Renes behandelt verschillende 'giftige' psychologische factoren die ons parten spelen. “Duurzamer gedrag betekent bijvoorbeeld vaak dat we onze routines en automatismen moeten veranderen, en dat vergt veel van onze wilskracht.
Positieve emoties, zoals hoop, blijken meer steun voor milieubeleid op te leveren, en zelfs duurzaam gedrag te stimuleren. Andersom wekken negatieve emoties zoals angst en schaamte over het algemeen juist minder gedragsverandering op! Vliegschaamte is een treffend voorbeeld van een negatieve emotie.
Het gaat hierbij om economische, sociale en leefomgevingsbehoeften. Voorbeelden zijn een schoon milieu, biodiversiteit in de natuur, een hoogopgeleide en gezonde bevolking, goed werkende sociale netwerken en maatschappelijk vertrouwen.
'Een duurzame samenleving' verwijst naar een betekenis die pas eind jaren tachtig opgekomen is. Een duurzame samen- leving is een samenleving met een hoge levenskwaliteit, waarin mensen rechtvaardig behandeld worden, die binnen ecologische grenzen blijft en die democratisch georganiseerd is.
Bij jongeren gat tussen duurzaam denken en doen
Ook zeggen jongeren minder vaak dat ze altijd het licht uitdoen in kamers waar niemand is. Wel pakken jongeren bij kou vaker een warme trui of warme deken in plaats van de verwarming hoger te zetten dan ouderen.
Leeftijd is het meest onderscheidend: 72 procent van de 18- tot 25-jarigen zegt milieubewust bezig te zijn, en ruim 90 procent van de 45-plussers. Hoogopgeleiden geven iets meer aan milieubewust bezig te zijn dan laagopgeleiden: 91 procent tegen 87 procent.
Wel zijn de 18-34-jarigen het meest bereid om extra geld uit te geven aan duurzame producten en diensten. Bij de 55-plussers is het precies andersom; zij zijn significant minder bereid te betalen voor duurzame producten en diensten, maar leven wel het meest duurzaam.
Duurzaamheid wordt vaak omschreven aan de hand van de drie P's: People, Planet en Profit. Het gaat er bij duurzaamheid om dat deze drie – mens, milieu en economie – met elkaar in evenwicht zijn. Op die manier zorgen we dat de aarde niet uitgeput raakt en dat deze ook op langere termijn leefbaar blijft.
Duurzame ontwikkeling is ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen, aldus de definitie van de VN-commissie Brundtland uit 1987.
“Duurzaamheid komt van het Engelstalige concept sustainable development. In 1980 verscheen voor het eerst een beleidsdocument over natuurbescherming waarbij het woord zelfs in de ondertitel stond. In die tijd werd duurzaamheid dus met name gebruikt in de context van natuurbescherming en biodiversiteit.
Het organiserend principe voor duurzaamheid is duurzame ontwikkeling, die vier met elkaar verbonden domeinen omvat: ecologie, economie, politiek en cultuur(eepc). Verschillende takken van de wetenschap houden zich met duurzaamheid bezig, zoals milieukunde en ecologische economie.
duurzaam (bn) : bestendig, betrouwbaar, degelijk, durabel, gedegen, hecht, houdbaar, proefhoudend, solide, stabiel, standvastig. duurzaam (bn) : altijddurend, aanhoudend, blijvend, permanent, vast, voortdurend.
Duurzaamheid wordt meestal geassocieerd met economie en milieu. Sociale duurzaamheid staat voor 'het bijhouden of verbeteren van het welzijn van mensen in huidige en in toekomstige generaties.
Om gewenst gedrag te kunnen stimuleren, is het van belang om ook de situatie rond het gedrag beter te begrijpen. Neem steeds je tijd om de situatie te doorgronden. Maak daarbij een onderscheid tussen het gedrag zelf, wat eraan voorafgaat en wat de gevolgen zijn. Zo stem je je handelen beter af.
Een derde van de Nederlanders zegt sinds de coronacrisis duurzamer te willen gaan leven, en zeven procent zegt dat juist minder te willen gaan doen. Dat blijkt uit een onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, uitgevoerd door Motivaction.
Volgens de data per eind augustus 2019 komt Finland opnieuw als beste uit de bus met een score van 60,29, gevolgd door Denemarken met 58,85 en Nederland met 58,24. Ook andere Europese landen, zoals Noorwegen, Zweden, Duitsland en Frankrijk hebben hoge scores.
Kostenbesparing
Duurzaam ondernemen betekent bewust omgaan met energie. Door te investeren in groene energie en er spaarzaam mee om te gaan, besparen ondernemingen flink op hun jaarlijkse energierekening. Maar duurzaam ondernemen betekent ook een duurzaam personeelsbeleid. En dat leidt tot minder ziekteverzuim.
Begin klein en kijk bijvoorbeeld naar het voedsel dat je koopt. Kijk ook of je voor die boodschap echt je auto moet gebruiken. Overweeg daarnaast of je echt nieuwe spullen nodig hebt of dat oude gerepareerd kunnen worden. En als je nieuw koopt: of dat mobieltje, die stoel of nieuwe speelgoed wel duurzaam zijn gemaakt.
Ruim 84 procent van de ondervraagden geeft aan te vinden dat ze een duurzaam leven leiden. Dit doen ze onder andere door het gebruiken van groene stroom (48,7 procent), het kopen van scharrel- en biokippen (38,8 procent), duurzaam gevangen vis (36,5 procent) en biologische producten (73 procent).
Klimaat en biodiversiteit zijn grootste zorgen
De grootste duurzaamheidsproblemen zijn de klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit. Deze problemen hebben een sterk mondiaal karakter wat de oplossing zeer moeilijk maakt.
Vervuilende stoffen die afkomstig zijn van economische activiteiten hopen zich op in het milieu, waardoor ecosystemen zich niet meer goed kunnen herstellen en ons minder essentiële diensten kunnen verlenen. De aantasting van het milieu is niet alleen van invloed op planten en dieren, maar ook op mensen.
99% van de Nederlanders weet wat duurzaamheid inhoudt
Bijna de helft van de ondervraagde consumenten vindt het belangrijk dat bedrijven actie ondernemen voor het milieu (48%) en dat duurzaamheid deel uitmaakt van de waarden van een bedrijf (42%).
Ga in huis bewuster om met energie en kies voor groen
Ga eens na, wat doe je daar zoal? Je richt het huis in met leuke spullen, je bereidt er je voeding en drinken, vult kastjes met andere nodige producten en je verbruikt stroom en gas om apparaten te gebruiken en de woning en het water te verwarmen.
Generatie X het sterkst gemotiveerd duurzaam te beleggen
Uit het onderzoek blijkt ook dat generatie X zich zorgen maakt over de klimaatverandering. Meer dan twee derde (67%) van hen denkt dat de klimaatverandering effect op hun beleggingen heeft of zal hebben.
Circa de helft (53%) van de 25- tot 35-jarigen geeft aan dat zij het belangrijk vinden om duurzame keuzes te maken in hun dagelijks leven.