstroom of een te nauw bloedvat, stroomt het bloed onrustig door de vaten in het hoofd of in de nek. Dit veroorzaakt een kloppend geluid.
Vaak gaat het oorsuizen vanzelf weg. Als de tinnitus blijft, bijvoorbeeld door gehoorbeschadiging, dan kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts. Als de tinnitus u hindert in het dagelijkse leven adviseren we u om ook contact op te nemen met uw huisarts.
Een ander woord voor oorsuizen is tinnitus. Als u een geluid hoort zonder dat dat geluid er werkelijk is, noemen we dat tinnitus. Het kan gaan om allerlei geluiden: ruisen, geluid als van de zee, fluiten, suizen, muzikale geluiden, hoog of laag, continu of afwisselend, hard of zacht.
Bekende Nederlanders als Wilfred Genee, Hélène Hendriks, Arjen Lubach, Ellen ten Damme, André Hazes, zelfs hele orkesten schijnen last te hebben van het fenomeen tinnitus.
Het kan het trommelvlies naar binnen trekken en de beweeglijkheid van de gehoorbeentjes, en dus het gehoor, verminderen. Ook een lijmoor herstelt meestal spontaan. In 50% van de gevallen is het na 3 maanden verdwenen, en in 95% na 1 jaar.
Een KNO-arts zal nagaan hoe je je tinnitus waarneemt, hoe het is ontstaan en zal nagaan of er andere klachten zijn (oorklachten, neurologische klachten of klachten aan nek of kaak). Daarnaast zal de KNO-arts vragen naar je medische voorgeschiedenis en medicijngebruik en hoe je algehele lichamelijke conditie is.
Het beste horen we tussen 100 en 5.000 Hz. Dat is precies het spraakgebied. Ongeveer vanaf je 25ste zul je de hoogste tonen iets minder goed gaan horen, dit heeft te maken met de natuurlijke slijtage van je gehoor. Als je vaak te maken krijgt met hard geluid zal je gehoor sneller slijten.