Voor u uw laminaat- of parketvloer aanbrengt legt u eerst een isolerende ondervloer. Deze laag zorgt ervoor dat u lang plezier hebt van uw nieuwe vloer, de ondervloer zal de levensduur van uw nieuwe vloer verlengen.
De ondervloer wordt op het vochtscherm geplaatst. Isolatie is gewenst tegen de kou en de beste keus is de 6mm XPS ondervloer. XPS ondervloeren isoleren heel goed, maar hebben geen loopgeluid reductie. Groene vloerplaten zijn geschikt en munten nergens in uit.
Laminaat is niet goed bestand tegen vocht. Het is daarom belangrijk je vloer hiervoor te beschermen. Je plaatst een dampscherm (of vochtscherm) wanneer je laminaat legt op een minerale ondergrond zoals cement of beton. Bij minerale ondergronden kan er namelijk sprake zijn van opstijgend vocht.
De ondervloer is het belangrijkste onderdeel van de vloer. De ondervloer geeft stabiliteit en isolatie aan de vloer. De keuze van je ondervloer kan de hele beleving van de laminaatvloer beïnvloeden. Denk hierbij aan het loopgeluid en stabiliteit.
Ja, er moet altijd een ondervloer onder een click pvc of laminaatvloer geplaatst worden. Een uitzondering is een laminaatvloer of pvcvloer met aangehechte onderlaag, zoals de vloeren van COREtec Een bestaande ondervloer hergebruiken heeft niet onze voorkeur.
Een ondervloer van vilt of Xps platen werken dusdanig stabiliserend dat deze op een houten planken ondergrond gelegd kunnen worden. Op een ondergrond van cement/beton volstaat een ondervloer van foam.
Vloeren van beton of chape hebben voldoende tijd nodig om te drogen voor je er een Quick-Step laminaatvloer op kunt plaatsen. Als vuistregel moet je een week wachten per cm chape (dikte), tot 4 cm. Wacht dubbel zo lang voor elke bijkomende cm (dikte) tot 6 m en wacht 4 weken extra voor elke bijkomende cm voorbij 6 cm.
Je kunt dit (laten) doen met isolatieplaten van minerale wol of kunststof isolatieplaten zoals tempex, met folie isolatie of met gespoten isolatieschuim. Bij een beton- of steenachtige vloer kun je het isolatiemateriaal met pinnen bevestigen of plakken.
Isoleren van de betonvloer
Als je geen kruipruimte hebt maar wel wil isoleren, dan kun je de betonvloer isoleren van bovenaf door isolatiemateriaal aan te brengen op de betonvloer. Hiervoor moet eerst de bestaande vloerbedekking weggehaald worden, Vervolgens leg je het isolatiemateriaal op de betonnen vloer.
De gemiddelde kosten
De prijs van vloerisolatie varieert van 1.700 euro tot 4.100 euro. MilieuCentraal stelt dat vloerisolatie ongeveer 1800 euro kost. De kosten van vloerisolatie zijn gebaseerd op een aantal factoren, zoals: type woning.
Afstand Laminaat
Een laminaat vloer bevat natuurlijke producten, namelijk hout. Hierdoor gaat laminaat werken. Dat betekend wanneer er temperatuur verschillen in de woning zullen zijn het laminaat gaat krimpen of uitzetten. Daar heeft een laminaat vloer dus wel ruimte voor nodig.
Dampremmende folie zorgt ervoor dat er minder condensatie ontstaat en dat het isolatiemateriaal en de constructie niet vochtig worden. Deze folie wordt aan de warme zijde (binnenzijde) aangebracht, meestal bij een schuin of plat dak.
Bij het plaatsen en uitkiezen van een ondervloer moet u doorgaans op vier punten letten: het egaliserend vermogen, warmte-isolatie, een vochtscherm en de geluidsdemping.
De keuze van ondervloer hangt vaak samen met het soort vloer dat wordt gelegd. Lamelparket of laminaatvloeren zijn dikkere vloeren (van 6mm tot wel 15mm) waarbij er een ruime keuze is aan ondervloeren: van 1,5 mm tot 7 mm dik.
Als je een ondervloer tussen het hout en laminaat gaat leggen, wat aan te raden is, dan kan je het best kiezen voor groene viltplaten. Deze viltplaten vullen eventuele oneffenheden op en zorgen er voor dat de vloer geheel vlak komt te liggen.
Is vinyl geluiddempend? Vinyl heeft verende eigenschappen en daarom minder last van contactgeluid dan laminaat en houten vloeren. Vinyl dempt het geluid van voetstappen. Vinyl kun je het beste lijmen aan de ondervloer.
Voor het aanpakken van de koude vloer dient u uw kruipruimte te isoleren en ventileren. U kunt daarbij kiezen voor TONZON vloerisolatie. De TONZON methode is tweeledig. Enerzijds wordt er een bodemfolie aangebracht die ervoor zorgt dat optrekkend vocht en grondwater geen kans krijgt om de kruipruimte binnen te komen.
Dat betekent dat als de ruwe betonvloer een temperatuur heeft van 18 °C en de het vloeroppervlak (de tegels) een temperatuur zal moeten krijgen van 26 °C, per graad Celsius dus 18 °C tot 26 °C = 8 °C maal 0,8 Watt/m²K is 6,4 Watt per m² naar beneden "verloren" gaat.
Bodemisolatie zorgt ervoor dat de bodem van uw kruipruimte wordt geïsoleerd. De ruimte boven de isolatielaag is daarna droger en warmer, wat ook een gunstig effect heeft op de ruimtes in huis. U profiteert direct van een lager energieverbruik en minder koude voeten. Ideaal in combinatie met vloerisolatie.
Vloerisolatie is belangrijk omdat woningen veel warmte verliezen via de vloer, soms wel 15%. Veel oude huizen hebben echter geen geïsoleerde vloer. Het is altijd een goed idee om de vloer te isoleren. De warmte zal beter verdeeld zijn, de luchtvochtigheid wordt minder en natuurlijk gaat de energierekening naar beneden.
Bij dakisolatie en vloerisolatie wordt er gebruikt gemaakt van steenwol of glaswol rollen / platen. Glaswol gaat met gemak 55 of langer jaar mee voordat de isolerende werking begint af te nemen. Steenwol gaat ongeveer 75 jaar mee.
Door vloerisolatie voelt de vloer minder koud aan en is de meeste tocht verdwenen. Ook het vochtpercentage in de woning zal afnemen. Door een warmere vloer, minder tocht en minder vocht hoeft u de omgevingstemperatuur niet constant te verhogen.
Om een mooie laminaatvloer te kunnen leggen, is het noodzakelijk dat de ondervloer mooi glad en even is. In sommige gevallen is het nodig om de ondervloer te egaliseren. Na het egaliseren is de vloer geschikt voor het laten leggen van het nieuwe (klik)laminaat.
De ruimte waar de vloer wordt geplaatst zal de eerste weken na het stucen nog vochtig zijn. Dikte van de stuclaag, temperatuur en de ventilatie in de ruimte zijn sterk bepalend voor het drogen van de stuclaag. Gewenst is om het stucwerk ca. 2 tot 3 weken te laten drogen voordat u de vloer laat binnenkomen.
De vloer moet 48 uur acclimatiseren in een gesloten verpakking. De verpakking legt u neer in de te beleggen ruimte bij een temperatuur van minimaal 18 graden Celsius. Bij het acclimatiseren moet het laminaat midden in de kamer liggen, dus niet tegen een wand.