HOUT. Net zoals bij een kogel BBQ gebruik je best geen hout in je kamado. Dit om de dezelfde reden dat een houtvuur heel warm wordt, dit kan je kamado kan doen barsten. Het enige hout dat je in een kamado kan gebruiken is rookhout.
Bij extreme hitte zal hout meer krimpen dan normaal, waardoor het kan gaan kromtrekken of scheuren vóór het is verwerkt. Een optimale bescherming is dan ook aangewezen, zodat je de natuurlijke werking van het hout zoveel mogelijk in goede banen kan leiden.
Door zowel de bovenste als de onderste dempers in te stellen, kan de hitte in de kamado temperaturen bereiken van minder dan 85 graden tot meer dan 400 graden.
Waarom geen briketten in een kamado
Houtskool briketten worden gemaakt van een afvalproduct, namelijk het gruis dat overblijft van de normale houtskool productie. Het pure gruis kan niet gebruikt worden, simpelweg omdat het niet aan te steken is.
Wacht niet tot het keramiek warm genoeg is met het opbouwen van je setup die je nodig hebt voor een BBQ gerecht. De temperatuur zakt namelijk met ca. 50 graden wanneer je het hitteschild erin legt! Dus leg deze er in als de lucht in de kamado ongeveer de juiste temperatuur bereikt heeft.
Ons advies is om de eerste 3x voor het gebruik van je kamado, deze niet hoger te stoken dan 200 graden, om schade aan het keramiek te voorkomen. Dit vergt wat geduld en controle, maar dan heb je vervolgens extra lang plezier!
Zelfs als het vriest kun je je kamado gebruiken! Zorg er ook voor dat je de temperatuur zo langzaam mogelijk laat oplopen, zeker als het koud en/of vochtig weer is. Zo kan het keramiek inwerken en voorkom je scheurtjes en/ of het knappen van het keramiek.
Kan ik mijn kamado onder alle weersomstandigheden gebruiken? De kamado is een kooktoestel voor alle weertypes en kan gebruikt worden wanneer u maar wilt genieten van de geweldige smaak van een barbecue.
Het inbranden van de Kamado; - 1e gebruik: circa 1 uur op +/- 100 graden °C. Vervolgens de Kamado geheel laten afkoelen. - 2e gebruik: circa 1 uur op +/- 100 graden °C. Vervolgens de Kamado geheel laten afkoelen.
Belangrijk is om hem zeer luchtig te houden, wanneer je dit niet doet krijg je veel rookontwikkeling omdat de wokkel niet voldoende zuurstof krijgt. Steek de wokkels aan, het is de bedoeling dat de vlam uit de wokkel door de houtskool heen gaat en zo lekker veel houtskool aanmaakt.
In het algemeen zijn kamado BBQ's aan de prijzige kant, omdat deze meestal uit duurbare materialen zijn vervaardigd en dat deze heel lang kunnen meegaan. Er zijn merken die hier een beetje van profiteren, maar dat zie je vooral aan de prijs van hun accessoires.
Door de BGE gaan zelfs mensen die niet graag barbecueën ervan genieten”, zegt hij lachend. Ook over de prijs is de BGE-expert duidelijk. “Het kost wat, maar een goedkope barbecue die veel meer houtskool verbruikt, na vijf jaar kapot is en dan vervangen moet worden, is veel duurder.”
We raden sterk af de Big Green Egg binnen te gebruiken. Overigens geldt dat voor alle barbecues in het algemeen. Hoewel het mogelijk is om één van de kleinere modellen van de Big Green Egg onder professionele omstandigheden binnen te gebruiken, moet u zich bewust zijn van de risico's.
Met brandwerende coating voor hout kan men ervoor zorgen dat het langer bestand is tegen vuur en hitte. Brandwerende coating heeft als doel om de betrouwbaarheid van een constructie in een gebouw te verlengen. Dit kan tijdens een brand zorgen voor extra evacuatietijd.
Hout dat binnen staat in een ruimte met een relatief consistente luchtvochtigheid zal minder snel kromtrekken. 2) De manier van zagen van de planken. Kromtrekken vindt voornamelijk plaats bij dosse gezaagde planken. Kwartiergezaagd hout heeft dus de voorkeur wanneer u niet wil dat het hout gaat kromtrekken.
Reacties. Sommige houtsoorten zoals eiken en vooral esdoorn zijn erg hard. Andere zijn erg goed bestand tegen drukbelasting vanwege hun hoge dichtheid, zoals b.v pokhout. Weer andere houtsoortsen zijn heel erg taai en buigzaam, zoals b.v. populier.
Hoeveelheid houtskool
Wanneer je de grote BGE gebruikt, moet je de vuurpot tot circa 2,5 à 5 cm boven de luchtgaten vullen. In geval van de middelgrote of kleine BGE vult u deze tot aan de luchtgaten. Houtskool heeft diverse lengtes; het gaat dus niet om het aantal kolen.
Dammers restaurant kwaliteit houtskool is gemaakt van 100% acacia en is wellicht de meest gebruikte houtskoolsoort op de kamado. Dammers houtskool is te gebruiken voor allerlei BBQ sessies en heeft veel voordelen die je terugvindt in de tabel. Daarnaast heeft Dammers een aantrekkelijke prijs.
De meeste pizza's op de kamado BBQ worden gedurende 3 tot 5 minuten gebakken op een temperatuur van 300 graden. De temperatuur hangt af van de dikte van je pizza.
Wanneer je een overkapping hebt en je kamado staat het hele jaar droog is een regenhoes niet echt noodzakelijk. Van de andere kant als je kamado in de zon staat beschermt de regenhoes ook tegen UV straling van de zon. Op deze manier verkleurt het keramiek niet door de jaren heen.
Je EGG kan zonder problemen het hele jaar door buiten staan. De unieke keramiek kan heel goed tegen allerlei weersomstandigheden. Maar om de metalen onderdelen van de EGG en de rEGGulator te beschermen, raden we je aan om de EGG af te dekken wanneer je hem niet gebruikt.
Bovendien wordt de hitte met het deksel dicht beter vastgehouden en kun je de temperatuur optimaal regelen. De Big Green Egg is bovendien kindvriendelijk. Door het isolerende vermogen van het keramiek zal de buitenkant nooit gloeiend heet worden. Weerstaat temperaturen van -30 tot wel +500 graden Celsius.
Je Kamado kan zonder problemen het hele jaar door buiten staan. Het unieke keramiek kan heel goed tegen allerlei weersomstandigheden.
Het is eigenlijk heel erg eenvoudig om een kamado te doven. Allereerst sluit je na het barbecueën de kamado. Vervolgens sluit je de onderste luchtschuif van de kamado. Als de onderste luchtschuif gesloten is sluit je de schoorsteen bovenop de kamado.
Om de houtskool in de Big Green Egg te doven, sluit je simpelweg de deksel en alle ventilatieopeningen. Houtskool heeft zuurstof nodig om te branden. Door de zuurstoftoevoer af te sluiten, doven de kolen vanzelf. Dat duurt ongeveer twintig minuten.