Grote stukken piepschuim verpakkingen en piepschuim isolatiemateriaal kun je apart inleveren bij de milieustraat voor recycling. Vervuilde piepschuim verpakkingen zoals vleesschaaltjes horen bij het restafval. Ook kleine stukken piepschuim die in je vuilniszak passen kunnen bij het restafval.
Wanneer u een stuk piepschuim wilt bewerken, kiest u voor een stanleymes of een speciaal isolatiemes. Het voordeel van een stanleymes is dat deze zeer scherp is en dus goed gebruikt kan worden om nauwkeurige snijlijnen te maken.
Als je piepschuim maar sporadisch of niet vaak hoeft te snijden, is een stanleymes of tapijtmes ruim voldoende voor de klus. Een zaag zoals een vossenstaart is ook prima geschikt om mee te zagen.
Piepschuim wordt gemaakt van polystyreen. Dit valt onder kunststof. Van origine is het een isolatiemateriaal, maar omdat het een licht materiaal is en omdat het in elke vorm te maken is, wordt het voor veel verschillende doeleinden gebruikt. Bijvoorbeeld voor de bescherming van goederen en isolatie tijdens transport.
Polystyreen is een van de meest gebruikte stoffen voor het maken van plastic producten, zoals verpakkingsmateriaal en wegwerpservies. Geëxpandeerd polystyreen (EPS) en geëxtrudeerd polystyreen (XPS) zijn vormen van piepschuim. EPS wordt veel gebruikt als verpakkingsmateriaal en XPS veel als isolatiemateriaal.
Piepschuim is, ondanks de slechte naam van kunststof, duurzaam en een waardevolle grondstof. Wanneer het goed gescheiden wordt ingezameld is het namelijk voor 100 procent te recyclen tot nieuw EPS. Op dit moment wordt EPS op veel plekken al gerecycled, maar de gescheiden inzameling kan nog veel beter.
Geëxpandeerd polystyreen – beter bekend als piepschuim – wordt niet of nauwelijks gerecycled, komt gemakkelijk in het milieu terecht en brokkelt snel af in kleine stukjes. Op straat en in het water kun je de kleine witte bolletjes piepschuim overal vinden.
Omdat piepschuim goed tegen vocht kan en toch ademend is, hoeft u geen speciale dampwerende folie aan te brengen, wat bij andere isolatiematerialen vaak wel het geval is.
Piepschuim kun je op de meeste milieustraten inleveren; kijk voor het actuele overzicht bij de milieustraat. Inleveren als grofvuil of thuis in de grijze container. Inleveren als grofvuil of thuis in de grijze container.
Piepschuim (EPS) is een kunststof gemaakt van aardolie. Dit materiaal is opgebouwd uit kleine bolletjes die aan elkaar geplakt zijn. Piepschuim vindt u in allerlei vormen terug, bijvoorbeeld als beschermings- en vervoersmateriaal voor televisies en koelkasten of als isolatiemateriaal.
Piepschuim kan je lijmen met heel veel verschillende soorten lijm. Gewone hobbylijm doet zijn werk al prima. Een lijmspray of een lijmpistool zijn ook geschikt om piepschuim te lijmen. Ook de normale Bison Kit Alleslijm is geschikt om piepschuim te verlijmen.
De beste koop in dit verband is voor ons de MSW piepschuimsnijder met groeffrees. Om te beginnen is het een groot voordeel dat het mes een lengte van 300 mm heeft. Hiermee kun je best wel wat grote stukken piepschuim op maat snijden. De maximale temperatuur die het mes krijgt is 600°C.
De werking van een piepschuimsnijder
Deze apparaten snijden erg gemakkelijk en snel door piepschuimblokken. Je kan ze op elk formaat instellen en door middel van het doorhalen van het draad wordt het blok doormidden gesneden. Dit gaat erg snel en gemakkelijk omdat het draad verwarmd is.
EPS kan geschuurd worden tot een mooi vlak geheel. Dit doet men best in vloeiende ronde bewegingen. Handmatig of mechanisch schuren met schuurpapier korrel P40 tot P120. Mechanisch schuren kan u het beste doen met een rotatieschuurmachine en met behulp van een stofafzuiging.
Piepschuim is in iedere gewenste kleur te verven met verf op waterbasis, zoals acrylverf, latex of muurverf. Let op dat er geen oplosmiddelen in de verf zitten.
Piepschuim wordt gemaakt van EPS (Expanded Polystyreen). Dit polystyreen is een vloeibare en chemische grondstof die gemaakt is van aardolie. Als je het in een glas giet, lijkt het eigenlijk op appelsap. Er moet natuurlijk wel wat gebeuren, voordat deze 'appelsap' is omgetoverd tot piepschuim.
Piepschuim. Piepschuim of isomo nemen veel plaats in terwijl het bijna niets weegt. Gooi het niet langer in de restafvalzak maar breng het naar het recyclagepark.
De grote hoeveelheid EPS kan dan door een (gespecialiseerde) inzamelaar bij het distributiecentrum worden afgehaald, Laat de zakken EPS afhalen door een gespecialiseerde inzamelaar. De handlingskosten liggen daarbij rond de € 3,‐ per zak (het minimum aantal zakken is meestal vooraf bepaald).
De voorgeperste elementen zijn makkelijk te verwerken en zorgen voor een duurzame thermische isolatie. Doordat Tempex EPS niet gaat rotten of lekken, maar gewoon in stand blijft, zal deze isolatie ook op een constant hoog niveau blijven. Daarbij is EPS druk- en vormvast.
De bekendste eigenschap van Tempex, of piepschuim, is de kracht massa verhouding. Hoewel het materiaal enorm licht is, is het ook enorm sterk. Daarnaast is het waterafstotend, blijft het drijven, kan het zowel trek als druk krachten aan, is het super isolerend en kan het gemakkelijk in vorm worden aangepast.
Een van de nadelen van piepschuim is dat het niet milieuvriendelijk is, omdat het uit kunststof verkregen wordt. Daarentegen is EPS volledig recyclebaar en niet schadelijk voor de gezondheid.
EPS is op zich een milieuvriendelijk product. Het bestaat voor 98 % uit lucht en slechts voor 2 % uit polystyreen. Bovendien bevat het geen CFK' en geen giftige stoffen.