De energieleveranciers onder de voedingsstoffen zijn de vetten, eiwitten en koolhydraten. Vetten brengen de meeste energie aan. Ze leveren in een klein volume dubbel zoveel energie als de koolhydraten en eiwitten. Vetten geven je 9 kilocalorieën (kcal) per gram.
Tips over voeding bij vermoeidheid
Kies bijvoorbeeld voor een schaaltje yoghurt of kwark, volkoren cracker met hartig beleg, fruit, een handje noten, groenten met dip. Neem bewust een eetmoment en zie dat tegelijkertijd als een rust- of pauzemoment. Eet op momenten dat je minder moe bent.
Zo puur mogelijk eten is het beste, waarbij je voldoende eiwitten, vitamines en mineralen binnenkrijgt. Denk aan gezonde voedingsmiddelen als: volkoren producten (van brood tot pasta), verse groenten, fruit, noten, peulvruchten, eieren, yoghurt, havermout en onbewerkt vlees.
Koffie of groene thee
Zoals iedereen wel weet bevat koffie cafeïne. Cafeïne geeft een gevoel van verhoogde energie. Zo heeft het ook een stimulerend effect op concentratie en prestatie. Dit is natuurlijk ideaal tijdens een studeersessie.
Als je snel energie wilt krijgen is de beste manier om in beweging te komen. Regelmatig bewegen kan bijdragen aan het verminderen van vermoeidheid en het verhogen van je energieniveau [5,6]. Ook kan beweging helpen om beter te slapen, wat weer zorgt voor meer energie.
Versterk je lichaam voor meer energie
Door regelmatig te bewegen, te sporten en af en toe aan krachttraining te doen kun je je lichaam sterker maken. Niet alleen krijg je meer conditie en uithoudingsvermogen, je merkt ook dat je fysiek sterker wordt. Je raakt minder snel uitgeput omdat je lichaam meer aankan.
Kiwi's zijn een uitstekende bron van vitamineC. Eén Zespri SunGold kiwi bevat 161mg vitamineC, meer dan drie keer zoveel als een sinaasappel. Onderzoek heeft inderdaad aangetoond dat een hoog vitamineC-gehalte vermoeidheid kan verminderen en voor meer fysieke en mentale energie kan zorgen.
Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden zijn: structureel te weinig slapen, te veel stress, bloedarmoede, schildklierproblemen, of een depressieve stoornis. Bijkomende symptomen van vermoeidheid kunnen zijn: vermoeide ogen, geheugenproblemen, een futloos gevoel en hoofdpijn.
Dit kan van alles zijn: volkorenbrood met ei en een glas melk of halfvolle yoghurt met fruit en havermout. Het is belangrijk om te ontbijten, want dit zorgt voor nieuwe energie na de nacht en brengt de spijsvertering op gang.
Eiwitrijk voedsel
Voedsel met veel eiwitten helpt je kracht op te bouwen en je activiteit geleidelijk te verhogen. Je kunt niet fout gaan met zalm, tonijn, of makreel. Ze zijn rijk aan eiwitten en omega-3 vetzuren die helpen bij het bestrijden van infecties en ontstekingen.
Drink water
Zeker als je structureel te weinig drinkt (minder dan anderhalve liter), hebben zowel je hersenen als je organen een gebrek aan energie. Voldoende water drinken helpt zuurstof en voedingsstoffen door je lichaam te verspreiden. Dus ben je moe? Drink water!
Veruit de meeste energie die we in Nederland verbruiken (zo'n 85 procent) komt van fossiele brandstoffen: aardolie, aardgas en kolen. Deze fossiele brandstoffen zorgen voor de uitstoot van broeikasgassen, en bovendien veroorzaken ze de nodige vervuiling.
De meest bekende van alle manieren om energie op te wekken, is toch wel het gebruik van zonnepanelen. We zien steeds meer zonnepanelen op daken van huizen of bedrijven, maar ook steeds meer zonneparken. Zonnecellen kunnen daglicht omzetten in stroom, ook als de zon niet schijnt.
Moe wakker door te weinig slaap
De meest voor de hand liggende oorzaak van moe wakker worden, is te weinig slaap. Hoeveel slaap we nodig hebben, verschilt per persoon. Sommige mensen worden al uitgerust wakker na zes uur slaap, terwijl anderen zich pas na tien uur slapen helemaal fit voelen.
Als u genoeg slaapuren gehad hebt maar toch vermoeid bent heeft u kwalitatief gezien geen optimale nachtrust gehad. U heeft waarschijnlijk te veel uren doorgebracht in fase 2, de licht slaap, en te weinig diepe slaap en REM-slaap gehad.
Wanneer slaap je nu echt te lang? Wanneer je 9 uur slaapt en vervolgens nog altijd erg moe wakker wordt. Het is in dat geval zeker aan te raden om even naar je huisarts te gaan. Lang slapen kan bijvoorbeeld de oorzaak zijn van verschillende lichamelijke klachten of een onderliggende aandoening.