Een beha, bh of bustehouder is een aansluitend kledingstuk dat vrouwen als ondergoed dragen ter ondersteuning van hun borsten. Er is een grote verscheidenheid beha's in verschillende materialen, al bestaan de meeste modellen uit een band rond de borstkas, twee cups over de borsten en twee schouderbandjes.
Mary Phelps Jacob In 1914 komt de eerste beha op de markt. De beha, dan vooral brassière genoemd, is ontworpen door de Amerikaanse Mary Phelps Jacob. Ze deed haar uitvinding in 1910 en ontving er twee jaar later patent op.
De beha ontstond eind 19e eeuw in het Westen. Daarvoor droegen vrouwen onderhemden en korsetten als onderkleding. Beha's boden meer bewegingsvrijheid en een betere ondersteuning. Ze raakten begin 20e eeuw ingeburgerd, waarna hun vorm en functie meermaals veranderden.
De afkorting BH is afkomstig van het woord 'bustehouder'. In 1950 werd dit woord opgenomen in de Van Dale. Het is een samenstelling van de woorden 'buste' (borsten) en 'houder' (van het werkwoord houden).
Er zijn nog meer redenen waarom een bh relatief veel stof kost en tijd om te maken. Zo wordt bij duurdere bustehouders het patroon van de stof gespiegeld en dat betekent meer snijafval dat niet kan worden gebruikt. Ook maakt het uit of de patroondelen uit de stof worden gestanst of gelaserd.
Ruim drieduizend vrouwen deden mee met de opiniepeiling en daaruit blijkt dat 7 procent van de vrouwen geen bh draagt.
"Er wordt gezegd dat je borsten gaan hangen als je er geen draagt, maar dat is helemaal niet waar. Integendeel zelfs: door minder vaak een beha te dragen, worden je borsten net stéviger, omdat je bindweefsel en ondersteunende ligamenten zich beter kunnen ontwikkelen. Een beha dragen is dus nergens voor nodig."
In tegendeel: een goede bh biedt je borsten en schouders ondersteuning en kan hiermee lichamelijke klachten zoals bijv. nek-en rugpijn helpen voorkomen. Helemaal als je grotere borsten hebt. Net zoals ieder ander kledingstuk kan ook een mooie bh je net even wat meer zelfvertrouwen geven.
Beha of brassiere, een kledingstuk om de borsten van vrouwen te bedekken.
De beugels die in deze BH zitten bieden extra ondersteuning en comfort voor de borsten. De beugel BH zorgt er ook voor dat de borsten mooi gevormd worden, een lift krijgen en dat de borsten gesepareerd blijven. Een beugel BH is meestal niet voorgevormd, waardoor de beugels dus voor extra steun zorgen.
De allereerste beha
De bh is uitgevonden in 1907 door Mary Phelps Jacob en haar Franse dienstmeisje. Met de uitvinding van de beha hoefden vrouwen geen korset meer te dragen. Het middenrif had de ruimte, want het hoefde niet in een korset gepropt te worden. Het kledingstuk werd dan ook erg populair.
Er bestaan stukken ondergoed die beide delen bedekken. Veel voorkomende kledingstukken voor vrouwen zijn de beha en een slip, terwijl mannen slips of boxershorts dragen. Ook andere kledingstukken kunnen als ondergoed dienen, zoals T-shirts en topjes.
Zoals de naam al zegt duwt een push-up bh je borsten omhoog waardoor je borsten dichter naar elkaar geduwd worden. Hierdoor krijgen je borsten een lift en krijg je tegelijkertijd meer decolleté. Een goede push-up bh zorgt er zelfs voor dat je 1 cup maat groter krijgt.
Het bedrijf werd in 1886 opgericht door de Duitse immigrant Wilhelm Hunkemöller (1858-1927) en zijn van Roermond afkomstige vrouw Josephina Lexis, en opereerde aanvankelijk ook onder de dubbele naam Hunkemöller Lexis. In het begin produceerde Hunkemöller korsetten in Amsterdam.
Het bedrijf is oer-Nederlands. In 1886 openden de uit Duitsland afkomstige ondernemer Wilhelm Hunkemöller en zijn Nederlandse vrouw Maria Lexis hun eerste korsettenmagazijn in de Amsterdamse Leidsestraat. In 1917 begon het echtpaar ook een korsettenfabriek, de Kemo. In 1933 had het winkelbedrijf al 24 vestigingen.
Het zweet kan irritaties op je borsten veroorzaken. Je kunt er zelfs schimmels door krijgen. Daarnaast zal een beha met ijzeren beugels snel in je lichaam porren, wat niet alleen oncomfortabel is, maar ook inwendige cystes kan veroorzaken.
Lingerie experts geven aan dat de beha's gemiddeld acht maanden gegaan. En dat is alleen als de beha's ook goed worden verzorgd. Na deze acht maanden rekken beha's zich vaak zo ver uit dat ze de borsten niet meer de nodige ondersteuning bieden. Hoe meer beha's, hoe vaker je ze verwisselt, hoe langer je beha's meegaan.
Wanneer u extra support wilt en uw borsten ook 's nachts wilt ondersteunen, kunt u gewoon een BH dragen als u slaapt. Er zijn eigenlijk geen bewezen gezondheidsrisico's aan verbonden. Ook als u grotere cupmaten heeft en het niet prettig vinden om zonder BH te slapen, kan het slapen met een BH geen kwaad.
Het UMC Utrecht zocht uit of dit een feit of fabel is en concludeert dat er geen enkel wetenschappelijk of klinisch bewijs is voor de beweringen. Een (Amerikaanse) studie uit 2014 onder meer dan 1500 vrouwen heeft geen enkel verband tussen het dragen van een beugel-bh en het risico op borstkanker gevonden.
”De cup moet de hele borst omvatten en niet opzij uitsteken.” Als u een beugelbeha draagt, moet de beugel het hele onderste deel van de borst omvatten en mag hij nergens het borstweefsel klemmen. De beugel moet ook helemaal vlak op het lichaam en tussen de borsten rusten zodat de borsten worden gescheiden.
Tape of tepelbedekkers
Heb je een ingewikkelde jurk waar geen enkele bh geschikt voor is en je deze dus niet kunt dragen? Zelfs dan is er een oplossing. Er zijn verschillende soorten tapes die ondersteuning aan je borsten bieden of ervoor zorgen dat je kleding op de juiste plek blijft zitten.
Hoeveel procent van de mannen draagt geen ondergoed? Volgens onderzoek draagt 5 tot 7% van de mannen nooit een onderbroek.
Het blijkt dat het niet dragen van een beha heel gezond is voor je borsten. Het is namelijk beter voor je huid en borstweefsel en het kan rugklachten voorkomen. Doordat er geen bh tegen je huid schuurt, wordt de huid zachter als je een beha achterwege laat.
Eén op drie vrouwen draagt ze en maar liefst één op vijf mannen wereldwijd zou ze op regelmatige basis dragen volgens Wiki. De Nederlandse Stringtest wijst echter uit dat maar 5% van de Hollandse mannen wel eens een string zou willen dragen.