Te grote porties, te veel rauwe (droge) of ongare havermout eten, kan leiden tot verstoppingen in je darmen.... Je darmen zijn op zo'n moment niet meer in staat om de hoeveelheid voedsel te verwerken, doordat de ongekookte havermout vocht aantrekt en een grote brok vormt.
De inname van een kleine hoeveelheid per dag kan geen kwaad. Het veelvuldig binnenkrijgen van fytinezuur remt de opname van mineralen als magnesium, ijzer, calcium en zink. Als er een overdaad aan fytinezuur aanwezig is, dan hebben deze mineralen geen schijn van kans.
Havermout bevat aardig wat vitaminen (vooral B-vitaminen), mineralen en antioxidanten. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat vezels uit haver het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verlagen. In de haverkorrel zit wat olie, die voor 80% uit onverzadigde vetzuren bestaat.
Havermout houdt je darmen gezond
Havermout is erg goed voor je spijsvertering omdat het veel vezels bevat – en dat is altijd een feest voor je darmen.
Het is wetenschappelijk aangetoond dat bètaglucanen uit haver het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verlagen. Als je er tenminste genoeg van binnenkrijgt. Je moet namelijk 75 gram havermout per dag eten (zo'n 2 porties) om aan de benodigde hoeveelheid bètaglucanen te komen.
Kun je beter havermout eten dan brood? Havermout levert net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Daarom kun je haverproducten prima gebruiken als je een keer iets anders wilt dan brood. Maar je kunt brood beter niet volledig vervangen door havermout.
Brinta en havermout zijn beide gezond. Ook zijn ze allebei een goede basis voor een voedzaam ontbijt. Brinta bevat iets meer eiwitten, havermout bevat iets meer vet. In tegenstelling tot havermout bevat Brinta gluten.
Breng 200 ml melk in een pan op middelhoog vuur aan de kook en voeg al roerende 4 á 5 eetlepels havermout (ca. 50 gram) toe. Draai het vuur laag en laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken.
De minste calorieën vind je in de havermout van Leev, de meeste calorieën in de havermout van Smaakt. De producten van AH en Quaker zitten daar netjes tussen.
Er zijn leveringsproblemen. Men verwacht dat rond half januari de havermout weer in de schappen ligt.
Havermout heeft één groot voordeel: het bevat zogenaamde 'bètaglucanen', oplosbare vezels die extra veel vocht opnemen in de darmen. Daardoor kan havermout het slechte cholesterol in het bloed binden en verlagen.
Het bevordert de stoelgang
Het helpt om goed, gezond en vezelrijk te ontbijten. Laat havermout daar nu precies de perfecte basis voor zijn. Waarom zijn vezels eigenlijk zo belangrijk voor de stoelgang? Ze houden de darmen wakker en houden vocht vast, waardoor de ontlasting meer volume krijgt.
In havermout zit ook het antinutriënt fytinezuur. Als je van dit stofje een te grote hoeveelheid binnenkrijgt, kan dat zorgen dat magnesium, calcium, zink en ijzer minder goed in je lichaam opgenomen worden. Een beetje oppassen dus, als je een fanatieke havermoutliefhebber bent.
Een kommetje havermout (6 eetlepels) met water levert slechts 115 kcal. Voeg je melk toe, dan wordt het iets calorierijker door de vetten en suikers die van nature in de melk zitten. Havermout eten houdt je bloedsuikerspiegel stabiel waardoor je minder last hebt van suikerdips.
70 gram havermout
Uit onderzoek is gebleken dat 70 gram hierbij het magische getal is. Eet je dagelijks zo'n portie, dan heb je 20% minder kans op het krijgen van kanker en 23% minder kans op het hart- en vaatziekten. Dat bleek uit een grote meta-analyse van de universiteit van Harvard.
In principe kan havermout zo gegeten worden. Net als andere (volkoren)granen, noten, groenten, zaden en peulvruchten, bevat het fytinezuur. Fytinezuur is een vorm waarin planten fosfor opslaan. Dit zuur is licht schadelijk voor mens en dier.
De meeste darmen hebben er geen moeite mee rauwe havermout te verteren. Ik hoor heel soms wel eens dat mensen het zwaar op de maag vinden liggen. Maar dit zijn uitzonderingen en dit gevoel verdwijnt meestal na een paar keer eten. Dus het is ook geen enkel probleem om het bij yoghurt te eten.
Havermout en afvallen
Havermout bevat veel koolhydraten. Wanneer je wilt afvallen, moet je juist je hoeveelheid koolhydraten beperken en vooral producten kiezen met veel eiwitten en gezonde vetten. Maar: de koolhydraten in havermout worden langzaam verwerkt, waardoor je bloedglucose niet heel sterk piekt (26).
Wil je een gezond ontbijt om af te vallen, dan let je op de calorieën die het ontbijt bevat. Je zult dan kunnen terugvallen op ontbijtjes op basis van yoghurt, kwark of fruit. Bijvoorbeeld een powersmoothie met alleen de ingrediënten banaan, sinaasappel, aardbeien en magere yoghurt.
Mager vlees of vis, zoals kipfilet of pangasiusfilet, zijn goed geschikt voor gewichtsverlies. Vetarme kwark, eieren en magere kaas, zoals emmentaler, zijn ook lekkere en goede eiwitbronnen. Bij plantaardige eiwitbronnen heb je het over peulvruchten. Erwten, sojabonen, maïs of linzen zijn het meest geschikt.
Havermout is gezond en geschikt om te eten als ontbijt. Het is eenvoudig te bereiden en een goede bron van vitamines, mineralen en antioxidanten. Dankzij de eiwitten en grote hoeveelheid oplosbare vezels levert havermout veel gezondheidsvoordelen op en geeft het je lang een verzadigd gevoel.
TIP: Wanneer je havervlokken gebruikt, laat deze dan eerst een nachtje wellen. Dat maakt ze makkelijker verteerbaar én sneller gaar!
Fruit & zuivel
Fruit is licht verteerbaar en verlaat gemiddeld met een uur weer de maag. Combineer je fruit met andere productgroepen dan leidt dit meestal tot gasvorming en een opgeblazen gevoel. Vooral zure vruchten combineren heel slecht met melk en yoghurt. Gekookt fruit kan wel weer.
Havermout kunt u zowel warm als koud eten.