Dat betekent dat schildpadden en andere reptielen -- in principe -- een waterige urine kunnen produceren. Krokodillen en waterschildpadden, die in het water leven, scheiden langs die weg bijvoorbeeld overtollig vocht af. Alleen: reptielen die aan land leven, verkeren meestal in een warme en droge omgeving.
De cloaca komt bij verschillende dieren voor: vogels, reptielen en amfibieën. Er zijn enkele enkele zoogdieren en vissen met een cloaca: haaien en roggen. De cloaca zit aan de buikzijde van vogels, achter de poten.
Krokodillen poepen niet en dat is best vreemd als je ziet wat deze beesten vreten. In een paar happen werken ze hele paarden, buffels en koeien naar binnen.
Die maakt gebruik van een levende tandenstoker: de Krokodillenwachter. Dit vogeltje mag rustig de achtergebleven etensresten in de bek van de nijlkrokodil oppeuzelen.
Met zijn bek open ligt de krokodil aan de rand van het water. Niet om te gapen, maar omdat hij het warm heeft. Het dier is koudbloedig. Hij warmt op door de zon, niet door zelf energie te steken in een opwarmbeurt.
In totaal zijn er 23 soorten, waarvan er een paar levensgevaarlijk kunnen zijn. Het ongeluk met het meisje is zeldzaam, maar geen uitzondering: jaarlijks worden er in Australië 1 a 2 mensen gedood door krokodillen.
Nog een culinaire tip: krokodilvlees is snel bereid en daardoor uitermate geschikt voor barbecue, grill of rooster. Krokodillen worden speciaal gekweekt voor hun vlees en huid in Zuid-Afrika, Zimbabwe, Thailand en Australië. De dieren zijn slachtrijp op twee jaar, waardoor het vlees uitzonderlijk mals en sappig is.
Alle dieren kunnen hun tong uitsteken. Behalve de krokodil. Als een krokodil dat zou kunnen, zou deze de eigen tong immers afbijten.
Een krokodil is vrij aan te schaffen, maar dient goed overwogen te worden. De prijs van een mooi formaat krokodil kan al snel in de paar duizend euro lopen. Daarnaast dient geïnvesteerd te worden in een goede leefomgeving.
Een volwassen krokodilachtige heeft maar weinig vijanden en heeft alleen te duchten van grote roofdieren. Voorbeelden zijn leeuwen en jaguars die zich op het land begevende krokodillen aanvallen en grote wurgslangen zoals de netpython.
Uitdrogingsgevaar is er niet, maar ze kunnen wel opzwellen. Daarom plassen ze veel. Ze hebben een cloaca of een opening achter de anus waar de plas en poep uitkomt. Indien je dus een zeevis in zoet water zet dan zal deze niet overleven.
Met hun pootjes vol bacteriën wandelen ze namelijk net zo lief over jouw ontbijt heen. Bovendien poepen en plassen ze ook nog eens overal waar ze landen.
Spinnen en insecten zoals: vliegen, muggen en wespen laten poepvlekjes achter op de kozijnen en meubels. Deze vlekken zijn vaak lastig te verwijderen, zeker als ze al zijn ingedroogd. Maar met wat preventieve maatregelen kun je de hoeveelheid poep zoveel mogelijk beperken.
Willem Wever zocht het uit! Kippen plassen niet zoals mensen dat doen.
Vogels poepen en plassen tegelijkertijd. Ze hebben niet als mensen een aparte urineblaas. Ze lozen alles in 1 keer en dat doen ze via dezelfde uitgang. Vogels hebben een cloaca.
Je raadt het al... hij poept het bijna allemaal weer uit! Nu komt 'ie: een olifant poept wel 100 kilo per dag!
Een krokodil is een reptiel. Reptielen leggen eieren. Dit is een krokodil. Een jonkie nog maar.
Experimenteren met krokodillenvlees
"Veel mensen bestellen het en vinden het ook allemaal lekker". Krokodillenvlees is een relatief duurder product. In Thailand betaal je rond de tweehonderd Thaise Baht voor een portie krokodil. Dit is in euro's ongeveer €5,60.
Een krokodil is een echte carnivoor. Hij eet dan ook vlees of vis. Een nijlkrokodil is in staat om de helft van zijn lichaamsgewicht in één keer op te eten!
Krokodillen hebben net zulke ogen als katten. Daardoor kunnen ze ook goed zien in donker water. Hun staart en kaken zijn heel sterk. Als ze zwemmen, steken meestal alleen hun ogen en neusgaten boven het water uit.
Een krokodil kan wel twee uur onder water blijven zonder te ademen. Ook kan hij onder water zijn bek open houden. Dan komt er een waterdicht schot voor zijn keelgat. Wanneer de krokodil onder water is, komt er een vlies over zijn oog, als een soort duikbril.
Grote bijtkracht
Van alle nog levende diersoorten is de krokodil met 1350 kg/cm² degene met de hoogste bijtkracht. Van de zoogdieren is dit de hyena met ongeveer 500 kg/cm².
Als hij te warm wordt, gaat hij weer het water in om af te koelen. Als een krokodil z'n lichaamstemperatuur niet goed onder controle houdt, kan het eten in hun maag gaan rotten, en hier kunnen ze aan dood gaan. Een krokodil kan enkele weken of maanden zonder voedsel als het aanbod schaars is.
Enorme kaken
Een krokodil heeft een enorme kaak met superveel tanden! De krokodil drijft richting zijn prooi en valt hem razendsnel aan. Als hij beet heeft, slaat hij de prooi op het water en scheurt hem aan stukken. Want kauwen kan een krokodil niet!
Hun enige vijand is de mens. Deze maakt hun gebied kapot. Ook maken ze jacht op de krokodil om hun vlees en hun huid.