Muurverf is na ongeveer 1 uur al droog en na slecht 3 uurtjes al overschilderbaar. Op waterbasis is lakverf sneller droog dan op terpentinebasis. Lak op waterbasis droogt na ongeveer 5 uur terwijl lak op terpentinebasis 16 uur de tijd nodig heeft om te drogen. Na één week is lakverf volledig uitgehard.
Wanneer een tweede laag verf aangebracht kan worden, hangt van een aantal factoren af, maar als leidraad kun je de volgende droogtijden aanhouden: Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur.
Na 4 uur voelt de verf droog aan, maar dan mag je echt nog niet beginnen met een tweede laag. Reken een droogtijd van 16 uur voordat je een tweede laag aanbrengt. De ideale temperatuur om bij te schilderen ligt ergens tussen de 10 en 23 graden. Je verf zal mooi vloeien, goed uitstrijken en vlot aan te brengen zijn.
Verhoog de temperatuur: hoe hoger de omgevingstemperatuur, hoe sneller de verf zal drogen. Zorg er wel voor dat de temperatuur niet te hoog wordt, anders kan dit de kwaliteit van de verf aantasten. Verlaag de luchtvochtigheid: als de luchtvochtigheid hoog is, duurt het drogen van de verf langer.
Als je toch te snel de tweede laag gaat aanbrengen, dan krijg je een beetje hetzelfde effect als schilderen met een te hoge temperatuur en te hoge laagdikte. De onderste laag is dan nog niet droog, waardoor je echt grote problemen krijgt met de (door)droging van de verf.
Dat de verf stofdroog is, wil niet zeggen dat je dan meteen kunt overschilderen. Dit komt omdat het vocht in de muurverf aan de oppervlakte al weg is, in de verf nog niet. Het antwoord op de vraag hoe lang moet (muur) verf drogen voor tweede laag, is ongeveer 6 uur.
Het meest professionele eindresultaat krijg je door minimaal 2 lagen aan te brengen. Hierdoor komt de glans van het product tot zijn recht en door de laagdikte kan de verf een goede bescherming bieden.
De belangrijkste droogfasen voor je verfklus vind je steeds terug op de verfpot: Stofdroog: dwarrelend stof of vliegjes zullen niet meer blijven kleven op de geschilderde laag. Nu de verflaag niet meer plakt, kan je ze voorzichtig aanraken zonder dat de verf wordt beschadigd.
De verf is te snel gedroogd. Te hoge of te lage omgevingstemperatuur. Je hebt een te dunne laag muurverf aangebracht. Niet geschikte verf, kwast of roller gebruikt.
Verf drogen met een föhn Kan dat? Ook dit raden wij af en dit is niet zonder reden. De verf wordt dan ongelijkmatig gedroogd, waardoor de kwaliteit minder goed zal zijn.
Gemiddeld is de droogtijd zo'n 6 tot 8 uur. Toch is het altijd even goed om te checken op de verpakking van de primer of voorstrijk wat de droogtijd is.
Hoeveel lagen verf je nodig hebt, ligt aan het soort verf dat je gekocht hebt. Er zijn bijvoorbeeld verschillen in dekking. Je hebt superdek, die er in 1x al vrij goed op zit, maar verf je de muur in een donkere kleur dan heb je vaak minimaal drie lagen nodig en soms wel vijf!
Het aantal lagen hangt sterk af van de ondergrond, maar ook van het gewenste resultaat. In 80% van de gevallen spuiten we in 2 lagen de latex op uw wanden en plafonds. Hierdoor bereiken we het mooiste eindresultaat. Als het nieuw stucwerk betreft dan spuiten we in de eerste laag met een voorstrijkmiddel op kleur.
Muur- of plafondverf aanbrengen
Als je zowel het plafond als de muren gaat schilderen, begin dan altijd bij het plafond. Werk dit helemaal af (grondlaag en eindlagen) en ga dan verder met de muren. Ben je ook van plan om ramen en deuren te schilderen, zet dit dan boven aan je lijstje. De vloer doe je als laatst.
Zorg voor een juiste kamertemperatuur
Hoe hoger de kamertemperatuur, hoe sneller je verf droogt en hoe meer kans op strepen in je verfwerk. Bij een temperatuur tussen 10°C en 20°C zit je goed. Schilder bij voorkeur niet als het vriest of tijdens een hittegolf.
Met een simpel trucje zijn strepen in je schilderwerk verleden tijd en zul je streeploos verven. Door te zorgen voor een gelijkmatige zuiging van de ondergrond, het aanbrengen van een voldoende laagdikte en het werken van nat-in-nat kan het niet meer misgaan en kun je een muur verven zonder strepen.
Met 1 liter Flexa Strak op de Muur dek je naar schatting 10m², afhankelijk van de structuur en zuiging van de ondergrond. De muurverf van Flexa is stofdroog na circa 1 uur en weer overschilderbaar na 4-8 uur. Dit is afhankelijk van de temperatuur waarin je schildert.
Verf droogt niet op meubels
Als de verf plakkerig blijft en niet volledig wil drogen, is er altijd een reactie die voortkomt uit de ondergrond of de omstandigheden. Eén van die oorzaken kan liggen aan het niet goed ontvetten van het oppervlakte. Dit effect zie je vooral bij het verven of lakken van meubeltjes.
Niemand heeft zin om te schilderen in de regen en ook voor het schilderwerk is dit niet ideaal. Schilderen wanneer het regent wordt dat dan ook sterk afgeraden. Wat we wel aanraden, is om minimaal 24 uur voor het gaat regenen, het schilderwerk te laten drogen.
Wat is het verschil tussen muurverf en latex? Het antwoord is simpel: er is geen verschil!Deze producten zijn namelijk hetzelfde.De een noemt het muurverf, de andere latex.
Belangrijk is om niet halverwege de muur te stoppen, omdat dit zichtbaar kan zijn in het eindresultaat. Schilder de hele muur in één keer af voor een consistente en professionele uitstraling.
Zoek je een muurverf die wit en dekkend is, dan kun je kiezen voor deze Histor Monodek Muurverf – White. Deze dekkende witte muurverf is van een hoge kwaliteit, goed afwasbaar, geurarm en oplosmiddelvrij. Ook Histor Monodek Revolution – Muurverf is een aanrader.
De droogtijden van latex: binnen enkele uren na het opbrengen is de latex stofdroog, na 6 uur overschilderbaar. De latex dient daarna overigens nog wel volledig uit te harden, dat duurt enkele weken.
Bij een test van het programma Radar kreeg deze Sikkens Alpha Projecttex het hoogste cijfer. Daarnaast is deze Flexa Powerdek Muren & Plafonds Muurverf een in één keer dekkende latex die voor een streeploos eindresultaat zorgt.
Per uur kunnen professionele schilders gemiddeld 10 tot 15 m2 van verf voorzien. Bij doe-het-zelvers ligt de gemiddelde snelheid iets lager, maar dit verschilt van persoon tot persoon. Bovendien kan de snelheid van het verven per klus verschillen.