Vanaf de Middeleeuwen wordt Aconitum als geneesmiddel gebruikt. Ook nu nog is het bekend om de werking op het hart en als pijnstiller bij reumatische en zenuwpijnen. In de homeopathie is het een vaak gebruikt middel in acute situaties.
De bloem van de Aconitum Napellus bestaat uit een pluim en iedere bloem in de pluim vertoond gelijkenis met een kap van een monnik. Aconitum Napellus wordt in de homeopathische geneeskunde toegepast ter bevordering van de genezing bij virale aandoeningen, zoals koorts, infecties en (long)ontstekingen.
De wortel van de Aconitum (Monnikskap), wordt ingezet voor behandeling van neuropathische pijn. Het is een plantaardig medicijn dat wordt gebruikt in de traditionele Chinese of Japanse geneeskunde.
De plant is zeer giftig en inname van slechts een kleine hoeveelheid kan dodelijk zijn door het ontstaan van bradycardieën, hypotensie, cardiale geleidingsstoornissen en ventriculaire tachyaritmieën.
Blauwe monnikskap (Aconitum napellus)
Een druppeltje sap van de plant op je huid zorgt voor heftige irritatie en branderige plekken. Zelfs honing van deze bloemen is giftig en ongeschikt voor consumptie.
De wonderboom komt oorspronkelijk uit Oost-Afrika en Indië, maar wordt vandaag de dag overal ter wereld gebruikt als sierplant. De plant is volgens het Guiness Book of World Records de meest giftige plant ter wereld. Alle delen van de plant zijn giftig. De vruchten van de boom bevatten het gif ricine.
Gifsumak is de giftigste plant van Nederland en groeit alleen op de Vangdijk in Friesland.
Mooi maar heel giftig!
Blauwe monnikskap is een prachtige plant, die eigenlijk in geen enkele tuin mag ontbreken. De plant is wel zeer giftig. Na het aanraken van de plant kun je maar het beste meteen je handen wassen. De giftige stof kan gemakkelijk door de huid dringen.
Vogel Aconitum D10 is een homeopathisch geneesmiddel dat wordt toegepast bij koorts en zenuwpijn. De druppels worden verpakt in een flesje met een inhoud van 20 ml.
Vogel belladonna D4 druppels is een homeopathisch geneesmiddel dat wordt toegepast bij koorts, hoofdpijn, misselijkheid en (incidentele) maagpijn. Bij hoge koorts en plotselinge buikpijn is het verstandig een arts te raadplegen. De druppels worden verpakt in een flesje met een inhoud van 50 ml.
Brandende en periodisch optredende pijn, die 's nachts het hevigst is en die verbetert door warmte. Gebruikt bij een brandende tandpijn die verbetert door warme mondspoelingen, bij gezwollen oogleden als het onderste ooglid is aangetast en warme kompressen verlichting brengen en bij een irriterende neusloop.
Bryonia wordt gebruikt bij gewrichtspijnen en verstuikingen. De pijn verergert door bewegen, maar verbetert door een sterke druk. Vaak ligt de persoon op de pijnlijke kant in bed. Helpt bij spijsverteringsstoornissen met een gevoel van zwaarte, alsof er een steen op de maag ligt.
Mercurius werkt onder meer op mond en keel (slechte adem, aften, keelpijn met rode keel, opgezette amandelen). Gebruikt bij keelpijn in combinatie met Belladonna 9 CH+ Phytolacca 9 CH : 5 granulen van elk om het uur. Bij verbetering de innamen spreiden.
In Nederland en België komt slechts een soort van nature voor, de gele monnikskap (Aconitum vulparia). In de zomer van 1979 werd de blauwe monnikskap (Aconitum napellus) waargenomen in het Nederlandse natuurgebied 'Quakjeswater' bij Rockanje.
De lupine is giftig door de stof chinolizidine-alkaloïde, met name in de zaden is deze stof te vinden. Ook kan de plant een allergische reactie opwekken en inmiddels is het voor voedselproducenten verplicht te melden als er in een product lupine is verwerkt.
De oleander is een decoratieve maar zeer giftige struik of boom. De plant bevat stoffen die een krachtige werking hebben op het hart. Ongelukken komen het meest voor bij kleine kinderen, vooral tussen 1,5 en 3 jaar oud, die kleine stukjes blad of bloemen hebben ingeslikt.
Je kunt genoeg planten vinden die katten niet fijn vinden ruiken zoals: ooievaarsbek, vuurwerkplant, citroenverbena, wormkruid, Pyrethrum, citroentijm, geranium, munt, kattenschrik, goudsbloemen en lavendel.
Wat veel mensen niet weten is dat een hortensia giftig is. Het zijn geen planten waar een hond of kat zomaar aan gaat knabbelen, vandaar dat het vaak niet bekend is dat ze giftig zijn. Ook voor mensen kan de hortensia reacties oproepen als: braken, diarree en kan het effect hebben op de bloedsomloop.
Kortom: lavendel uit de tuin kun je gerust eten. Het verhaal dat lavendel giftig is komt mogelijk doordat de planten in tuincentra bespoten zijn. Op deze planten (zelfs op kruiden zoals peterselie die je in tuincentra kunt kopen) staat dan aangegeven dat de planten niet eetbaar zijn.
De blauweregen is een giftige en irriterende plant. Het zijn de peulen en erwtjes die meestal de oorzaak van accidentele vergiftigingen bij kinderen zijn. Het sap van de plant kan de ogen sterk irriteren.
De wonderboom klinkt als een magische plant om je tuin of kamer mee op te fleuren, maar kijk uit: de zaadjes zijn giftig. In de zaden zit ricinegif en dat kan dodelijk zijn. Toch wordt hij best veel verkocht.
De besjes zowel als de bladeren van hulst (Ilex aquifolium) zijn giftig. Het eten van enkele besjes is relatief onschuldig. Bij inname van meer dan 5 besjes kunnen hevig braken, diarree en soms slaperigheid optreden.