Het beste houd je een maximale temperatuur van 40 graden aan. Bij hogere temperaturen kan het krimpen.
Katoen kan in de droger, maar houd wel rekening met de temperatuur. Wil je krimp voorkomen? Zet de droger dan maximaal op 40 tot 60 graden. Hogere temperaturen leiden tot meer krimp.
Een halfsynthetische stof zoals viscose kan krimpen en was je op maximaal 30 graden. Varianten zoals Modal en Lyocell (Tencel) hebben daar minder last van en kun je op maximaal 40 graden wassen.
Katoen krimpt het hardst vanaf 60 graden
Als je een kleine krimp wilt behalen verhit het water dan ook wat minder, gebruik een temperatuurmeter in het water in de pan, om er achter te komen wat de temperatuur is. Houd vervolgens 20-30 minuten deze temperatuur aan, en droog de kleding in de droger.
Kleding die je vaak draagt, zoals T-shirts, jeansbroeken en blouses was je op 40 graden. Kledingstukken uit katoen of polyester krijg je helemaal schoon op deze temperatuur. Ook de meeste donkere kleding, zoals jouw ultieme 'little black dress', was je op 40° C.
De Consumentenbond heeft getest hoeveel het oplevert als je op 30 graden je wasjes draait. Wat blijkt: je verbruikt de helft minder stroom als je de temperatuur omlaag draait. Een kleine, niet onbelangrijke, toevoeging: de was wordt ook een stuk minder schoon.
Deze stoffen verdragen warmte slecht. Hoewel 40 graden voldoende is om je ondergoed schoon te krijgen doodt deze temperatuur de bacteriën in je ondergoed niet. Het is dus aan te raden om je ondergoed eens in de zoveel tijd op 60 graden te wassen.
Katoen is een van de makkelijkste stoffen om te wassen. Het kan goed tegen hoge temperaturen. Wel kan katoen de eerste keer dat je het was iets krimpen. Voor kleurbehoud kun je het beste wassen op een maximale temperatuur van 40 graden.
Voorgekrompen katoen krimpt normaalgesproken maar 2-5%. Katoen dat niet voorgekrompen is kan wel 20% krimpen als je niet oppast. Dit geldt echter alleen voor 100% katoen. Katoen dat gemengd is met synthetische vezels of andere materialen kan meer of minder krimpen dan puur katoen.
Elke stof waar natuurlijke vezels in verwerkt zijn, hebben het risico te krimpen met wassen. Natuurlijke vezels zijn bijvoorbeeld katoen, zijde, wol, jute en linnen.
Polyester is warmtegevoelig, hoge temperaturen kunnen ervoor zorgen dat het smelt, krimpt of vervormt. Selecteer nooit het wasprogramma voor warm water of hoge temperaturen wanneer je de wasmachine, droger of strijkijzer gebruikt.
Het is goed om de t-shirts op een vrij lage temperatuur te wassen. Een temperatuur tussen de 30 graden en de 60 graden wordt meestal aangeraden. Wanneer u uw witte shirts op een te hoge temperatuur wast, kan het zijn dat de kleur vervormt en het kledingstuk zelf krimpt.
Was de kleding apart en voorkom de eerste keer dat het krimpt, door te wassen op maximaal 40 graden Celsius.
Handdoeken, vaatdoeken en beddengoed kun je het beste wassen op 60 graden bijvoorbeeld, terwijl de meeste kleding op 30 of 40 graden gewassen wordt. Op een zo laag mogelijke temperatuur wassen is beter voor het milieu! Met Seepje wordt je was zélfs schoon op 20 graden!
Er zijn verschillende manieren om kledingstukken uit te rekken die gekrompen zijn of gewoon te klein zijn. Gebreide stoffen als katoen, kasjmier en wol zijn het gemakkelijkst uit te rekken door ze te laten weken of er iets op te spuiten, aan de stof te trekken en het kledingstuk in kwestie aan de lucht te laten drogen.
Over het algemeen geldt: hoe warmer je wast, hoe meer bacteriën je doodt. Als je dus met hardnekkig vuil te maken hebt, is het verstandig om heet te wassen. Echter: te warm wassen kan slecht zijn voor je wasgoed, bijvoorbeeld doordat de kleuren vervagen of dat het krimpt.
Op 60°C wordt wasgoed niet alleen vlekvrij, maar ook nog eens hygiënisch schoon. Vooral handdoeken, beddengoed en vaatdoekjes zijn geschikt om op deze temperatuur te wassen. Je weet dan zeker dat alle bacteriën, schimmels en huismijt het niet overleven.
De meeste wasmiddelen doen hun werk namelijk prima bij 30 graden. Wel zo prettig, want een lage temperatuur betekent natuurlijk minder energieverbruik – fijn voor het milieu én voor je portemonnee! 30°C is ook de beste temperatuur voor tere stoffen als zijde en bepaalde wolsoorten zoals lamswol, kasjmier en angora.
Je kunt je ondergoed prima met ander wasgoed wassen. Houd wel rekening met de temperatuur: je handoeken en ondergoed samen wassen in de kookwas is niet zo'n goed idee. Maar boxers en sokken gaan bijvoorbeeld prima samen. Enne, kijk vooral ook even naar de kleur van de kleding die je samen met je ondergoed wast.
Doe ondergoed en sokken niet bij handdoeken of andere kledingstukken; de vieze geur van sokken en ondergoed kan doordringen in de handdoeken. Een nieuwe wasmachine kopen is doorgaans niet goedkoop, daarom moet je deze goed onderhouden.
Handdoeken en ondergoed samen wassen
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
Handdoeken wassen op zo'n 30 – 40 graden is voldoende. Zo worden ze goed schoon en gaan ze langer mee. Bij nieuwe handdoeken en bij erg vuile handdoeken kunt u wel kiezen om ze op 60 graden te wassen.
Een was op 40 graden kost overigens 20 eurocent. Wow, letten op de kleintjes levert je dus wel degelijk wat op!" Wil je toch een was draaien op 40 of 60 graden, gebruik dan de eco-stand. Dat is beter voor het klimaat én je portemonnee.