ten tweede kun je een spreeuw/merel niet tam maken ( alleen het woord is al belachelijk naar mijn idee) je kunt merels wel laten wennen aan voeren daar de merel een vogel is die het gehele jaar aanwezig is in tuinen , een spreeuw kun je niet laten wennen aan voeren daar deze soort wegtrekt en verder ook regematig ...
Wie denkt vogels op hun zang goed te kunnen herkennen komt soms bedrogen uit: sommige vogelsoorten kunnen andere soorten zó goed imiteren dat ze niet van echt te onderscheiden zijn. En er zijn vogels die ook andere geluiden feilloos na kunnen doen. Eén van die meester-imitatoren is de spreeuw.
Over enkele weken trekt een gedeelte weg om elders de winter door te brengen, zoals bijvoorbeeld in Engeland. 'Onze spreeuwen' krijgen op dit moment gezelschap van spreeuwen uit Scandinavië en Oost-Europa, die juist naar Nederland komen om de strenge winter in hun geboorteland te ontvluchten.
Het is een akoestisch systeem die zogezegde angstkreten van vogels nabootst. Met deze soort geluiden waarschuwen de vogels andere vogels dat de plek waar zij zitten niet veilig is. Als de spreeuwen denken dat het gevaarlijk is, zullen ze vluchten naar een andere plek.
Koeienvlaaien zijn daarom erg geliefd. In tegenstelling tot de merel, stapt of waggelt de spreeuw terwijl hij eten zoekt (een merel hipt). In het najaar en de winter staat fruit (o.a. kersen, druiven, vogelkers en appels) op het menu.
In de fruitteelt kunnen spreeuwen enorme schade aanrichten door het aanpikken van fruit. Verjagen van spreeuwen kan met behulp van: Visuele middelen zoals: holografische linten en opblaasbare vogelverschrikkers. Akoestische middelen zoals: bio-akoestische vogelwering en knalapparaten.
Een deel van de broedvogels trekt in de winter weg, maar blijft relatief dicht bij huis: België, Noordwest-Frankrijk en Zuid-Engeland. Uit noordelijke en oostelijke streken van Europa trekken grote aantallen spreeuwen door Nederland, waarvan een groot deel in ons land overwintert.
Wanneer meeuwen aan land komen, zou er storm op komst zijn. En zwaluwen hoog in de lucht, brengen goed weer met zich mee. Kikkers zouden dan weer regen voelen aankomen.
De meeste siervogels zijn in zekere mate tam te maken. De makkelijkste vogels zijn de kromsnavels, zoals valkparkietjes, agapornissen en forpussen. Maar ook zebravinkjes, die van nature groepsvogels zijn en niet gericht op mensen, maak je met veel geduld tam(mer).
Pak dan de vogel aan de rugkant vast, zodat hij in je handpalm ligt. Doe dit kalm en snel, maar druk absoluut niet op zijn keel, maag, borst of zijn kopje. Ook is het belangrijk om hem rechtop te houden om zijn bloedcirculatie op pijl te houden.
Het tam maken van dit soort vogels mag niet. Het houden (al dan niet in een voliere) van deze vogels mag ook niet. Dan moeten ze gewoon een stel tortelduiven kopen, die zijn prima tam te maken, blijven ook leuk in de tuin en veroorzaken geen overlast bij anderen en is niet strafbaar.
Grote kans dat je gefopt wordt door een liervogel. Deze imitatiekoning onder de dieren doet moeiteloos geluiden na. Hij maakt daarbij geen onderscheid tussen de roep van andere dieren en kunstmatig lawaai.
De Spotlijster, in Amerika de Mockingbird genaamd, is een lichtgrijze vogel, die goed andere vogels kan nadoen. Hij imiteert geluiden die hij tegenkomt in z'n gebied.
Voor de algemeen bekende imitators, zoals Bosrietzanger, Spotvogel en Spreeuw, zal dit waarschijnlijk geen erg groot verschil maken. Voor Grasmus, Kleine Karekiet, Rietzanger, Roodborst en Vlaamse Gaai en vele anderen mogelijk echter wel omdat bij hen het imiteren misschien meer tot de uitzonderingen behoort.
Oudere gebouwen hebben vaak nog daken met kierende dakpannen, schoorstenen en vele hoekjes en gaten. Hier komen veel gierzwaluwen, spreeuwen, huismussen en zwarte roodstaarten op af. Zij maken graag hun nest in de holtes onder je dak.
Appelvink. De appelvink (Coccothraustes coccothraustes) is beduidend groter dan de goudvink en bijna net zo groot als de spreeuw. Het mannetje en vrouwtje zijn in het veld moeilijk van elkaar te onderscheiden, maar het vrouwtje…
Die uil is de natuurlijke vijand van de spreeuw. Ze zijn bevestigd helemaal bovenaan de boomkruin en hebben een belletje. Als de spreeuw in de boom vliegt, zullen de bewegende takken het belletje rinkelen. Als de spreeuw dan de oehoe opmerkt, zal die hopelijk andere oorden opzoeken."
Hoe vang ik een spreeuw? Een spreeuw vangt u met zaden of broodkruimels. Het aas plaatst u ofwel op het plankje/ triggermechanisme in het midden van de kooi als het een doorloopval betreft of u plaatst het aas helemaal achterin de kooi als het gaat om een inloopval.
Uw dak beschermen tegen vogels
Om te voorkomen dat vogels een vogelnestje bouwen in uw dakgoot, onder uw dakpannen, in uw schoorsteen of onder uw panelen, zijn er een aantal maatregelen die u kunt treffen. Denk aan vogelwering in de dakgoot in de vorm van een rooster, een schoorsteenkap of een vogelschroot.
In de avondschemering wervelen ze als één lichaam door de lucht. Alsof ze elkaars gedachten lezen, of instructies krijgen van een leider, maar dat is natuurlijk niet zo. Het is verbazingwekkend hoe ze dat écht doen. In de schemering wervelen de spreeuwen als één lichaam door de lucht, alsof ze elkaars gedachten lezen.
Zo'n grote zwerm vogels in de lucht valt op, ook bij soortgenoten. Daardoor weten ze elkaar te vinden en kunnen ze in een grote groep overnachten. Dat is veiliger voor de dieren. 'Het zou zelfs kunnen dat de dieren de voorstelling geven om roofdieren in de buurt af te schrikken', oppert radioverslaggever Laurens.
De meeste meeuwen, met name de soorten uit het geslacht Larus, zijn carnivoor en ze eten zowel aas als levende prooien. De prooidieren bestaan meestal uit krabben en visjes. Grotere meeuwen kunnen daarnaast soms jagen op zoetwater- en zeevogels, maar ook op duiven of kauwen.