Je kan de kwast bewaren door deze bijvoorbeeld in de verf te laten staan (mits je het verfblik of de emmer weer goed kan afsluiten). Of je kan de kwast bewaren in huishoudfolie. Het is dan wel belangrijk dat er zo weinig mogelijk lucht bij kan komen en dat je de kwast bewaren kan op een koele plaats.
Voeg 2 theelepels wasverzachter in een glas water - laat de kwasten 10 minuten weken en spoel ze daarna heel goed uit met warm water! De wasverzachter maakt de kwasten heel zacht en lost ook de zo opgedroogde verf in de kern van de kwast op, die nu heel gemakkelijk kan worden uitgespoeld.
Na het verven verpak je kwasten het beste in huishoudfolie of in een afgesloten plastic zakje. Bewaar de kwasten het liefst op een koele plaats. Zo zijn ze de volgende dag nog goed en kun je er gemakkelijk mee verven.
Kwasten en verfrollers bewaren
Dan hoef je deze niet grondig schoon te maken. Wikkel om het uiteinde van de kwast of verfroller aluminiumfolie en bewaar deze in een luchtdichte plastic zak. Plak wat tape om het handvat en bewaar de plastic zak met kwasten en verfrollers op een droge plek gedurende maximaal twee dagen.
Kwasten die gebruikt zijn in een terpentine verdunbare verf kan je makkelijk een tijdje in een pot met water bewaren. Wel een kunststof pot want metaal gaat snel roesten. Als je weer ga schilderen sla je het water er uit, werk hem goed in de verf en klaar voor gebruik.
Schilders adviseren soms om nieuwe kwasten eerst in lijnolie te bewaren. Maar de meest praktische tip is door een nieuwe kwast eerst te gebruiken bij het aanbrengen van een laag grondverf. Na gebruik moet je natuurlijk wel de kwast wassen.
Varkenshaar kwasten gebruikt men voor terpentine gedragen verf, omdat de haren wat stugger zijn. Acryl kwasten hebben soepele haren en dit maakt ze ideaal voor het verven met watergedragen verf. Er zijn varkensharen kwasten speciaal voor verf op terpentinebasis.
Een oplossing voor het behoud van uw kwasten is door ze in de rauwe Lijnolie te zetten. Een laagje rauwe lijnolie in een pot en de kwasten er gebruikt in zetten. Mocht u een volgende keer de kwasten willen gebruiken, veeg deze dan goed schoon met een katoenen doek.
Het opbergen van je schone kwasten kun je het beste doen in een speciale make-up etui/case/cup. Afhankelijk van wat jij fijn vindt. Op Boozyshop vind je veel betaalbare oplossingen. Natuurlijk kun je ook een oude toilettas of etui gebruiken.
Schilderen met een kwast.
Doop een kwast in tot ongeveer 1/3 van de haarlengte. Strijk de kwast niet af. Door de kwast te draaien, druipt de verf niet. Houd een kwast vast als een pen, maar druk niet te licht; werk de verf met lange soepele streken a.h.w. in het hout.
Als ik klaar ben met schilderen, hoe kan ik dan het beste mijn kwast en/of roller bewaren voor de volgende dag? De kwast en/of roller luchtdicht in een plasticzak of aluminiumfolie wikkelen, de volgende dag zijn deze dan weer te gebruiken. Anders de kwasten reinigen, nawassen met groene zeep en stofvrij opslaan.
Het is goed mogelijk om verfrollers opnieuw te gebruiken wanneer je ze op de juiste manier schoonmaakt. Na het schilderen moet je de roller goed uitspoelen met water. Let daarbij wel op bepaalde milieuvoorschriften. De verf die uitgespoeld wordt, is chemisch afval.
Acryl penselen
Gebruik penseelreiniger voor het reinigen van alle acrylpenselen. Gebruik nooit aceton. Zelfs maar een wassen in aceton kan de haren uitdrogen en hun prestaties beïnvloeden. Aceton ontdoet de borstel van de natuurlijke vocht.
Schraap eerst de overtollige verf van je kwast aan de rand van je verfblik of -emmer. Gebruik eventueel een roerhoutje of plamuurmes om zoveel mogelijk verf van de kwast te verwijderen. Hierna kun je de verfkwast schoonmaken in een emmer of pot (bijvoorbeeld een augurkenpot) met lauwwarm water en groene zeep.
Hoe aan te brengen
Schenk Kwastenreiniger in een glazen pot of metalen blik (niet in plastic). Doop de kwast geheel in de Kwastenreiniger. Laat 3 minuten inwerken en masseer de haren. De kwast in een doek goed uitknijpen.
* Het te behandelen oppervlak kun je goed beschermen / impregneren door aan de gekookte lijnolie zo'n 20 % tot 30 % terpentine toe te voegen. De terpentine zorgt ervoor dat het lijnolie diep intrekt. Hoe meer terpentine, hoe dieper de indringing. De terpentine verdampt, waarna het lijnolie achterblijft.
Schenk dan een kleine hoeveelheid terpentine in een klein schoon potje of blikje en druk de kwast tegen de zijkanten zodat de terpentine tot onderaan de haren komt. Laat de kwasten twee uur weken. Droog ze vervolgens af met een schone doek en bewaar ze op een droge plek.
Wat is het verschil tussen rauwe en gekookte lijnolie? Wat is het verschil tussen rauwe en gekookte lijnolie? Gekookte lijnolie is een olie die sneller opdroogt en er mooier uitziet. Rauwe lijnolie kan weer beter tegen vocht, maar is niet weerbestendig, terwijl gekookte lijnolie dat wel is.
Waterverdunbare verf
Als u verf op waterbasis (acryl) heeft, kunt u doorgaans zowel kwasten met kunststof / synthetische haren, als ook kwasten met dierenharen gebruiken.
De meest gebruikte kwasten zijn de ronde kwasten of ook wel patentpunt kwasten genoemd. Deze zijn ook weer in verschillende soorten en maten te verkrijgen. Professioneel schilders hebben veelal voorkeur voor een kwast met varkensharen.
Het schilderen van muren en plafonds
Voor het aanbrengen van muurverf of latex kun je het beste een kwast gebruiken voor de hoeken en randen voor een zo strak mogelijk resultaat. Gebruik hiervoor een blokkwast of een bokkenpoot.
De ronde kwasten: met de ronde kwasten kun je hoeken en kieren eenvoudig schilderen. De soort verf maakt hierbij niet uit. De ovale kwasten: deze kwasten worden vaak gebruikt bij het aanbrengen van beits of bij het schilderen van grote oppervlaktes. Nieuwe kwasten hebben altijd last van 'haaruitval'.
Blaasvorming door luchtinsluiting
De pas aangebrachte nog natte verflaag sluit de porien af met als gevolg dat lucht ingesloten wordt. Vervolgens schijnt de zon erop en/of de buitentemperatuur stijgt sterk. Door de warmte zet de lucht uit en kunnen blaasjes in de verflaag, ook wel verffilm genoemd, ontstaan.
De platte kwast, ook wel een brede kwast genoemd, is geschikt voor het schilderen van grotere oppervlakken. Zo is de kwast ideaal om vlakke deuren of bijvoorbeeld tuinhuisjes mee te schilderen. De platte kwast is geschikt voor het verwerken van synthetische en watergedragen lakken en beitsen.