Wil je de taugé roerbakken dan is het goed om deze eerst even onder de koude kraan af te spoelen. Het is belangrijk dat de taugé voor het serveren even kort verhit wordt. Dit doodt eventuele aanwezige bacteriën. Verhitten kun je doen door het te overgieten met kokend water, te blancheren of mee te bakken in de pan.
Zo zit taugé vaak in de wokgroente-mixen van de supermarkt. Daarnaast kun je ook gemakkelijk zelf een zakje taugé aan je eigen roerbakmaaltijd toevoegen. Bij wokken of roerbakken is het belangrijk dat je de taugé pas als laatste in de pan doet en deze nog 1 of 2 minuten mee bakt. Zo blijft de taugé lekker knapperig.
Bewaar taugé altijd gekoeld en afgedekt. Het bewaaradvies van taugé is 2-7 °C. De gemiddelde temperatuur van een koelkast is 4 °C.
Rauwe taugé heeft een fijne crisp en kun je prima rauw eten. Er bestaat echter wel de kans dat kiemgroente (zoals bijvoorbeeld taugé) besmet is met bacterien als salmonella. Zorg ervoor dat je je de taugé van te voren goed wast en even onderdompelt in heet water, hitte dood namelijk deze bacteriën.
Bewaren. Taugé kun je 1-2 dagen bewaren in de koelkast.
Je kunt deze handeling ook achterwege laten, maar spoel taugé voor gebruik wel altijd eerst met kokend water af. Taugé is een groente waarop vaak ziekmakende bacteriën zoals Salmonella voorkomen. Lekkere recepten met taugé vind je volop op onze websiete.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het product is slap of verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Taugé is rijk aan vezels
Nog een belangrijk voordeel: taugé bevat veel vezels. Voedingsvezels zorgen voor een gezonde werking van de darmen, een goede spijsvertering en een verzadigd gevoel na de maaltijd. Daarnaast verminderen voedingsvezels het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.
Taugé is een bron van folaat (vitamine B11) en bevat volop vezels. Folaat is in je lichaam betrokken bij de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder je witte en rode bloedcellen. Ook draagt folaat bij aan het goed functioneren van je geheugen en helpt het je weerstand goed te houden.
Taugé en alfalfa zijn voorbeelden van kiemgroenten. Groente eten geeft veel voordelen voor de gezondheid en verlaagt het risico op chronische ziekten. Kiemgroenten bevatten vezels en voedingsstoffen en maar weinig calorieën. Op kiemgroenten kunnen bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E.
Een andere optie is de taugé invriezen. Blancheer de groente eerst, laat goed afkoelen en doe de taugé in een plastic zakje of bakje. Ingevroren is taugé maximaal 12 maanden houdbaar.
Taugé is een kiemgroente en de spruit van de mungboon. De mungboon is een klein, groen boontje dat meestal uit Azië komt. Je herkent taugé aan de frisse, witte steeltjes en knapperige bite. Taugé is een onmisbare groente in de Aziatische keuken.
Ondanks dat je vrijwel direct aan de Aziatische keuken denkt komt de meeste taugé gewoon uit Nederland. Dat neemt niet weg dat er alsnog taugé geïmporteerd wordt uit Azië en Afrika. Het liefst eten we zo vers en lokaal mogelijk, dus kijk altijd op de verpakking waar de kiemgroente vandaan komt.
Taugé is een lekkere knapperige groente in salades en roerbakschotels. Hoe je taugé kunt schoonmaken zie je in de video. Is het je te veel werk? Je kunt deze handeling ook achterwege laten, maar spoel taugé voor gebruik wel altijd eerst met kokend water af.
Taugé is rijk aan vitaminen C, B1, B2, B6 en B11, aan de mineralen Kalium, Calcium, Fosfor, Ijzer, Magnesium, Koper en Zink. ÉN… Aan anti-oxidanten (zoals vitamine C)! Taugé bevat na 8 dagen ontkiemen bijvoorbeeld al bijna 24 keer meer vitamine C dan het originele mungboontje waar hij uit ontkiemt is!
Sojascheuten, ook wel gekend onder de naam taugé, zijn de malse, knapperige kiemen van de groene mungboon. Het is een algemene misvatting dat deze kiemen de scheuten zijn van sojabonen. Ze worden vaak gebruikt in de Aziatische keuken, onder andere in loempia's en wokgerechten.
Op kiemgroenten als taugé of alfalfa, kunnen schadelijke bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E.coli. Deze bacteriën worden gedood door hitte. Door taugé en andere kiemgroente onder te dompelen in kokend water of mee te wokken met de maaltijd, voorkom je een voedselinfectie.
Taugé bevat nauwelijks calorieën en is rijk aan voedingsstoffen. Dat is de ideale combinatie voor een gezond gewicht. Je kunt de kiemgroente dan ook vrijwel onbeperkt eten, zelfs als je aan het afvallen bent.
Taugé doet qua smaak denken aan Chinese kool. Deze groente wordt veel gebruikt in Indische en Chinese gerechten. Het wordt aangeraden Taugé altijd even schoon te spoelen voor gebruik. Wanneer taugé rauw wordt gebruikt, dompel dan de groente even kort in kokend water om onder andere de salmonella bacterie te doden.
Bij PDS is er een duidelijk verband tussen voeding en klachten. Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Verklevingen bestaan uit inwendig littekenweefsel dat bijvoorbeeld ontstaan is door een operatie. Bij een nieuwe operatie, om de (sub)ileus op te heffen, kunnen dus weer nieuwe verklevingen ontstaan. Deze vorm van een darmafsluiting ontstaat wanneer de beweging van de darm ernstig vertraagd of afwezig is.
Taugé heeft een licht aardse smaak en is een perfecte drager van andere smaken. Zoals iedereen weet, kun je taugé erg goed met Aziatische smaken, zoals gember, shiitake, bosui, oestersaus, soja en andere producten met veel umami, combineren.
De meeste kiemen zijn te kwetsbaar om in te vriezen. Alleen taugé kun je invriezen. Blancheer de taugé voor het invriezen en gebruik het na ontdooien in roerbakgerechten.