Te vaak of intensief je gezicht reinigen
Je maakt zo je natuurlijke huidbarrière kapot en verwijdert ook de bacteriën die juist goed zijn voor je huid. Reinig je gezicht dan alleen 's avonds met een milde cleanser op melk- of oliebasis. In de ochtend kun je alleen met lauw water je gezicht reinigen.
Volgens dermatologen en deskundigen moeten we ons gezicht twee keer per dag wassen. Meer dan drie keer het is onnodig en kan de pH-balans van je huid en z'n natuurlijke glans verstoren. Vaker schoonmaken wordt alleen aangeraden als je een heel vette huid hebt.
Een goed gereinigde huid neemt de werkstoffen in je huidverzorgende en huidverbeterende producten veel beter op. Dat betekent dat deze werkstoffen hun werk alleen optimaal kunnen doen na een goede gezichtsreiniging. En dat is precies wat je wilt bereiken.
4. De huid wassen met water, is dat niet genoeg? Water lost vet en make-up niet op, dus dat zal zeker niet voldoende zijn voor een vette huid of het verwijderen van make-up. Maar ook voor een droge/vochtarme huid is het gebruik van alleen water niet ideaal.
“Als je een vette huid hebt en je wast je gezicht niet, kan je een dramatische toename van puistjes zien. Als je een droge huid hebt en je je gezicht niet meer wast, kan je na een tijdje zien dat je huid er veel droger en doffer uitziet.”
Wanneer je koud water gebruikt, openen je poriën zich niet goed, wat als gevolg heeft dat het vuil niet goed weggespoeld kan worden. Je kunt je gezicht het beste wassen met lauw water.
Koud water verkleint de poriën
Poriën die eenmaal vergroot of opgerekt zijn, kunnen nooit meer kleiner worden. Ook niet door koud water. Toch kan het net lijken alsof je poriën gekrompen zijn, nadat je een koude plens water over je gezicht hebt gegooid. Dit komt omdat de temperatuur je bloedsomloop stimuleert.
Bij oppervlakkig reinigen maak je de buitenste huidlaag schoon: make-up en afvalstoffen van de huid verwijderen. Bij dieptereiniging wordt de huid veel dieper gereinigd, dan alleen de buitenste huidlaag. Hierbij wordt ook de hoornlaag van de huid verdund, en worden eventueel aanwezige puistjes en mee-eters verwijderd.
Met een serum en een dag- of nachtcrème breng je éérst het serum aan en daarna de crème. Een serum is zo samengesteld dat het zeer snel wordt opgenomen door de huid. Als de crème eerst wordt aangebracht, remt dat de opname van de actieve werkstoffen in het serum.
Eerst je dagcrème
In tegenstelling tot wat je veel op het internet leest, kun je het beste eerst je moisturizer aanbrengen, deze even goed in laten trekken en daarna pas je zonnebrandcrème.
Het gevaar van micellair water
In de vloeibare basis zitten 'vuillokkers' die je micellen noemt, ze trekken onzuiverheden uit je huid. “Het probleem is niet het micellaire water zélf, wel dat-ie op je huid blijft omdat het meestal leave-on formules zijn.”
Vaak wordt gezegd dat zeep niet goed is voor je huid en dat je je gezicht er niet mee moet wassen. Zeep zou de huid uitdrogen. Dat klopt zeker als het gaat om 'gewone' zeep. Dit is namelijk te agressief voor je huid.
De aanmaak van elastine en collageen in de huid wordt bij het ouder worden steeds minder. Hierdoor wordt de huid minder elastisch, dunner en kan zich minder aanpassen aan het onderliggende volume. Doordat ook de schedel krimpt en het onderhuidse volume afneemt, wordt de huid “te groot voor het gezicht”.
Vaseline kan droogtelijntjes verminderen maar bestaande rimpels niet. De enige echte antirimpelcrème is een zonnebrandcrème. Dit omdat 90% van de huidveroudering ontstaat door de zon! Als je nieuwe rimpels wilt voorkomen zou ik je willen adviseren je huid dagelijks te beschermen met een zonnebrandcrème.
Het belangrijkste is: was je gezicht na een work-out en was je gezicht 's morgens óf 's avonds als je een vettere huid hebt. Voor droge of gevoelige huid geldt dat je het éénmaal per dag, namelijk 's avonds, moet wassen.
Het is goed voor uw huid
Koud douchen zorgt er daarentegen voor dat onze poriën vernauwen, waardoor er minder vuil in gaat zitten. Dit voorkomt ook vlekken en acné. U zult zien dat uw huid er beter en strakker uit zal zien.
Droge, koude lucht
Hierdoor wordt de luchtvochtigheid in huis een stuk minder en daardoor de lucht droger. Dit kan leiden tot huidirritaties, een droge huid en eczeem. De droge lucht zorgt voor snellere uitdroging van de huid. Hierdoor kunnen scheurtjes en kloofjes ontstaan.
Minerale oliën zoals paraffine en vaseline leggen een ONNATUURLIJK vetlaagje op de huid waardoor de huid volledig afgesloten wordt. De huid wordt als het ware verstikt. Gevoelige huidzones zoals het gezicht of babybilletjes doe je dan ook geen plezier met een vet laagje.
Het koude weer bevordert de bloedcirculatie in zowel je gezicht als je lichaam, waardoor het zwellingen in het gezicht en rondom de ogen tegengaat. Weg wallen! Koud weer zorgt ervoor dat je poriën open blijven en maakt ze daardoor minder zichtbaar.
Plaatselijk douchegel, zeep of schuim gebruiken is het antwoord, maar alleen water is ook goed. Je oksels kun je zonder problemen wassen, maar de rest van je lichaam niet te vaak. Het wordt er droger en gevoeliger van, en ook je huidbarrière heeft eronder te lijden.