Extra smaak, extra mals Traditioneel wordt marinade gebruikt om taai vlees soepeler te maken. Maar marineren is net zo geschikt voor mals vlees, vis of groenten. Door je ingrediënten in een kruidige vloeistof te laten marineren, nemen ze het aroma van de marinade over en krijgen een extra heerlijke smaak.
Marineren is het insmeren en of inmengen van een smaakvolle vloeistof op het vlees zodat het vlees lekkerder wordt, malser wordt en mogelijk ook beter houdbaar. Dit pas je toe op alle vleesdelen die je op smaak wil brengen waarbij de smaak echt in het vlees trekt en alle vleesdelen die je malser en sappiger wilt maken.
Een marinade (met wijn, azijn, kruiden, groente als basis bijvoorbeeld) geeft vlees onder andere een extra geurig karakter. Als u vlees marineert, moet u het wél in de koelkast bewaren. De bacteriën zijn in staat om in zo'n kruidige, zure vloeistof te overleven.
Te lang marineren kan er echter ook voor zorgen dat het vlees aan de buitenkant te zacht wordt en daardoor een beetje sponzig kan aanvoelen. Dat is goed bij stoofvlees, maar niet bij een lekker kalfsoester of varkenshaas. Voor kleine stukjes kan je 4 uur als max aanhouden en voor groot vlees 6 uur.
Het zuur in de marinade kookt de vis zonder dat er warmte aan te pas komt! Gooi gebruikte marinade weg. Alles wat in contact is gekomen met rauw vlees mag je niet hergebruiken. Marineer in een hersluitbaar plastic zakje.
Het is belangrijk om bij een natte marinade om altijd zuren zoals azijn, sap van citroen, wijn, karnemelk of (onze favoriet) yogurt toe te voegen. De zuren in marinades verzwakken het spierweefsel, bindweefsel en eiwitten, dit zorgt voor malser vlees.
Door olie toe te voegen aan je marinade, krijgt je stukje vlees of vis niet alleen extra veel smaak, je voorkomt ook dat het uitdroogt én je kunt na het marineren meteen aan het bakken of grillen gaan. Heel wat oliën uit ons assortiment zijn prima geschikt voor je marinades.
Een goede marinade bevat olie. Hierbij kan het gaan om verschillende soorten olie, maar olijfolie valt voor velen toch wel onder de favorieten. Een lichte olie is altijd het best, waarbij je kiest voor een variant die mono- en/of diglyceriden bevat.
Laat de marinade dan lang staan. In het algemeen geldt dat de smaak na 18 uur maximaal is ingetrokken. Dat weerhoudt ons er niet van om vlees soms stiekem na een half uur al in de oven te doen. Ook heel lekker, maar het kán intenser.
Laat de kipfilet minimaal 1 uur, maar het liefst langer in de marinade. De gemarineerde kipfilet kan je op deze manier maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. BEREIDEN: Haal het vershoudbakje uit de koelkast en zet op tafel.
Bij een minder geconcentreerde marinade is het goed om uit te gaan van minstens een uur. Maar marinades die hoog in de zuren zitten, of pekelbadjes met ruim zout wil je niet langer dan 8 uur hebben staan als je bijvoorbeeld kipfilet gaat bakken.
Azijn. Verschillende soorten azijn geven vlees een malse textuur en een lekkere smaak. Denk aan appelazijn, balsamico of wijnazijn.
Traditioneel wordt marinade gebruikt om taai vlees soepeler te maken. Maar marineren is net zo geschikt voor mals vlees, vis of groenten. Door je ingrediënten in een kruidige vloeistof te laten marineren, nemen ze het aroma van de marinade over en krijgen een extra heerlijke smaak.
Hoe gebruik ik de vlees marinade? Ons advies is om 100 tot 150 gram te gebruiken per kilogram vlees. Smeer de marinade over het vlees en wrijf het in.
De perfecte marinade bestaat uit een mix van smaakmakers zoals kruiden en specerijen en een zuur ingrediënt als citroen, wijn of azijn of zelfs zuivelproducten. De zure ingrediënten zijn nodig om de taaiste cellen af te breken.
Neem tussen de 50 en 75 gram zout per liter water. Kook een halve liter water en los hier het zout en de suiker in op. Op dit moment kunt u ook de overige kruiden toevoegen. De suiker in ons basisrecept zorgt voor het beter bruineren van het vlees.
Heb je vlees gemarineerd, dan is het van groot belang dat je de marinade na het marineren weggooit, het product goed afdroogt en het op hoog vuur aanbakt. Zo blijft de smaak van je marinade het best behouden.
Rode wijn, azijn en het sap van citrusvruchten
Dit zijn zure vloeistoffen die de spiervezels in het vlees verzachten, ze voegen tevens ook smaak toe aan het vlees. Gebruik de citrusvruchten citroen of limoen. Azijn kan appelcider, balsamico of gewone azijn zijn.
Door vlees te laten rusten zullen de vleessappen zich na het bakken weer verdelen door het vlees. Rusten zorgt daarom voor een betere smaak en malser vlees. Vlees kun je simpelweg inpakken in aluminiumfolie en gewoon even laten liggen. Een steak zul je zo'n 5 a 10 minuten moeten laten rusten.
Verschil tussen dry rub en natte marinades
De benaming zegt het misschien al wel: natte marinades worden gemaakt op basis van olie of water en bevatten vaak een soort zuur (citroensap, yoghurt), terwijl een dry rub volledig uit droge ingrediënten bestaat.
Marineer de kip minimaal 2, maximaal 24 uur. Of je nu kippenvleugels of kippenborst bereidt, zorg ervoor dat je olijfolie gebruikt. Veel knoflook gebruiken is één van de geheimen van het marineren. Er is veel knoflook of knoflookpoeder in het heerlijke kippenvlees dat we eten als we uit eten gaan.
Je gebruikt je marinade tijdens het bakken
Ze gebruiken de overgebleven marinade om tijdens het bakken over het vlees te gieten voor extra smaak. Doe dit vervolgens nooit meer, vooral niet als er rauwe kip in heeft gelegen. Om salmonella en andere bacteriën te voorkomen, maak je voortaan gewoon twee kommetjes marinade.
Marineren is een kooktechniek. Men laat gedurende bepaalde tijd groente, vis, of vlees trekken in gekruide vloeistof (marinade). Meestal is een marinade aan de zure kant. De bedoeling is om de producten malser te maken en smeuïger van smaak.