Wondverzorging. Ondanks het negatieve spreekwoord heeft zout wel degelijk een genezende werking. Je kan een simpel maar doeltreffend middeltje maken door (eventueel samen met een beetje azijn) wat zout in kokend water toe te voegen. Dep het mengsel met een watje op de wonde om zachtjes te ontsmetten.
Wetenschappers van het Amsterdam UMC hebben voor het eerst aangetoond dat zout bij mensen ontstekingsreacties stimuleert. Deze ontdekking laat zien dat zout niet alleen slagaderverkalking kan stimuleren door de bloeddruk te verhogen, maar ook door ontstekingen in bloedvaten te versterken.
Zout water heeft een reinigende en bacteriedodende werking en kan helpen tegen onder andere ontstoken tandvlees.
Bijtend en irriterend
Zeewater is bijtend (vanwege het zout) en irriteert de wond. Het kan de wond zelfs dieper maken en zo de wondheling vertragen. Geef de voorkeur aan stromend water, flessenwater of zoet water als er echt niets anders voorhanden is.
Belangrijk om te weten over natriumchloride voor in de neus
Deze sterkte heet 'fysiologische zoutoplossing'. In de neus maakt het ingedikt slijm dunner, zodat dit makkelijker loslaat. U kunt dan vrijer ademen. Bij verkoudheid, hooikoorts en bijholteontsteking.
Het spoelen van de neusholten kan het meest effectief gebeuren met een ruime hoeveelheid “zout water”. Voor volwassenen 250 ml (grote beker) per keer. Uw arts zal aangeven hoe vaak per dag u dit moet doen. Meestal is dit 2-3 keer per dag.
Zij kunnen middelen die het neusslijmvlies laten slinken, zoals xylometazoline, niet langer dan een week achtereen gebruiken. Bij langer gebruik kunnen namelijk bijwerkingen ontstaan. U merkt meteen dat u uw neus makkelijker kunt snuiten. Ingedikte korsten laten na enkele minuten makkelijker los.
Gebruik eventueel wat ontsmettingsmiddel (zoals Betadine of desinfecterende alcohol) om de wond te desinfecteren, maar nooit in plaats van stromend water. Let op! Je gebruikt alcohol om het gebied rondom te wond schoon te maken.
Wij raden aan om de ontstoken wond te ontsmetten en goed droog te houden. Er bestaan verschillende ontsmettings- en verzorgingsproducten om een ontstoken wond mee te behandelen. Het is van belang om een wond altijd eerst goed met water te spoelen. Daarna moet je de wond met een steriel gaasje netjes droogdeppen.
Het ontsmetten van een wond gebeurt door eerst de wond voorzichtig schoon te spoelen met handwarm, liefst steriel, water. Dep de wond droog met een niet-pluizende doek en neem vervolgens een wondgaasje. Hierop druppelt u wat ontsmettingsmiddel.
Zout is het oudste antibacteriële middel van de natuur en wordt al duizenden jaren gebruikt om voedsel te conserveren. Het doodt bacteriën door osmose.
Het spoelen van de neusholten doet u met een ruime hoeveelheid "zout water". Voor volwassen is dat 250 ml (grote beker) per keer. Uw arts zal aangeven hoe vaak per dag u dit moet doen. Meestal is dit 2-3 keer per dag.
De zoutkristallen zijn net een klein huisje die de bacterie beschermt tegen de extreme droogte die buiten heerst.” In het vacuüm verdampt al het water en blijven er zoutkristallen over met binnenin de bacteriën en een klein beetje water. Dat kleine beetje water is net genoeg voor de bacterie om in leven te blijven.
Dit doet u met zout water: een glas lauw water uit de kraan waarin een halve theelepel keukenzout is opgelost. Het water hoeft dus niet te worden gekookt. In het begin kan het spoelen pijnlijk zijn. Het is verstandig om toch even door te zetten.
U kunt een ontsteking of wond in uw mond spoelen met zout water. Gebruik voor de mondspoeling een zoutoplossing, ofwel een theelepel zeezout, per kopje lauw water. Spoel vervolgens 30 seconden uw mond met het zoute water. Pas wel op voor overmatig of langdurig gebruik van zout water.
Neem contact op met uw huisarts bij één of meer tekenen van een infectie: als er troebel witgeel vocht (pus) uit de wond komt; als de wondranden roder, dikker en warm worden of meer pijn doen; als u zich ziek voelt of koorts krijgt.
Uit experimenten is gebleken dat alcohol van minstens 60% ethanol en een chlooroplossing het meest doeltreffend zijn om virussen te vernietigen. Ook deze vloeistoffen kan je via een plantensproeier toepassen op de te ontsmetten oppervlakken. Alcohol is aangewezen voor kleine oppervlakken, zoals deurklinken.
Behandeling diepe huidontsteking met pus (abces)
Soms wordt een ontstoken haarzakje dik, gespannen en pijnlijk omdat er veel pus in zit. Dit heet een abces. Bij een eerste abces kan de huisarts een sneetje in de zwelling maken, zodat de pus eruit kan. Let op: Ga er niet zelf in prikken of op drukken!
Wanneer een acute wond gereinigd dient te worden, wordt het gebruik van lauwwarm kraanwater geadviseerd. Denk daarbij aan patiëntvriendelijke en veiligheidsomstandigheden, zoals een zachte straal en de kwaliteit van het kraanwater.
De genezing versnellen
Een kleine, oppervlakkige wond kun je dun insmeren met een wondzalf. Ook in dat geval creëer je een vochtig milieu waarin de wond sneller heelt. En vaak ook mooier, omdat een zalf aanzienlijk kan helpen bij het verminderen van littekens.
☞ Gebruik alcohol (60-90%) voor desinfectie van de huid, met of zonder toevoeging van 0,5% chloorhexidine (chloorhexidinetinctuur) of 1% jodium (jodiumtinctuur).
Een bijholteontsteking gaat meestal binnen 1 tot 3 weken vanzelf over. Neusdruppels en paracetamol kunnen de klachten verminderen. Antibiotica hebben meestal geen invloed op de klachten of op het herstel.
Spoelen met zout water reinigt het slijmvlies en voert overtollig slijm, korsten en/of pus, af. Door regelmatig de neus schoon te maken, verkleint u de kans op een infectie. Ook bevordert u hiermee het herstel. Het spoelen zorgt er voor dat u vrijer kunt ademhalen.