Voeden kan je op zoveel verschillende manieren doen.Liggend, recht op, op de bank, in de stoel, in bed, staand, lopend. Soms voed je de ene keer in de ene houding en de andere keer in een andere houding, gewoon omdat het zo uitkomt. Maar soms is er maar één houding waarbij je kindje echt goed drinkt.
Liggend borstvoeding geven
Jij en je baby liggen op een zij, buik aan buik, heel dicht bij elkaar. Deze borstvoedingspositie is vooral 's nachts aan te raden of wanneer je overdag tijdens het geven van borstvoeding wilt uitrusten.
10: Dubbele doorgeschoven houding
Je hebt waarschijnlijk een speciaal ontworpen borstvoedingskussen voor tweelingen nodig om op deze manier te voeden, vooral in het begin. Dat geeft extra steun om beide baby's in de juiste houding te krijgen en het geeft ook minder druk op je buik als je een keizersnede hebt gehad.
Bij de kruiphouding ligt de baby op de rug en wordt over de baby heen gebogen. De borst wordt als het ware 'van boven af' gegeven. Men kan hierbij op handen en knieën zitten (in de kruiphouding) of bijvoorbeeld op de knieën naast het bed gaan zitten en zo over de baby, die op het bed ligt, heen buigen.
Neem altijd voldoende tijd voor een boertje . Een baby die vaak oprispingen heeft, heeft minder last als hij of zij 20 tot 30 minuten rechtop gehouden wordt na de voeding. Huilt je baby een tijdje na de voeding nog of blijft hij of zij onrustig, probeer dan opnieuw om hem te laten boeren.
Het kan geen kwaad als je baby tijdens of na de voeding in slaap valt. Het is geen must om je baby eerst te laten boeren. De ene keer boert je baby wel na de voeding, de andere keer niet. Als je baby behoefte heeft aan het laten van een boer merk je dit wel, je baby wordt dan meestal onrustig of begint te huilen.
Mijn baby boert niet, is dit normaal? Het is normaal als je baby niet altijd boert na zijn voeding. Niet iedere baby hoeft te boeren, en niet iedere baby heeft het nodig na iedere voeding. Je kleine boert namelijk alleen als hij (veel) lucht hapt of inslikt tijdens het drinken.
Er zijn verschillende houdingen waarin u de fles kunt geven. Bijvoorbeeld goed gesteund rechtop of liggend op de zij. Dit kan goed in combinatie met borstvoeding of wanneer uw baby te vroeg en of te klein geboren is.
De pijn gaat normaal gesproken na enkele dagen weg, als je lichaam gewend is geraakt aan borstvoeding en je baby efficiënter gaat zuigen. Raadpleeg een deskundige, lactatiekundige of borstvoedingsspecialist als de pijn tijdens de borstvoeding niet na enkele dagen verdwijnt.
Een regeldag herken je aan: Je baby huilt veel en is onrustig en hangerig omdat je kindje zich niet zo lekker voelt. De ontwikkelingen vragen nou eenmaal veel energie. Je baby wil continu drinken omdat je kindje hongerig is en meer energie nodig heeft voor de groeispurt.
Symptomen van (verborgen) reflux herkennen bij je baby
Kokhalzen. Spugen. Overstrekken (het aanspannen van de rugspieren en het achterover drukken van het hoofdje) Slechte nachtrust.
Als je baby honger heeft, geeft hij verschillende subtiele tekens vooraleer hij gaat huilen: hij likt aan zijn lipjes, draait zijn hoofdje en zoekt de borst, hij brengt de handjes naar zijn mondje en likt aan zijn handjes, hij balt zijn vuistjes.
Omdat je achterover leunt, heeft je baby veel meer bewegingsvrijheid en kan hij net zo gaan liggen als hij lekker vindt. De zwaartekracht houdt hem op zijn plek, je hoeft je baby dus niet te ondersteunen. Zorg dat het wangetje van je baby ergens in de buurt van je ontblote borsten is.
Houd je baby dicht tegen je aan, met je tepel op gelijke hoogte met zijn neus. Raak zijn bovenlip voorzichtig aan met je tepel om hem aan te moedigen zijn mond wijd open te doen. Hoe wijder zijn mond open is, hoe makkelijker het is om hem goed aan te leggen.
Veel borstgevoede baby's laten 's ochtends meer tijd tussen de voedingen en willen aan het eind van de middag en begin van de avond vaker drinken, dit noemen we clusteren.
Op de rug slapen
Leg je baby vanaf de geboorte op zijn rug in bed. De kans op wiegendood is dan kleiner, omdat je baby vanaf de rug niet kan omrollen naar de buik. Stop het laken en de deken altijd strak en stevig in. Dan blijft je baby op zijn rug liggen.
Borstvoeding geven kost bakken met energie. Toch willen heel veel moeders zo snel mogelijk hun gewone leven weer oppakken. Ze gaan gebukt onder slaaptekort en geven zich daar moeilijk aan over. Als jij al geen energie hebt, dan kan je lichaam het ook niet gebruiken voor borstvoeding.
Kolven zou geen pijn moeten doen. Als je ongemak ervaart tijdens het kolven of als je blaren of schaafwondjes op je tepel of borst hebt, probeer dan de zuigkracht van de kolf te verlagen. Zorg er ook voor dat je de juiste maat borstschild (het trechtervormige deel dat over je borst wordt geplaatst) gebruikt.
Vlakke of ingetrokken tepels hoeven geen belemmering te zijn voor de borstvoeding: de baby drinkt aan de borst en niet aan de tepel.
Houding C: Liggend voeden
Ga daarvoor op je zij liggen, met kussens in je rug en onder je hoofd, en leg je baby naast je. Zijn hoofdje ligt weer in de holte van de elleboog van je onderste arm. Met je andere arm schuif je je baby naar je toe, als hij zijn mondje openspert om te drinken.
Breng rust in het drinken
Ook kun je je baby tijdens het voeden laten pauzeren om de voeding te laten zakken. Als je voeding uit de fles geeft kan het soms helpen een speen met een kleinere opening te proberen. Je baby moet dan harder zuigen wat ervoor kan zorgen dat de voeding minder snel in de maag komt.
Van te veel flesvoeding kan je kind te zwaar worden. Een voeding duurt 20-30 minuten. Geef het flesje in ieder geval niet langer dan een half uur en gooi restjes weg. Duurt een voeding korter dan 20 minuten, neem dan af en toe een pauze.
Houd je baby vast en laat hem boeren.
Verplaats je baby langzaam naar je toe, zodat hij niet wakker wordt. Laat het hoofd of de kin van je baby op je schouder rusten en houd met een hand hun billen vast, zodat ze niet wegglijden. Leg je andere hand op de rug en tik dan rustig om het boeren te helpen.
Je kunt je baby een paar minuutjes laten huilen, in de hoop dat de baby zichzelf in slaap 'jengelt', maar als de baby na een paar minuten nog niet slaapt, ga dan naar je baby toe om hem te troosten.
Houd je baby rechtop tegen je aan en laat zijn kinnetje op je schouder rusten; wrijf zachtjes over zijn ruggetje of klop er zachtjes op. Wees geduldig, het kan wel een paar minuten duren voordat hij een boer laat.