Medewerkers vertrekken voor een aanzienlijke deel omdat ze eenvoudigweg niet voldoende tijd krijgen om het werk dat er van hen verwacht wordt te doen. Daarom is er nauwelijks ruimte om iets extra's te doen voor cliënten of collega's. Verder is het werk soms fysiek of mentaal te zwaar.
Werkdruk en onvoldoende ondersteuning door het management blijven de belangrijkste redenen voor zorgmedewerkers om hun baan op te zeggen, ondanks dat dit al langer erkend wordt.
Oorzaken personeelstekort in de zorg
Dit komt onder andere door de hoge werkdruk. Door het tekort aan zorgpersoneel komt er veel werk te liggen op de schouders van de huidige zorgprofessionals. Deze hoge werkdruk kan leiden tot ziekteverzuim, een andere oorzaak van het personeelstekort in de zorg.
Slechte prestaties door de vingers zien. Het frustreert ambitieuze werknemers als slechte prestaties van collega's worden getolereerd. Het legt de lat lager en dit werkt demotiverend voor goede werknemers. Zorg ervoor dat de zwakkere schakels hun collega's niet naar beneden halen.
Op dat moment ga je als werknemer overwegen of het tijd is om een andere baan te gaan zoeken. Werknemers die uitdaging vinden in hun job, of er actief naar zoeken, en zich niet vervelen, blijven meestal langer voor hetzelfde bedrijf werken.
Van een gebrek aan betrokkenheid en slecht leiderschap, tot een onsuccesvolle onboarding, een mismatch van vaardigheden en rol en stress, de redenen waarom uw werknemers de organisatie zullen verlaten heeft te maken met een gebrek aan ondersteuning.
Je kunt veel redenen bedenken waarom je de overstap wilt maken, zowel positief als negatief. Misschien wil je een volgende stap in je carrière zetten, meer salaris, meer vrijheid, voel je je ondergewaardeerd, wordt het werk je te zwaar of voel je je niet meer op de juiste plek voor welke reden dan ook.
Instroom: de juiste match
Ongewenste uitstroom kun je beperken door aandacht te besteden aan de juiste instroom van medewerkers; de juiste match tussen het bedrijf en de medewerker. Besteed zorgvuldig aandacht aan het wervings- en selectieproces.
Een gezond verloop onder je medewerkers zorgt voor een frisse energie binnen je organisatie. Een gemiddeld verloop van ca. 10% kan als 'goed' bestempeld worden. Een verloop van 10% kan als goed bestempeld worden.
Lekker bonden met collega's
Wie nog steeds denkt dat de teamspirit er niet toe doet, heeft het mis. Uit een onderzoek van het CBS blijkt dat medewerkers 11 arbeidsomstandigheden als belangrijk ervaren bij hun werkgever. Hierbij staat een prettige werksfeer met stip op nummer 1 gevolgd door goede managers.
Problemen in de zorg Op dit moment zijn er in ons land grote problemen in de zorg: een tekort aan huisartsen, verpleegkundigen, tandartsen; te lange wachtlijsten voor operaties, voor thuiszorg… Eigenlijk teveel problemen, zeker voor een ver ontwikkeld en goed welvarend land als Nederland.
De zorg is op dit moment een van de sectoren met het grootste personeelstekort: er staan 61.000 vacatures open, bleek deze week uit nieuwe cijfers. In 2019, dus voor corona, gaven werkgevers in de zorg al aan dat 7 op de 10 vacatures moeilijk vervulbaar zijn.
Het tekort aan personeel zorgt in bijna alle sectoren voor een hogere werkdruk voor het personeel. Vooral in de sectoren cultuur, sport en recreatie, vervoer en opslag, de horeca en de handel ervaren ondernemers extra werkdruk voor het personeel als belangrijkste gevolg van het personeelstekort.
Maar liefst 85 procent van de mensen die in de zorg werken, kampt met fysieke problemen. Daarnaast zorgt de psychosociale belasting ervoor dat 62% van de zorgmedewerkers ervaart dat hun privéleven onder het werk lijdt. Dit leidt tot verminderde arbeidsproductiviteit en ziekteverzuim.
In 2021 verlieten 27000 medewerkers de zorg. Laura (28) was een van hen: ze verliet het ziekenhuis om te gaan werken als jeugdbeschermer. Het gebrek aan autonomie brak haar op.
Betrokken medewerkers leveren toegevoegde waarde aan de organisatie door onder andere hun vastberadenheid, proactieve ondersteuning, relatief hoge productiviteit en kwaliteitsbewustzijn. Daarnaast melden zij zich minder vaak ziek en zijn zij minder geneigd om de organisatie te verlaten.
We praten over een laag personeelsverloop wanneer een klein aantal werknemers je bedrijf binnen een bepaalde tijd verlaat. Een hoog personeelsverloop wil zeggen dat een groot aantal medewerkers je bedrijf binnen een bepaalde tijd verlaat. Het meten van het personeelsverloop kan veel inzichten opleveren.
Verloop is ook functioneel als slecht presterende medewerkers het bedrijf verlaten. Anders is het als verhoudingsgewijs grote aantallen sleutelfunctionarissen of goed presterende medewerkers het bedrijf verlaten. In dat geval is er sprake van disfunctioneel verloop.
Ongewenst verloop gaat over het vertrek van gewaardeerde werknemers. Wanneer het aantal vertrekkende werknemers hoog is ten opzichte van het totaal aantal werknemers in je bedrijf, spreek je van een hoog personeelsverloop. Als je die werknemers graag had behouden is het dus ongewenst verloop van personeel.
De uitstroom van medewerkers, omvat alle zaken die geregeld worden om het dienstverband te beëindigen. Dat kan door ontslag zijn, maar ook bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. De uitstroom kan ruimte geven voor nieuwe instroom, maar eventueel ook bijdragen aan het verlagen van (personeels-)kosten.
Uit onderzoek blijkt dat het vervangen van een medewerker 21% van het bruto jaarsalaris van die medewerker kost. Voor organisaties met een hoog verloop, lopen zo ook de kosten dus snel op.
Misschien kun je niet erg goed opschieten met je baas, wil je meer geld verdienen of heb je net een vervelend beoordelingsgesprek achter de rug. Het zijn stuk voor stuk legitieme redenen om op zoek te gaan naar een nieuwe baan.
18 maanden is een sociaal geaccepteerd minimum voor het uitvoeren van een baan. Het suggereert dat je minstens één volledige beoordelingscyclus hebt overleefd. De evaluatie vindt jaarlijks plaats en werkgevers evalueren meestal niet voor de proefperiode is afgerond. Dat is waar de 18 maanden vandaan komen.