Hoe lang gaat een vochtvreter mee? Het zakje met calciumchloride korrels in een vochtvreter gaat ongeveer drie a vier maanden mee, maar dit hangt af van hoe vochtig de ruimte is waarin de vochtvreter staat.
Op plaatsen waar je niet vaak komt, zoals de garage, schuur, boot, caravan en meterkast. Plekken met weinig tot geen ventilatie en die uit het zicht zijn. Maar ook in het zicht, op plekken waar je het niet verwacht, zoals in de woonkamer, keuken, hal, toilet en slaapkamers. Voorkom dat vocht een probleem wordt!
Zodra er waterstof in de lucht zit, worden deze aangetrokken door de calciumchloride en vervolgens omgezet in water. Dit water wordt opgevangen in het bakje van de vochtvreter. Let dus goed op dat het “water in het bakje” eigenlijk helemaal geen water is, maar pekel en dus ook absoluut niet drinkbaar is.
Het heeft weinig zin om met behulp van een vochtvanger kleine hoeveelheden vocht aan de lucht te onttrekken. Het vocht zal even snel de ruimte weer binnentreden via andere kamers. Door aanvoer van vochtige buitenlucht zal de luchtvochtigheid onverminderd hoog blijven.
Een groter probleem is dat als de vochtvreter echt nodig is en goed werkt, deze ook vol kan raken en overlopen. Een regelmatige controle is dan nodig en dat is in de praktijk vaak erg lastig. Daarmee zou het middel erger kunnen worden dan de kwaal.
Vochtvreters bestaan uit een soort zout. Als dit vocht heeft opgenomen, mag de ontstane vloeistof door de gootsteen. Ook ongebruikte luchtontvochtingsvloeistof mag je door de gootsteen wegspoelen.
Het principe van de vochtvreter is eenvoudig. Het hele gevaarte bestaat namelijk uit een kunststof bakje dat gevuld is met korrels van calciumchloride. Deze calciumchloride trekt vocht aan tot in het extreme.
Scheur de koffiefilter voorzichtig open en knip deze vervolgens op maat van de spons. Leg de spons met het koffiefilter erop in het bakje en strooi er vervolgens wat zout overheen. Zet de vochtvreter op een vochtig plekje en kijk wat er gebeurt!
De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40-60%. Zowel een te vochtige als te droge atmosfeer wordt bij bepaalde temperaturen als onaangenaam ervaren en kan bovendien leiden tot (gezondheids)problemen. Het inademen van droge lucht voelt allereerst hard en vervelend.
De prijs van een vochtvreter is bij de verschillende merken zowat gelijklopend. De meeste vochtvreters kosten gemiddeld rond 20 euro en dit kan soms variëren door het aantal vullingen dat er worden bijgeleverd. De navullingen apart kosten bijna evenveel als het bakje zelf.
Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan tot vervelende vochtproblemen leiden: vochtplekken, ongedierte, muffe geurtjes, … Met een lucht ontvochtiger kan je de luchtvochtigheid makkelijk op peil houden. Het verwijdert het overtollige vocht uit de lucht en creëert zo een beter binnenklimaat.
Het aantal benodigde vochtvreters hangt af van de hoeveelheid vocht die in je auto aanwezig is. Zo kan één zakje genoeg zijn, maar kan het ook nodig zijn om er juist twee te gebruiken.
De vochtvreter gaat eigenlijk direct zijn werk doen, maar daar merk je niet meteen wat van. Eerst trekt de vulling van het zakje namelijk al het vocht aan. Dat wordt uiteindelijk een soort harde steen. Zodra dat ding helemaal volgezogen is, komt er ook vocht in het onderste bakje.
Gevaar van een vochtige slaapkamer
Vocht in de slaapkamer is slecht voor je gezondheid. Door het teveel aan vocht kan je last krijgen van je ademhaling. In combinatie met een slechte verluchting en ventilatie leidt dit tot vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieverlies.
Een vochtige ruimte droog maken op grootmoeders wijze
De ramen wagenwijd openzetten om zo de ruimte ten volle te ventileren. Geef de ruimte tijd om droog te worden, zo'n ventilatiebeurt is niet op 10 minuten gefikst. Daarnaast kan je ook altijd een bak met kattenbakvulling in de vochtige ruimte plaatsen.
Condensatie onder het dak kan een veelvoorkomend probleem zijn. Over het algemeen kan het weinig kwaad, maar op de lange termijn kan het wel schadelijk zijn voor de constructie van uw dak. We leggen hieronder graag uit wat condens precies is, hoe het veroorzaakt wordt en vooral hoe het opgelost moet worden.
Enige wat hiervoor nodig is, is rijst met zout. Doe dit in een bakje en zet het in de vochtige ruimte neer. De rijst zal het vocht dan opnemen.
Vochtvreters koop je online bij Blokker.
Een ontvochtiger gebruiken
Een draagbare ontvochtiger kan 160 kilowattuur per maand (kWh) verbruiken. Dat is meer dan een koelkast. Maar wel veel minder dan de gemiddelde airconditioner. Die gebruikt al vlug zo'n 300 kWh per maand.
De nadelen van chemische luchtontvochtigers zijn de beperkte capaciteit, het blijvend moeten vullen met chemicaliën en de milieubelasting en kosten van afvalverwerking. Een eenvoudige variant vaak gebruikt in koelkasten om de luchtvochtigheid te laten dalen is een bakje met kattenbakkorrels.
Een luchtontvochtiger is een zeer effectief en simpel middel om vocht uit de lucht te halen. Echter, het toestel bestaat vaak inwendig uit veel en gevoelige techniek. Een simpele storing in een gedeelte van de luchtdroger kan voor dure reparaties zorgen.
Hoe werkt een luchtontvochtiger? Een luchtontvochtiger haalt alle overtilloge waterdamp uit de lucht. De vochtige lucht wordt aangezogen, waarna het naar een verdamper wordt gestuurd. Via deze verdamper wordt de lucht afgekoeld, waardoor het in het apparaat kan condenseren (vloeibaar worden).