Wortels zijn goed, sla, selderij en sperciebonen of peultjes mag ook, maar geef je paard geen uien, broccoli, kool/bloemkool of spruitjes. De tomatenplant behoort tot de nachtschadefamilie, die niet goed is voor paarden. Maar de tomaat zelf mag weer wel.
Er zijn verschillende soorten groenten en fruit die aan paarden kunnen worden gevoerd. Groentes zoals boerenkool, broccoli, spruitjes, radijsjes, spinazie, komkommer en wortelen kunt u aan uw paard voeren.
Er zijn ook veel planten waarvan veel mensen denken dat ze giftig zijn, maar deze vallen onder de niet giftige planten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Plataan, Vlinderstruik, de Paarse dovenetel en Lavendel. Er zijn ook gezonde eetbare planten, bloemen, bomen en kruiden voor paarden.
Pepermunt (Mentha piperita) is goed voor een goede, ontspannen, darmwerking. Wekt de eetlust op, stimuleert de spijsvertering en vermindert spierspanning. Werkt verkoelend en kalmerend. Essentiële olie, bitterstoffen, vitaminen B3 en B4, flavonen, rozemarijnzuur, looistoffen.
Kan goed ingezet worden bij verkoudheid, bij maag- en darmklachten en blaasontsteking. Het is dus goed voor paarden die koliekgevoelig zijn. Let wel op dat Kamille groeit op plekken bij grassoorten die koliek kunnen veroorzaken.
Het heeft een gunstige invloed op de afvoer van afvalstoffen, bloedzuiverend, houdt de bloedvaten schoon en voor een gezonde spijsvertering. Paardenbloem kruid heeft ook een gunstige invloed op soepele gewrichten bij paarden. Uit onderzoek blijkt dat Paardenbloem rijk is aan mineralen en vitaminen.
Ook voor paarden is de brandnetel een heel gezonde aanvulling op zijn rantsoen. De plant bevat heel veel vitaminen en mineralen: zink, ijzer, mangaan, calcium, magnesium, natrium, kalium en vitamine A. B5 en B12, C, D en K. Het reinigt de darmen en het bloed, stimuleert de spijsvertering en de urinewegen.
Denk aan de esdoorn, beuk of eik. Wilgentakken zijn erg geliefd door paarden, deze kun je gerust aan de paarden geven. Ook takken van onder andere de berk of linde zijn geschikt om te eten. Zoek voordat je takken voert aan je paard altijd uit of het gaat om een plant of boom die giftig is voor paarden.
De dovenetel bevat veel kalium en vitamine B en C. Dovenetels prikken niet, dus je paard kan het direct eten. Zowel de paarse als witte dovenetel mag gegeten worden en je vindt ze in bermen of randen van de wei.
Paarden eten in de winter graag een overgebleven braamblaadje en ook de takken zijn leuk om van te knabbelen. Bramen zijn daarom ideale wintergroene eetbare planten voor paarden. In de zomer eten ze de verse toppen en bloemknoppen graag. Plant bramen op een ruige plek, in een boswal of op een overhoekje bijvoorbeeld.
Rozenbottel (Rosa canina of Cynosbati fructus) is rijk aan anti-oxidanten en helpt bij het beschermen van lichaamsweefsel. Vanwege het hoge gehalte aan biotine, zorgt rozenbottel voor een gezonde hoefgroei. Het werkt opwekkend en versterkend en ondersteunt de afvoer van afvalstoffen.
Werking pepermunt bij paarden
Pepermunt heeft een krampwerende functie op het maagdarmstelsel en wordt daarom veel ingezet bij koliekachtige verschijnselen. Het gaat bijvoorbeeld gasvorming tegen, maar kalmeert ook de maag. Ook bevordert pepermunt de leverfunctie en werkt het spijsverteringsbevorderend.
Tijm heeft een verzachtende invloed op kriebel in de keel en geeft verlichting op de luchtwegen. Uw paard kan opgelucht ademhalen! Tijm is goed voor een normale darmfunctie. Het bevordert tevens de inwendige reiniging en geeft ondersteuning van het lichaam en darmen tegen ongewenste indringers.
Geef tot 30 gram per dag aan een paard en tot 10 gram voor een hond.
De plant is mild giftig. Inname van kleine hoeveelheden veroorzaakt geen vergiftiging. De saponinen zijn irriterend voor het maagdarmslijmvlies, en inname van relatief grote hoeveelheden kan maagdarm effecten veroorzaken, zoals koliek, braken en diarree.
Echter brood is speciaal gemaakt voor menselijke consumptie en is niet het meest ideale paardenvoer. Veel vers brood is niet goed, omdat een paard deegballen kan vormen die slecht verteerbaar zijn en verstoppingen kunnen veroorzaken. Ook kan vers brood aan het gehemelte van een paard gaan plakken.
Bananenschillen zijn een huismiddel tegen diarree bij paarden.
Onbeperkt voeren van wortels wordt niet aangeraden, maar paarden zonder gezondheidsproblemen kunnen veilig 1-2 kg per dag wortels gevoerd worden. Wortels kunnen als geheel, of in de lengte doorgesneden gevoerd worden. Snij een wortel nooit in plakjes, dit kan verstikking veroorzaken.