Omdat veel kinderen die in het vruchtwater poepen geen enkel probleem hebben bij de geboorte, kan het gewoon betekenen dat het kind volgroeid is. De darmen zijn rijp en er is verder niets aan de hand. Maar het kan ook een teken zijn van stress en zuurstoftekort, waardoor het kind in nood komt en als reflex poept.
De afvalstoffen van het gedronken vruchtwater, met daarin dode cellen, lanugo en darmsappen hopen zich allemaal op in het spijsverteringskanaal van je baby. Dit resulteert dus in meconium poep, wat je baby ook al loost in de buik tijdens de zwangerschap.
Normaal ademen in de buik, zoals wij dat met onze longen doen, is onmogelijk voor de baby, vanwege al het vruchtwater.
Uw vliezen zijn langer dan 24 uur gebroken, in dat geval spreken we van langdurig gebroken vliezen. Dit komt in 10% van de zwangerschappen voor en u hoeft zich niet meteen zorgen te maken. Wel is het belangrijk dat u voor een uitgebreide controle naar uw gynaecoloog gaat.
Meconium aspiratie syndroom (MAS) is een aandoening waarbij er een ontstekingsreactie in de longen optreedt doordat uw kind meconium (de eerste ontlasting van de baby) heeft ingeademd.
Sommige baby's poepen in het vruchtwater tijdens de bevalling. Die ontlasting wordt ook wel meconium genoemd, wat je kunt herkennen aan een donkere kleur vruchtwater tijdens het breken van de vliezen.
Het kan een paar dagen door voordat het meconium volledig verdwenen is uit het lichaam van je baby. Je zal het duidelijk zien wanneer dit gebeurt, aangezien de ontlasting dan niet langer zwart maar groen of geelachtig zal worden.
Zonder vruchtwater kunnen de longen zich niet ontwikkelen. Zonder nieren en met onderontwikkelde longen kan de foetus na de geboorte niet overleven, gelukkig komt dit zelden voor.
Gebruik geen tampons. Heb geen geslachtsgemeenschap. Ga niet meer in bad. Bel de verloskundige direct als je vliezen vóór 37 weken zwangerschap breken.
Advies vliezen gebroken geen weeën
Laat je verloskundige weten dat je vliezen gebroken zijn. Doe dit bij helder vruchtwater overdag, tenzij je verloskundige je instructies heeft gegeven dat je altijd moet bellen als de vliezen breken, b.v. omdat het hoofdje niet goed is ingedaald.
Vruchtwater verlies / gebroken vliezen
Vruchtwater kan je herkennen aan dat het waterdun is, het ruikt zoetig en je het niet kan ophouden. Soms verlies je in een keer een hele plens, maar vooral als de baby al goed is ingedaald, zullen het steeds kleine beetjes vocht zijn die je verliest.
In 10% van de gevallen begint de bevalling met het breken van de vliezen. Je kunt een plons vruchtwater verliezen of slechts een paar druppels.
Hoe ouder je baby wordt, hoe meer je baby gaat bewegen. Zo kun je voelen dat je baby begint te duimen, dat er been- en armbewegingen zijn, dat je baby zich even lekker uitrekt of dat je baby de hik heeft. De baby beweegt veel in de buik en dit is niets om je zorgen over te maken.
Poepen hoort er net zoveel bij als bijvoorbeeld bloed en slijm tijdens een bevalling. Als je het toch heel vervelend vindt, zou je een Microlax kunnen nemen als de weeën beginnen. Dit werkt laxerend en zorgt ervoor dat je lege darmen hebt op het moment dat je gaat persen. Bespreek dit van tevoren met je verloskundige.
De kans op poepen tijdens de bevalling kan je enigszins verkleinen door de volgende dingen te doen voor de bevalling: Zorgen voor een goede stoelgang gedurende de zwangerschap.Dit doe je door vooral in de laatste weken voor de bevalling extra veel water drinkt. Dit voorkomt obstipatie en houdt je ontlasting zacht.
Vruchtwater heeft een zoetige geur (niet zurig zoals urine of wee als afscheiding). Als de vliezen gebroken zijn, blijft het vruchtwater meestal aflopen en heb je de hele tijd een natte onderbroek. Vruchtwater wordt continu aangemaakt, waardoor je baby niet “droog” komt te liggen.
Als het hoofdje bij de laatste controle nog niet ingedaald was en je vliezen gebroken zijn, is het verstandig om plat te gaan liggen en direct ons te bellen. We komen dan meteen langs. Er is namelijk een kans dat een handje, voetje of een stuk navelstreng langs het hoofdje naar buiten zakt.
Meestal beval je binnen 24 uur na het breken van de vliezen. Is de geboorte van de baby 24 uur na het breken van de vliezen, dan beval je in het ziekenhuis om de baby extra te kunnen observeren.
Maar soms is het lastig om te weten of het vocht dat je verliest afscheiding, urine of vruchtwater is. Het belangrijkste verschil is dat vruchtwater meestal blijft door druppelen. Je blijft dus de hele tijd een beetje vocht verliezen. Twijfel je of het vruchtwater is, bel ons dan meteen op het 06 nummer.
Gebroken vliezen kenmerken zich doordat de vrouw via de vagina vocht verliest zonder dat zij plast. Dit vocht ruikt niet naar urine, maar heeft een zoetige geur. Er wordt gesproken van langdurig gebroken vliezen als deze langer dan 24 uur gebroken zijn.
Na het breken van de vliezen wordt je baby best geboren binnen de 24 uur om infectie te voorkomen. Zelfs als je geen weeën hebt, kom je best naar het ziekenhuis.
Rust is nodig om de baarmoeder zo min mogelijk te prikkelen. In de meeste gevallen mag u wel voor douche en toilet uit bed. Als in de loop van de opname blijkt dat de weeën afnemen, mag u meer bewegen.
Vruchtwater. Het vruchtwater is normaal gesproken helder/grijs-wit van kleur met witte vlokjes erin. Wanneer er bijmenging van ontlasting van het kind optreedt kan het vruchtwater groen of bruin verkleuren. Een rode verkleuring ontstaat door bijmenging van wat bloed.
Het vruchtwater kan ook geel, groen of bruin zijn, je kindje heeft dan in het vruchtwater gepoept. Dit noemen we meconium houdend vruchtwater. Dit is geen reden tot paniek, maar wel tot extra controle.
Eigenlijk net als bij volwassenen: in de poep zitten onverteerde voedingsresten. De poep ziet er vaalgeel tot gelig bruin uit. Baby's die de fles krijgen, poepen vaak een keer per dag omdat de flesvoeding niet helemaal verteert en zich dus sneller in de darmen ophoopt.