Olie en frituurvetOok frituur- en bakvet dat je in de gootsteen of wc gooit, geeft verstoppingen. Het vloeibare vet stolt en blijft aan de rioolbuis plakken. Andere dingen die niet in het riool thuishoren (zoals schoonmaakdoekjes en koffieprut) blijven hier weer aan kleven.
Spoel olie en vetten niet door de gootsteen, want ze veroorzaken verstoppingen van het riool. Motorolie en smeervet horen bij het klein chemisch afval. De inzamelaars brengen de gebruikte vetten naar de verwerkers.
Breng je afgedankte plantaardige (frituur)vet en oliën naar de milieustraat in je gemeente.
Sommige producten kunnen het riool verstoppen of vervuilen. Daarom mag u niet al uw afval door de wc of gootsteen spoelen. Denk aan maandverband, medicijnresten of frituurvet. Wat wel mag is bijvoorbeeld toiletpapier, zuivelresten (melk) en resten van reinigingsmiddelen.
En waar laat je de olie uit het potje zongedroogde tomaatjes? Verzamel je gebruikte (frituur)vet en olie in een lege plastic verpakking, sluit die af en gooi het in de daarvoor bestemde (vaak gele) kliko. Dat is beter voor het riool en het milieu.
Je kunt zonnebloemolie gebruiken om in te bakken, te braden en te frituren, in dressings voor salades en in sauzen. Zonnebloemolie wordt - samen met bijvoorbeeld koolzaadolie, sojaolie of lijnzaadolie - ook gebruikt in mengsels van olie, bijvoorbeeld slaolie of frituurolie. De olie kan worden verhit tot 220°C.
Olie en frituurvet
Ook frituur- en bakvet dat je in de gootsteen of wc gooit, geeft verstoppingen. Het vloeibare vet stolt en blijft aan de rioolbuis plakken. Andere dingen die niet in het riool thuishoren (zoals schoonmaakdoekjes en koffieprut) blijven hier weer aan kleven.
Spoel de leiding een paar keer per jaar door met kokend water om te voorkomen dat je de afvoer moet ontstoppen. Kokend water helpt om vet- en zeepresten deels te laten smelten, waardoor ze beter doorspoelen.
Dit is echter een fabeltje. Sterker nog, Milieu Centraal raadt het sterk af, om de volgende reden: 'Koffiedik zorgt voor extra slib en vergroot juist de kans op verstoppingen'.
Gebruikt frituurvet en plantaardige olie kunt u inleveren bij het afvalbrengstation. Ook kunt u uw vet inleveren in een gele container bij een aantal supermarkten in uw gemeente.
Particulieren mogen gratis hun oude olie naar het recyclagepark brengen.Bedrijven moeten hun afgewerkte olie laten afhalen door een geregistreerde inzamelaar. De prijs en de tarieven voor deze afhaling wordt bepaald door vraag en aanbod.
Gebruikt frituurvet of olie kan het best worden ingeleverd zodat het gerecycled kan worden. Giet het terug in de verpakking of in een plastic fles en lever het in bij een inzamelpunt in de buurt. Recycling van gebruikt frituurvet of olie is goed voor het milieu, omdat er biobrandstof van kan worden gemaakt.
Olie en water mengen niet, dat komt omdat olie niet van water houdt, dit noemt men in de wetenschap hydrofoob ('hydro' betekent water en 'foob' komt van het Griekse woord bang). De olie is ook nog eens lichter dan water, daarom drijft het op water, net zoals een kurk zou doen.
Strooi bij een verse vetvlek eerst keukenzout, waspoeder of talkpoeder erop, en laat dit het vet zoveel mogelijk opzuigen. Klop daarna het restant zout/waspoeder/talkpoeder eraf, en smeer de vlek in met onverdund afwasmiddel. Doe het kledingstuk vervolgens in de was zoals je het normaal zou wassen.
Olie en water mengen niet met elkaar, maar als je er zeep bij doet wel. De ene zeep laat water en olie beter mengen dan de andere zeep. Afwasmiddel mengt olie en water het best. Daarom gebruik je afwasmiddel om vette pannen schoon te maken!
Gebruik geen kokend water, dit kan het materiaal van je wc-pot beschadigen.
Soda is een preventief en milieuvriendelijk middel om je afvoer niet verstopt te laten raken. Deze helpt niet bij een hardnekkige verstopping. Door regelmatig het doucheputje en de keukenafvoer te reinigen met soda, voorkom je een hoop ellende.
Naast etensresten, is het middel ook effectief tegen kalkaanslag en andere viezigheid in uw afvoer. De zuiverende werking zorgt voor ontstopte leidingen en dat op een milieuvriendelijke manier. U gebruikt soda makkelijk in combinatie met heet water.
Bij steeds meer supermarkten, scholen, sportclubs en milieustraten kunt u gebruikt frituurvet of bakolie inleveren voor recycling. Kijk op de kaart voor een inzamelpunt bij u in de buurt.
dompel een watergieter of een plastic bak zo diep in het water dat de rand precies aan het wateroppervlak is, dan zuigt het de drijvende oliedeeltjes op. Hou dit net zo lang vol, tot bijna alle olie er af is. Laat de wind de oliedeeltje een beetje bij elkaar drijven, dat verwijdert handiger.
Tissues/keukenpapier
De volgende keer kun je dit toch echt beter in de vuilnisbak doen. Zakdoeken zijn namelijk van ander materiaal gemaakt dan wc-papier, waardoor ze een stuk lastiger oplossen in water. Hetzelfde geldt voor keukenpapier.
Afhankelijk van de kwaliteit en de vervuiling van de afgewerkte olie wordt ca. 60% van deze olie weer gebruikt als basis olie voor o.a. hydraulische olie. De overige stromen die eerder gescheiden zijn kunnen ook hergebruikt worden zodat in totaal ca. 90% ingezet kan worden als bruikbare grondstof.
Dit wil zeggen dat het product vanaf deze datum niet meer geschikt is voor consumptie en weggegooid dient te worden. Als dit niet gedaan wordt, kan dit leiden tot gezondheidsproblemen. Het product mag gebruikt worden tot de dag die op het etiket of fles/blik staat, maar daarna niet meer.