De bereiding van uw stoofperen kan geschieden in eindeloos veel witte wijnen, zolang deze maar niet te zoet of te droog is. De lekkerste stoofpeertjes bereidt u in een half zoete, fruitige en frisse witte wijn: Pinot Grigio, Chardonnay, Viognier, Muscat, Riesling of Sauvignon Blanc.
De meest harmonieuze pairing voor stoofvlees met frieten is natuurlijk het bier dat gebruikt werd bij de bereiding van het stoofvlees. Toch kan een glas wijn een extra dimensie geven aan dit gerecht. Sommelier Charlotte Crul raadt aan om sowieso te kiezen voor een uitgesproken volle, ronde en krachtige rode wijn.
Kip, het meest gegeten stukje gevogelte, heeft van zich zelf een malse en lichte smaak. Gebruikt u niet al te veel specerijen en sauzen dan serveert u kip in de basis het beste met een lichte en fruitige witte Chardonnay, Pinot Grigio, Riesling of Viognier, bij voorkeur zonder houtrijping.
In de meeste gevallen wordt er gekozen voor een chardonnay, zoals de Yalumba The Y Series Unwooded Chardonnay uit Australië. Maar ook een Pinot Grigio uit Italië, een Chenin Blanc uit Zuid-Afrika of een Duitse Spätburgunder passen goed bij stoofschotels met een wat minder uitgesproken smaak.
Draadjesvlees is van rundvlees en doordat heeft dit recept een stevige structuur en smaak. De beste wijn die hier bij past is zonder twijfel rode wijn. Over het algemeen past hier een rode wijn van de Merlot, Sangiovese, Malbec, Syrah of Cabernet Sauvignon goed bij.
In de basis kiest u in het geval van kalfsvlees het beste voor een soepele rode Cabernet Franc, Pinot Noir, Sangiovese, Valpolicella, Côtes du Rhône of Chianti Classico.
Stoof je het vlees of de vis in witte wijn, kies dan voor wit, gebruik je rode wijn in je stoofpotje, drink er dan een rode wijn bij. Sudder-of stoofvlees is meestal zacht van structuur.
Het klinkt misschien gek, maar wijn werkt goed als vetvervanger in recepten. Wanneer je een deel van het vet uit een gerecht neemt, is het vaak zo dat er een ander ingrediënt aan toegevoegd moet worden om het verloren vet of vocht te compenseren qua smaak.
Het is wel belangrijk dat je kiest voor een krachtige rode wijn. Een goedkopere Franse Bordeaux is voor een rode wijnsaus altijd een goede keuze, zeker indien het gaat om een rode wijnsaus bij biefstuk, rosbief, lamsvlees of varkenshaas.
Kies hier voor een volle kruidige rode wijn zonder al teveel tannines. Met rijpe fruittonen. Denk aan een rode Rhône, een sappige Zinfandel of Italiaanse Primitivo. Ook de Zuid-Afrikaanse pinotage staat hier z'n mannetje.
Boeuf bourguignon heeft zijn oorsprong in de Franse Bourgogne. In de Bourgogne is Pinot Noir de belangrijkste druif om rode wijn mee te maken. De combinatie met boeuf bourguignon is uitstekend, want Pinot Noir kan met zijn zuren goed opboksen tegen het zuur van de rode wijn in de saus.
Een droge, geurige witte wijn met verkwikkende zuren benadrukt de frisse smaak van de couscous. Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Grigio en ook wijnen gemaakt van een druivenblend uit bijvoorbeeld Gascogne, Zuid-Afrika of Australië smaken er goed bij.
Rundvlees heeft een stevige structuur en smaak. Kies daarom ook een stevige wijn met veel tannines. Die tannines gaan goed samen met de eiwitten in het vlees. Over het algemeen gaat een Merlot, Sangiovese, Malbec, Syrah of Cabernet Sauvignon hier goed bij.
Draadjesvlees is van rundvlees en doordat heeft dit recept een stevige structuur en smaak. – De beste wijn die hier bij past is zonder twijfel rode wijn. Over het algemeen past hier een rode wijn van de Merlot, Sangiovese, Malbec, Syrah of Cabernet Sauvignon goed bij.
Een wijn die je niet zou drinken, verwerk je immers ook niet in een witte wijn saus! Ideale wijnen voor een witte wijnsaus zijn wat ons betreft de droge fruitige Alain Grignon Begut Viognier en de iets frissere Baron d'Embleme Sauvignon Blanc.
Alcohol na het koken en stoven
Na meer dan 2 uur stoven van gerechten waaraan alcohol is toegevoegd, is meer dan 90% van de alcohol verdwenen. Bij korter verhitten blijft meer alcohol achter: circa 40% na 15 minuten verhitten.
Droge rode of witte wijnen zijn goede kookwijnen. Gebruik rode of witte droge wijnen (afhankelijk van wat je kookt) bij runderstoofpotjes, romige soepen, bij mosselen en in rode of witte wijnsaus.
Droge en frisse witte wijn smaakt lekker bij recepten met salade, gesauteerde groenten en geroosterde groenten. Geschikte wijnen zijn bijvoorbeeld Pinot Gris, Sauvignon Blanc en Grüner Veltliner.
Op zoek naar een lekkere wijn voor bij dit kerstige hoofdgerecht? Schenk er dan een Barbera d'Asti bij. Door de stevige Barbera structuur past de rode wijn uit Piemonte heel goed bij bavette waar je door de grovere structuur iets steviger op moet kauwen. Dit maakt de tannines van de wijn zachter.
Spareribs en pulled pork zijn ook vaak favoriet op de bbq. Spareribs waarbij de marinade er van af druipt zijn het lekkers met een fruitige sappige zwoele wijn als een primitivo uit Puglia, shiraz uit Zuid-Afrika of Australië. In Australië wordt bij de BBQ vaak een shiraz bubbel gedronken.