De Monstera heeft voldoende licht nodig, om grote en gezonde bladeren te maken. Je kunt de bladeren met en zonder gaten zien als een ander soort blad: als de plant nog jong is (of te weinig licht krijgt) maakt hij juveniel blad, blad in de jeugd fase.
Monstera's groeien betrekkelijk snel. Dit betekent dat het altijd een goed idee is om een pot te nemen die iets groter is dan zijn wortels nu zijn. Dit geeft de plant veel ruimte om te groeien. Als je monstera het goed doet en consequent groeit, moet je hem ongeveer om de twee jaar verpotten.
Monstera Laten Klimmen. Om een Monstera goed te laten klimmen is het dus zaak een mosstok te plaatsen. Kies er een die op de groei is, dus een beetje een grote of kies voor de uitschuifbare mosstokken. Deze mosstok zet je in de aarde wanneer je de Monstera gaat verpotten.
De monstera is over zijn hoogtepunt heen
De potgrond raakt een keer uitgeput. Als je netjes voeding blijft geven, houdt de plant het heel lang vol: hij blijft groen en mooi. Maar de wortels raken op den duur zo vergroeid in de pot, dat hij geen ruimte meer heeft om te groeien.
Plaats de Monstera in de halfschaduw of op een lichte plek, uit direct zonlicht. Merk je dat blad klein en bleek is, of dat de plant tijdens het groeiseizoen (april-oktober) geen nieuw blad aanmaakt? Dan krijgt de Monstera waarschijnlijk te weinig licht, en kun je de plant beter wat dichter bij het raam plaatsen.
Monstera heeft ongeveer eens per week een flinke scheut water nodig – bij temperaturen boven de 20 graden wel twee keer per week. Ook is het goed om regelmatig vloeibare plantenvoeding mee te geven met het water. Doe dat ongeveer eens per maand in de winter, en eens per twee weken of eens per week in de zomer.
Maak bij een gietbeurt de grond licht vochtig. Tussen de gietbeurten door laat je de kluit bijna helemaal uitdrogen voor je weer water geeft. Waarschijnlijk heeft je (Philodendron) Monstera deliciosa in de lente en zomer één of twee keer per week water nodig en in de winter een keer per week.
Je kan in de zomermaanden om de twee weken wat extra plantenvoeding geven. In de herfst is het niet echt nodig en in de winter kan het zelfs slecht zijn voor de Monstera. Hij verbruikt dan niet zoveel energie en dan blijft al de voeding dus in de grond zitten.
De Monstera heeft de luchtwortels nodig om voedingsstoffen uit de lucht te halen of om te kunnen klimmen. Als het er echt heel veel worden (en ook te lang zijn) kun je een enkele wegknippen zonder echt schade toe te richten. Beter is om de luchtwortels in je voordeel te gebruiken, zoals je hieronder kunt lezen.
Om een Monstera te stekken moet je een blad hebben + stengel + luchtwortel. Knip 1 à 2 centimeter onder de luchtwortel. De luchtwortel kan heel lang zijn (soms wel een meter) of slechts als een knobbeltje de stengel uitsteken. Een lange luchtwortel kun je afknippen tot handzaam formaat (5 centimeter).
Monstera opbinden
Om te voorkomen dat de plant alle kanten op gaat groeien kun je er voor kiezen om een mosstok te plaatsen. Om zo min mogelijk wortels te beschadigen kun je het beste de mosstok plaatsen als je de plant gaat verpotten. Als je de takken van de Monstera gaat opbinden gebruik dan touw of wol.
De Monstera is een kamerplant die je laag kan houden als struik, maar hij is er ook op mosstok. De Monstera is van oorsprong een klimplant en daarom doet hij het uitstekend op een mosstok.
Je Monstera vindt het heerlijk op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Zorg er daarom voor dat de Monstera niet in direct zonlicht staat, maar wel op een lichte plek. Twee meter van een raam op het oosten, westen of noorden is perfect.
De prachtige grote bladeren zorgen ervoor dat deze plant een eyecatcher in huis wordt. Deze Monstera is 150 cm hoog en kan doorgroeien tot ongeveer 170 cm hoog. De potmaat van deze grote groene kamerplant is 27 cm. Hoe groter de bladeren zijn, hoe groter de gaten in de bladeren.
Ze zijn de nattigheid dus best gewend en kunnen jaren goed blijven groeien op water. Andere planten om op water te zetten zijn bijvoorbeeld de Monstera, Philodendrons, de graslelie, Syngonium, maar zelfs cactussen en vetplanten kunnen water staan.
Een Monstera kan je prima stekken op water. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is de afgeknipte stek in een glazen fles of potje te zetten. Vervang het water elke week om de stek van genoeg voedingsstoffen te voorzien. Na een aantal weken zullen de wortels vanzelf gaan groeien.
De luchtwortels kun je vaak op verschillende plekken op de stengel vinden. Dat komt omdat deze wortels in de natuur een heel andere functie hebben. Ze helpen planten namelijk met klimmen door vast te groeien aan bomen en muren om zo wat meer zonnestralen op te kunnen vangen.
Wat je kunt doen, als je de plant verder intact wilt laten, is je Monstera stekken en deze stekken, nadat ze goed geworteld zijn, in dezelfde pot planten. Zodra zij op de mospaal gaan groeien, worden de kale plekken weer opgevuld. Hiervoor heb je natuurlijk wel wat geduld nodig.
Gatenplant (Monstera)
Je kunt een gatenplant gerust op een donkere plaats neerzetten. Een lichtere plek vindt hij ook geen probleem, maar zorg dat de plant niet in direct zonlicht staat.
Af en toe een geel of bruin blad aan een Monstera is niet zo erg. Maar zijn er meerdere gele of bruine bladeren aan de plant, dan is het verstandig om meer of juist minder water te geven. Bruine bladeren wijzen over het algemeen op te weinig water. Terwijl geel blad een kenmerk is van te veel water.
Het belangrijkste is dat je ze genoeg licht en niet te veel water geeft. Plant de Monstera in een diepe pot met gaten in de bodem. Vul de pot met universele (turfvrije) potgrond of potgrond speciaal voor kamerplanten. Er moet minstens een laag van drie centimeter grond om de wortelkluit zitten.
Je kunt eenvoudig de mosstok verlengen. Ga allereerst op zoek naar nog een stok, buis of tak. Het liefste is de buis langer dan de mosstok die je nu al bij de plant hebt staan. Wikkel ook deze stok weer goed in de het mos.
Als de monstera een aantal jaar oud is, komen er allerlei vertakkingen tevoorschijn. Dit zijn luchtwortels die een plek zoeken om zich aan vast te hechten. Bind ze aan de stok en de plant zal mooi verder groeien in de hoogte. Zo kunt u de plant mooi in vorm houden.
Om de groei van de luchtwortels aan de mosstok te bevorderen is het belangrijk dat de mosstok continu licht vochtig is. De luchtwortels gaan dan op het vocht af en zullen zo in en rond de mosstok groeien.
Toch zien we af en toe een Monstera Deliciosa Variegata met witte vlekken verschijnen, vaak voor een hoge prijs. De witte vlekken op zo'n variegata exemplaar zijn het gevolg van een mutatie in de genen van de plant. Hierbij ontstaan twee verschillende opbouwen van chromosomen (A & B) in de plant.